Neydi şu 2006

Güncelleme Tarihi:

Neydi şu 2006
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2007 00:00

Yıllar sona hafıza galerilerimizi karıştırırken Hz.Muhammed karikatürlerinin yarattığı patlamalar, İsrail’in Lübnan operasyonu, Papa’nın Türkiye ziyareti ve nihayet Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’in idamıyla hatırlayacağız 2006’yı.

Ancak, Amerikan yönetimindeki aşk dedikodularından, yine yönetimdeki bir av kazasına kadar irili ufaklı nice vaka meydana geldi dış dünyada. THY çalışanlarının deve kurban etmesi, dünya medyasının tuhaf haberler klasmanında bir numaraya yükseldi. Ama, bu tuhaf vaka yerli olduğu için, biz 2006 yılı bulmacasına dahil etmiyoruz. İşte sorularla 2006.

1- Hz.Muhammed’i küçük düşüren karikatürler yayınlayarak İslam dünyasını ayağa kaldıran Jylland-Posten Gazetesi hangi Avrupa ülkesinde yayınlanıyor?

a) Norveç

b) İsviçre

c) Danimarka

2- ABD Başkanı George W.Bush ile Laura Bush’un evliliğinin çatırdadığına dair çeşitli söylentiler çıktı. Bush’un eşini kiminle aldattığı söyleniyordu.

a) Barbra Streisand

b) Condoleezza Rice

c) Monica Lewinsky

3- 2006 yılında enerji savaşları kendini daha fazla hissettirmeye başladı. Doğalgazı kendi politikalarını dayatmak için bir silah olarak kullanmaya başlayan doğalgaz zengini ülke hangisidir?

a) Türkmenistan

b) Kanada

c) Rusya

4- ’Buldozer’ lakaplı ünlü bir politikacı 2006 yılının başında bitkisel hayata girdi. Yaklaşık bir yıldır makinalarla yaşatılan ünlü siyasetçi kimdir?

a) Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron

b) Küba Devlet Başkanı Fidel Castro

c) Suudi Arabistan Kralı Abdullah

5- Amerikalı yoksullara yakıt yapan, hatta Rio karnavalındaki bir samba okulunu finanse edecek kadar cömert olan Washington Yönetimi’nin baş ağrısı sayılan Latin Amerikalı lider kimdir?

a) Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales

b) Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez

c) Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet

6- İsrail, Haziran ayının sonunda Lübnan’a sürpriz bir saldırı başlattı. Beyrut’u yeniden harabeye döndüren operasyonun gerekçesi neydi?

a) Hizbullah’ın iki İsrail askerini kaçırması

b) Lübnan’ın İsrail’in su kaynaklarını kesmesi

c) Beyrut’un yine Ortadoğu’nun Paris’i olması

7- Dünya Kupası’nın final maçı İtalya ile Fransa arasında oynandı. Maçtan çok, maç sırasında Fransız takımının kaptanı Zinedine Zidane’ın İtalyan oyuncu Marco Materazzi’ye attığı kafa konuşuldu. İtalya kaçıncı kez kupayı evine götürmüş oldu.

a) Beşinci kez

b) İkinci kez

c) Dördüncü kez

8- Avrupa Birliği’nin yeni üyelerinden birinde Polonya’da Devlet Başkanı Lech Kaczynski, hükümeti kurma görevini tek yumurta ikizi Jaroslaw’a verdi. Polonyalılar iki kardeşi nasıl ayırabiliyor?

a) Kravat renginden

b) Jaroslaw’a yapışan kedi tüylerinden

c) Saç tıraşlarından

9- Pop müziğin yaramaz divası Madonna, bu yıl da bir Afrika ülkesinde 13 aylık bir erkek bebeği evlatlık edindiği gerekçesiyle tartışma yarattı. Madonna’nın oğlu hangi ülkeye mensuptu:

a) Malawi

b) Kenya

c) Ruanda

10- Bıldırcın avına çıkıp da arkadaşını ayağından vuran dünya lideri komedyenlerin diline düştü. Partisinin önde gelen bağışçılarından biri olan avukatı vuran lider kimdir.

a) İspanya Kralı Juan Carlos

b) ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney

c) Galler Prensi Charles

11- 40 yıldır erkek veliahta hasret olan bir ülke kız çocuklarına taht yolunu açmak üzere yasa değiştirmeye hazırlanıyordu. Tam bu sırada sarayın hamile kalan küçük gelini erkek bebek dünyaya getirerek eltisinin kızının tahta çıkma olasılığını ortadan kaldırdı. Bu kıskanç elti hangi ülkede yaşıyor.

