Norveçli gazeteciden asparagas itirafı

Güncelleme Tarihi:

Norveçli gazeteciden asparagas itirafı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2006 14:36

Norveçli gazeteci Bjoern Benkow, dünyaca ünlü kişilerle yaptığı bazı röportajlarının asparagas olduğunu itiraf etti.

Haberin Devamı

Oslo'da yayımlanan Dagens Naeringsliv gazetesine yazdığı mektupta günah çıkaran Benkow, bazı röportajlarında “sahtekarlık yaptığını” belirtti. Benkow, “Hiçbir özrüm yok. Sadece bazı sebeplerim var” dedi.

Microsoft şirketinin Norveç temsilciliği, geçen hafta, İsveç'te yayımlanan Aftonbladet gazetesi ve Norveç'in Mann dergisinde yer alan, Benkow imzalı, Bill Gates ile yapılan röportaja itiraz etmişti.

Röportajda, dünyanın en zengin adamı Bill Gates, cebinde hiç para taşımadığını söylüyordu.

Microsoft'un Norveç temsilciliği sözcüsü Eirik Lae Solberg, ”Röportajı gördüm ve şaşırdım, çünkü bundan haberim olmalıydı. Bill Gates'in sözcüsüyle görüştük. Benkow'un yazdığı gibi Gates'in o dönemde tarifeli uçakla seyahat etmediğini ve böyle bir röportaj vermediğini söyledi” dedi.

Haberin Devamı

Microsoft'un bu itirazı, Benkow imzalı başka ünlü kişilerle yapılan röportajların da doğrulunun araştırılmasını sağladı.
İsveç'te yayımlanan Dagbladet ve Danimarka'nın Jyllands-Posten gazeteleri, Benkow'un Ferrari'nin Alman pilotu Michael Schumacher ve televizyon dünyasının önde gelen ismi Oprah Winfrey ile ilgili röportajlarının da “yalan” olduğu sonucuna vardı.

Schumacher ile ilgili röportaj araştırıldığında birçok hatanın olduğu fark edildi ve Schumacher'in sözcüsüyle yapılan görüşmede böyle bir röportaj verilmediği anlaşıldı.

Benkow, yakınlarına, okuyucularına ve meslektaşlarına seslendiği mektupta, “Beni affedin, çünkü ne yaptığımı biliyordum” dedi. 66 yaşındaki gazeteci, “Bunu umutsuzluktan yaptım. Kiramı, elektrik faturalarımı ve yiyecek paramı ödemek için. Hayatta kalmak için” diye kendini savundu.

Bu olay, New York Times'ın en parlak muhabirlerinden biriyken yalan üstüne yalan yazan, hayali kişilerden hayali senaryolar üreten Jayson Blair'i hatırlatıyor. İki yayın yöneticisinin istifasına ve kendisinin işten atılmasına sebep olan siyah gazeteci, yalanın hikayesini de kitap yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!