Netanyahu’nun savaş ısrarına Adalet Divanı’ndan uyarı

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu’nun savaş ısrarına Adalet Divanı’ndan uyarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2024 07:00

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Refah’a saldırma ısrarı sürerken, Mossad’ın Gazze’de anlaşma önerisinin Netanyahu tarafından reddedildiği ortaya çıktı. Diğer yandan Uluslararası Adalet Divanı, Gazze’deki soykırıma ilişkin endişelerin arttığını açıklayarak, Filistinlilerin haklarının ihlal edilmeyeceğinin güvence altına alınmasını talep etti.

Haberin Devamı

İsrail ile Hamas arasındaki anlaşma görüşmeleri tıkanmışken, İsrail medyasının ortaya attığı iddia gündemi sarstı. Kanal 12 televizyonu, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın Başkanı David Barnea’nın Hamas’la esir takası anlaşması yapılmasını önerdiğini ancak Başbakan Binyamin Netanyahu’nun bunu reddettiğini öne sürdü. Haberde, Netanyahu tarafından reddedilen anlaşmanın 40 İsrailli esirin serbest bırakılması ve Gazze’nin kuzeydeki sakinlerin başka şartlar olmaksızın evlerine dönmesini içerdiği aktarıldı. Öte yandan İsrail devlet televizyonu KAN, önceki gün yapılan toplantıda Netanyahu ile Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot arasında söz konusu anlaşma ihtimalinin reddedilmesinden dolayı tartışma yaşandığını açıkladı.

Netanyahu’nun savaş ısrarına Adalet Divanı’ndan uyarı

David Barnea - Binyamin Netanyahu

Haberin Devamı

UAD’DEN ÜÇ YENİ TEDBİR

Netanyahu’nun ateşkes anlaşmasına istekli olmadığı iddialarının yanında Gazze’deki insani krizin tırmanmasıyla Uluslararası Adalet Divanı’ndan (UAD) İsrail’e uyarı niteliğinde bir çağrı geldi. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin UAD’de İsrail aleyhine açtığı soykırım davasında 26 Ocak’ta açıklanan tedbir kararlarından bu yana Gazze’deki durumun daha da kötüleştiği belirtilirken mahkeme üç yeni tedbir daha açıkladı.

İsrailli yargıcın da destek verdiği ilk tedbirde Gazze’deki Filistinlilere gıda, su, elektrik, yakıt, barınma, giyim ve hijyen ihtiyaçlarının yanı sıra tıbbi malzeme ve tıbbi bakım da dahil olmak üzere acilen ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin sağlanması talep edildi. Divan, ikinci tedbir kararında İsrail ordusunun Gazze’de ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılmasını engellememek dahil olmak üzere Filistinlilerin haklarını hiçbir şekilde ihlal etmemesini istedi. UAD, üçüncü tedbir kararında ise verilen ek tedbirlere ilişkin İsrail’den aldığı önlemleri bir ay içerisinde Divan’a raporlamasına talep etti.

TEK YOL ATEŞKES

UAD Başkanı Lübnanlı Yargıç Nawaf Salam, karara ek olarak yaptığı açıklamasında, açlık ve insani yardımların ulaştırılmasının engellenmesinin Soykırım Sözleşmesi’nin “ihlali” olabileceğini belirterek, insani yardımlar olmayınca Gazze’deki Filistinlilerin ‘var olma hakkı’nın tehdit altında bulunduğunu dile getirdi. Hâkimlerin önemli bir kısmı ise ateşkes yapılmasını tedbirlerin uygulanmasının tek yolu olarak işaret etti.

Haberin Devamı

EUROVISION TEMSİLCİLERİNDEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Belçika, Portekiz, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Norveç, Danimarka, Litvanya, Finlandiya ve San Marino’yu Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edecek sanatçılar, Gazze’de acil ve sürdürülebilir ateşkes çağrısında bulundu.

NETANYAHU HEYET GÖNDERMEYİ KABUL ETTİ

İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu’nun Gazze’de ateşkes ve rehine takası görüşmelerine katılmak üzere Şin Bet ve Mossad adına iki heyetin Doha ve Kahire’ye gitmesine onay verdiğini açıkladı.