a) Hollanda

b) Ürdün

c) Japonya

12- ABD, nükleer deneme yaptığı için bir ülke liderine bireysel ambargo kararı aldı. Jet-ski, i-pod, plazma tv, en önemlisi de Fransız konyağından mahrum kalacak, dünyanın en egsantrik liderlerinden biri olan devlet başkanı kimdir?

a) Kuzey Kore lideri Kim Jong Il

b) İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad

c) Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref

13- Bir AB ülkesinin liderinin internette tanıştığı kız arkadaşından cep telefonu mesajıyla ayrıldığı ortaya çıktı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından "ülkesinin en seksi erkeği" olarak nitelenen devlet lideri kimdir?

a) Danimarka Başbakanı Rasmussen

b) Finlandiya Başbakanı Vanhanen

c) İspanya Başbakanı Zapatero

14- Ian Fleming’in efsanevi ajanı James Bond, "Casino Royal" filmiyle beyaz perdeye geri döndü. Ajan 007’yi canlandıran ve "sarışın Bond olur mu" tartışmalarına yol açan aktör kimdir?

a) Daniel Craig

b) Leonardo di Caprio

c) Ralph Fiennes

15- Operanın klasiklerinden Idomeneo’ya, Hz.İsa, Hz. Muhammed ve Buda’nın kesik başları görünen bir sahne eklenince kıyamet koptu. Berlin Operası’nın tepkiler üzerine programdan çıkardığı operanın tartışılan sahneyi içermeyen orijinal versiyonu hangi bestecinindi?

a) Dario Argento

b) Mozart

c) Çetin Alp

16- Avustralyalı "Timsah Avcısı" Steve Irwin, bir sualtı belgeselinin çekimi sırasında can verdi. Irwin’in ölümüne neden olan balık hangisiydi?

a) Vatoz

b) Köpekbalığı

c) İskorpit

17- Amerika, 2006 yılında nüfus açısından tarihi virajlarından birini aldı. ABD nüfusu geçen yıl kaç milyona ulaştı?

a) 200 milyon

b) 300 milyon

c) 425 milyon

18- Aşağıdaki isimlerden hangisi son nefesini 2006 yılında vermedi?

a) Ronald Reagan

b) James Brown

c) Augusto Pinochet

19- Peki hangi ünlü bebek, 2006’da doğmadı?

a) Shiloh Nouvel Jolie-Pitt

b) Sean Preston Federline (Spears)

c) Suri Cruise

20- Eski Yugoslavya’nın son üyesi de haziran ayında federasyondan ayrılınca, Sırbistan tek başına kaldı. Halkoyuyla bağımsızlığı seçen bu ülke hangisiydi?

a) Karabağ

b) Slovenya

c) Karadağ

21- Savaş suçu işleyen eski Yugoslavya’nın lideri Slobodan Miloseviç de bu yıl hayata veda eden diktatörler arasındaydı. Miloseviç hangi şartlarda öldü?

a) Yargılanırken hapiste

b) NATO ölü ele geçirdi

c) Evinde intihar etti

22- 10 yaşında kaçırılıp 8 yıl boyunca bir bodrum katında tutulan Avusturyalı Natascha Kampusch’un film gibi kurtuluşu gündemi haftalarca meşgul etti. Kampusch’u kaçıran Wolfgang Priklopil, durumu öğrenince nasıl intihar etti?

a) "Altın vuruş" yaptı

b) Kızı tuttuğu hücrede kendisini astı

c) Bir trenin önüne atladı

23- Kasım ayında Türkiye’yi ziyaret eden Papa 16. Benedikt, ziyaretten iki ay önce bir Bizans İmparatoru’nun Hz. Muhammed hakkındaki olumsuz sözlerini aktararak büyük tepki çekmişti. Kimdi bu imparator?

a) İkinci Manuel Paleologos

b) Konstantin Dragazes

c) Üçüncü Andronikos

24- Formula 1 tarihinin en başarılı pilotu Michael Schumacher, 22 Ekim’de emekliye ayrıldığını açıkladı. Alman pilot kaç kez F1 şampiyonu olmuştu?

a) 5

b) 7

c) 9

25- Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, idam cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hangi katliam nedeniyle Saddam’a bu cezayı verdi?

a) Kerkük’teki Türkmen katliamı

b) Enfal’deki Kürt katliamı

c) Duceyl’deki Şii katliamı

26- Eski Rus ajanı Aleksander Litvinenko, Londra’da bir restoranda suikasta uğradı. Gözleri Rus gizli servisine çeviren suikastta hangi radyoaktif madde kullanıldı?

a) Talyum

b) Adamantium

c) Polonyum

CEVAP ANAHTARI

1- c

2- b

3- c

4- a

5- b

6- a

7- c

8- b

9- a

10- b

11- c

12- a

13- b

14- a

15- b

16- a

17- b

18- a

19- b

20- c

21- a

22- c

23- a

24- b

25- c

26- c
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!