Nükleer anlaşmaya Suudi Prens’ten tepki

Güncelleme Tarihi:

Nükleer anlaşmaya Suudi Prens’ten tepki
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2015 23:10

SUUDİ Arabistan’ın eski istihbarat şefi ve eski Washington Büyükelçisi Prens Bender bin Sultan, İran’la varılan nükleer anlaşmanın bu ülkenin atom bombası sahibi olmasına olanak vereceğini ve Ortadoğu’yu “altüst edeceğini” belirtti.

Haberin Devamı

Lübnan’da İngilizce yayınlanan Daily Star gazetesindeki yazısında Ortadoğu’nun halihazırda tehlikeli bir dönemden geçtiğine işaret eden Suudi Prens, İran’ın bölgenin istikrarsızlaşmasında önemli bir aktör olduğunu vurguladı. ABD ile bir dönem Kuzey Kore arasında yapılan anlaşmaya dikkat çeken Kuzey Kore’nin başarıyla atom bombası sahibi olduğu görüşünü dile getiren Prens Bender bin Sultan’ın yazısında şu satırlar yer aldı: “Gerek stratejik bir dış politika analizi, gerek ulusal istihbarat servisinin elde ettiği bilgiler, gerekse de ABD’nin bölgedeki müttefiklerinin topladığı istihbarat tek bir noktaya işaret ediyor: İran’la varılan anlaşmanın sonucu, K. Kore ile anlaşmadan da kötü olacak.”

RİYAD’IN RESMİ GÖRÜŞÜ MÜ

Prens, Suudi Kralı Selman bin Abdulaziz’in yeğeni. 1983-2012 yılları arasında ülkesinin ABD büyükelçiliğini, 2012-2014 döneminde ise istihbarat şefliğini yapmıştı. Prens’in görüşlerinin, Suudi Arabistan’ın resmi tezini yansıtıp yansıtmadığı bilinmiyor. Riyad yönetiminden salı gecesi yapılan açıklamada, İran’ın nükleer bomba sahibi olmasını engelleyecek her anlaşmanın destekleneceği belirtilmişti.

Haberin Devamı

HAMANEY, RUHANİ’Yİ UYARDI

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, dünya güçleriyle kapsamlı anlaşmaya varılmasının ardından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet üyelerini kabul etti. Müzakere heyetine gayretlerinden dolayı teşekkür eden Hamaney, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye hitaben de bir mektup yolladı. “Yorulmaz çabalarından ötürü” heyeti tebrik eden Ayetullah Hamaney, “Müzakerelere katılan altı ülkeden bazılarının güvenilir olmadığının farkındasınız” diyerek uzlaşma taahhütlerinin yerine getirilmesi konusunda uyanık olunması gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!