BİDEN: ARAPLAR İSRAİL’İ TANIMAYA HAZIR

Kasım ayında ABD’de gerçekleşecek Başkanlık Seçimi için kampanyasını sürdüren ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin İsrail’i tamamen tanımaya hazır olduklarını söyledi. “Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Katar da dahil olmak üzere diğer tüm Arap ülkeleriyle birlikte çalışıyorum. İsrail’i tamamen tanımaya hazırlar” diyen Biden, konunun Filistin meselesiyle doğrudan ilgili olduğuna işaret ederek, “Gazze sonrası bir plan ve iki devletli çözüme doğru bir gidişat olmalı” ifadelerini kullandı. Öte yandan katıldığı kampanya etkinliğinde Biden’ın sözleri dört kez Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulunan protestocular tarafından kesildi.

Haberin Devamı

Netanyahu’nun savaş ısrarına Adalet Divanı’ndan uyarı

RAPOR: GAZZE YAŞANMAZ HALDE

Gazze’deki savaşın izi, Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’nun resmi raporuna da yansıdı. 7 Ekim’den bu yana İsrail’in yerle bir ettiği Gazze Şeridi’ndeki konutların yüzde 70’inden fazlasının yaşanmaz hale geldiği belirtildi. Büronun 30 Mart Filistin Toprak Günü dolayısıyla yayınladığı raporda, İsrail ordusunun 31 binden fazla binayı yıktığı, 17 bin binanın ağır, 41 binden fazla binanın ise orta derecede hasar gördüğü aktarıldı. Hasarlı binaların 100’den fazlasının BM’ye ait olduğu vurgulanırken, toplam konut sayısının yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan 290 bin konutun kısmi olarak kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Netanyahu’nun savaş ısrarına Adalet Divanı’ndan uyarı

İSRAİL HALEP’İ VURDU: 42 ÖLÜ

İsrail’in Suriye’nin Halep vilayetine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 6 Hizbullah üyesi ve 36 Suriyeli asker olmak üzere en az 42 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail saldırılarının gece yarısından sonra Halep havaalanı yakınındaki Lübnan Hizbullah’ına ait bir roket deposunu hedef aldığını aktardı. 

Netanyahu’nun savaş ısrarına Adalet Divanı’ndan uyarı

5 AYDIR EN BÜYÜK KAYIP

İsrail, Suriye iç savaşının başından beri zaman zaman Suriye’yi hedef alıyor. Ancak son saldırı, Suriye ordusunun tek seferde en yüksek kayıp verdiği İsrail saldırısı oldu. Halep vilayetinin diğer bölgelerinde de İran yanlısı grupların kontrolündeki mühimmat depolarının ve silah üretim yerlerinin hedef alındığı kaydedildi. Suriye Devlet Haber Ajansı SANA, saldırılarda sivil ölümleri de yaşandığını öne sürdü. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanani, saldırıların “Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali olduğunu” belirterek “bölgedeki krizi sürdürmeye ve genişletmeye yönelik İsrail girişimi” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

MOSKOVA’DAN TEPKİ

- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova: “Suriye’ye yönelik, ülkenin egemenliğini ve uluslararası hukukun temel normlarını ihlal eden bu tür eylemler kabul edilemez” dedi. Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın en önemli destekçilerinden biri olarak biliniyor.

ABBAS YENİ FİLİSTİN KABİNESİNİ AÇIKLADI

Özellikle ABD’nin savaş sonrası Gazze’deki idareyi almasını istediği Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi’nde yeni kabine açıklandı. Yaklaşık yirmi yıldır Filistin Yönetimi’nin başında bulunan ve son dönemde reform yapması yönünde uluslararası baskılarla karşılaşan Mahmud Abbas, başkanlık kararnamesiyle yeni hükümeti duyurdu. Abbas’ın bu ayın başında atadığı eski danışmanı Muhammed Mustafa’nın başbakanlığında kurulan yeni kabinede 23 bakan bulunurken, göreve gelen isimlerin tanınmamış kişiler olması dikkat çekti. ABD’de eğitim gören ve siyasi açıdan bağımsız bir ekonomist olan Mustafa, teknokrat bir hükümet kurma ve Gazze’nin yeniden inşası için bağımsız güven fonu oluşturma sözü verdi. Kabinedeki en az 5 bakanın Gazze’den olduğu belirtilirken, bu kişilerin nerede olduğu ise bilinmiyor. Öte yandan Hamas bir açıklama yayımlayarak “gayrimeşru” olarak nitelendirdiği yeni hükümeti reddetti ve tüm Filistinli gruplara “güç paylaşımı hükümeti” kurulması çağrısı yaptı.

Netanyahu’nun savaş ısrarına Adalet Divanı’ndan uyarı

Mahmud Abbas - Muhammed Mustafa

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!