New Orleans anarşi ve kaosa teslim

Güncelleme Tarihi:

New Orleans anarşi ve kaosa teslim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2005 08:06

Katrina kasırgasının vurduğu New Orleans'ta kaos ve anarşi yaşanıyor. Yağma olayları arttı.
  New Orleans'ta patlama
  Felaketzede Türk iyi

Haberin Devamı

Bir taraftan en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan umutsuz felaketzedeler buldukları market ya da dükkanlardan makarna, ekmek ya da içecek aşırarak hayati ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, giderek silahlı çetelere dönüşen yağmacıların ise şehirde mücevherden televizyona ve hatta silaha kadar ne bulurlarsa yağmaladıkları kaydediliyor.

40 BİN ASKER TALEBİ

Şehirde herkesin gözü önünde suda cesetler yüzerken ve hala pek çok felaketzede mahsur kaldıkları yerlerden kurtarılmayı beklerken silahlı yağmalama çetelerinin harabeye dönen şehirde bir anarşi atmosferi yaratması, bölgedeki ordu birliklerini harekete geçirdi. Asayişin yeniden tesisi için başka eyaletlerden nakledilecek polislerin yanı sıra önümüzdeki bir iki gün içinde şehirdeki asker sayısının 12 bine çıkarılacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Louisina Valisi Kathleen Blanco da yaptığı açıklamada, şehirde güvenliğin sağlanması için 40 bin asker talebinde bulunduğunu söylemişti.

"ATEŞ ETME VE ÖLDÜRME" YETKİSİ

Öte yandan New Orleans kentine, Irak'tan dönen ve yağmacılara karşı ”ateş etme ve öldürme” yetkisine sahip 300 askerin yerleştirildiği bildirildi. Louisina Valisi, M-16 otomatik silahlarla teçhiz edilmiş özel birliğin, kaos yaşanan kentte güvenliği sağlamak için görevlendirildiğini, “Ateş etme ve öldürme yetkisine sahipler ve umarım bunu yapacaklar” ifadesini kullanarak açıkladı.

Ulaşım ve iletişim altyapısının devre dışı kaldığı şehirde, polislerin bile benzini biten araçlarının deposuna terk edilmiş araçların deposundan benzin çekerek devriye gezebildikleri ve yiyecek bir şeyler bulabilmelerinin ise tamamen fazladan yiyeceği olan şehir sakinlerinin insafına kaldığı ifade ediliyor.

NET RAKAM YOK

New Orleans'ta kaç kişinin öldüğü konusunda net bir rakam telaffuz edilmeyip, söz konusu rakam artık binlerle ifade edilmeye başlanırken, Mississippi eyaletinde ölenlerin sayısının en az 185 olduğu kaydedildi. Mississippi, Louisiana, Alabama ve Florida'da hala 2,3 milyon kişiye ise elektrik verilemediği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bu arada, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors tarafından hazırlanan bir raporda Katrina Kasırgası'nın ABD'ye verdiği zararın 50 milyar doları bulabileceği iddia edildi. Raporda, bölgedeki sigortalı zararın ise 25 milyar dolar olacağı kaydedildi.

BM, ABD'YE YARDIM ÖNERDİ

ABD'nin Katrina kasırgasının yol açtığı felaketin üstesinden gelmekte zorluk çekmesi üzerine Birleşmiş Milletler (BM), felaketzedelerin yaralarını sarmak üzere ABD'ye resmen yardım önerdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, dün yaptığı açıklamada, Katrina kasırgasının etkilediği bölgenin trajik durumunu hafifletmeye yardımcı olacak her türlü yardımı kabul etmeye hazır olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

ABD SENATOSU'NDAN 10.5 MİLYAR DOLARLIK YARDIM PAKETİ

ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, Başkan George W. Bush'un çağrısı üzerine, ülkenin güney kıyılarını vuran Katrina kasırgasının yol açtığı zararın giderilmesine katkı için 10.5 milyar dolarlık bir ilk yardım paketini kabul etti.

BUSH: GEREKMEDİKÇE BENZİN ALMAYIN

ABD Başkanı George W. Bush, Katrina kasırgasının ülkenin Meksika Körfezi bölgesindeki petrol tesislerine ağır zarar vermesinin ardından benzin sıkıntısının baş göstermesi üzerine, ilk defa Amerikan halkını enerji tasarruf etmeye çağırdı.

Kasırganın ardından ABD'de benzin fiyatları, ortalama yüzde 10'un üzerinde artarken, yakıt sıkıntısının yoğun olduğu afet bölgesine yakın bölgelerde, bu oran çok daha yüksek bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!