Norveç seçimlerinin galibi İşçi Partisi

Güncelleme Tarihi:

Norveç seçimlerinin galibi İşçi Partisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2005 10:42

Haberin Devamı

Norveç'te dün yapılan genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, muhalefetteki İşçi Partisi (AP-Arbeidernes Parti) oyların yüzde 32.7’sini alarak net bir zafer kazandı.

 

Başbakan Kjell Magne Bondevik’in lideri olduğu Hıristiyan Halk Partisi (KRF) oyların yüzde 6.8’ini alırken, koalisyon ortaklarından Sağ Parti de (H-Höyre) yüzde 14.2 oy topladı.

 

Koalisyonu dışarıdan destekleyen İleri Adım Partisi (FRP-Fremskritts Parti) ise oyların yüzde 22.1’ini alarak ikinci büyük parti konumuna yükseldi.

 

Buna göre 169 sandalyeli mecliste sandalyelerin 62’sini AP, 37’sini de FRP elde ediyor.

 

Haberin Devamı

Toplam 21 partinin katıldığı ve yaklaşık 3.5 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım oranı yüzde 76 olarak gerçekleşti. Bir önceki seçimlerin yapıldığı 2001 yılında ise bu oran yüzde 75.5’ti.

 

’SEÇMENLERİN VERDİĞİ KARARA KATLANMALIYIZ’

 

Seçim sonuçlarının yavaş yavaş netlik kazanmasından sonra katıldığı bir televizyon programında, istifa dilekçesini Norveç Kralı’na sunacağını açıklayan Başbakan Bondevik, "Demokrasiyle yaşıyoruz ve seçmenlerin verdiği kararın sonuçlarına katlanmalıyız" dedi.

 

Seçim öncesi koalisyon kurma sinyalleri veren AP, Sosyalist Sol (SV) ve Senter Parti’nin (SP) resmi olmamakla birlikte meclisteki 169 sandalyenin 88’ini almasıyla, sağ partilerin desteğine ihtiyaç duymadan koalisyon hükümeti kurmaları bekleniyor.

 

TÜRK ADAY BARTINLIOĞLU’NUN SEÇİLME İHTİMALİ DÜŞÜK

 

63 kadın milletvekilinin parlamentoya seçildiği Norveç Parlamentosu seçimlerine Sağ Parti listesinden giren Türk kökenli aday Mertefe Bartınlıoğlu ise seçimden sonra DHA’ya yaptığı açıklamada son derece heyecanlı olduğunu belirtirken seçimlerde büyük bir rekabet yaşandığını ifade etti. Aday olduğu Oslo’da partisinin oy kaybına uğramasından dolayı Bartınlıoğlu’nun seçilme ihtimalinin düşük olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN BONDEVİK İSTİFA EDECEK

Norveç'te dün yapılan genel seçimi kaybeden merkez sağın Hıristiyan Demokrat Başbakanı Kjell Magne Bondevik, muhalefette üç partinin koalisyonda anlaştığı takdirde ekim ayı ortasında istifa edeceğini bildirdi.

Başbakan Bondevik, başkent Oslo'da saraya çıkarak, Kral 5. Harald'a istifaya hazır olduğunu bugün açıkladı. Bondevik, İşçi Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Jens Stoltenberg'in başkanlığında, “Kızıl-Yeşil” koalisyon hükümeti kurulması için anlaşma sağlanırsa, hükümetinin 14 Ekim Cuma günü istifasını sunacağını belirtti.

Oyların yüzde 99,2'sinin sayıldığı aşamada, İşçi Partisi Genel Başkanı Stoltenberg'in “Kızıl-Yeşil” ortak partilerinin, 169 sandalyeli mecliste 87 milletvekilliği kazandığı kesinleşmişti. Bu oran, merkez-sağ hükümetin iktidardan inmesi için yetiyor.

Haberin Devamı

Eski Başbakan Jens Stoltenberg 55 yaşında. Stoltenberg, BM'nin eski Yugoslavya temsilcisi olan, eski BM Mültecilere Yardım Yüksek Komiseri ve Norveç'in eski Dışişleri ve Savunma Bakanı Thorvald Stoltenberg'in oğlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!