Netanyahu kabinesinde yargı reformu çatlağı

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu kabinesinde yargı reformu çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2023 07:00

İsrail’de tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması için hükümete çağrıda bulunan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Netanyahu tarafından görevden alındı.

Haberin Devamı

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun liderlik ettiği Likud partisinin önde gelen isimlerinden olan Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkede siyasi krize neden olan yargı düzenlemesinin durdurulması yönünde çağrı yapmasının ardından Netanyahu tarafından görevden alındı. Netanyahu’nun Londra ziyareti için İngiltere’de olduğu sırada açıklamalarda bulunan Gallant, toplumdaki ayrışmanın, ordu ve güvenlik teşkilatlarına da nüfuz ettiğini söylerken, mevcut durumun, İsrail’in güvenliğine yönelik açık, acil ve somut bir tehdit olduğunu vurguladı. Partisine bağlı olduğunun da altını çizen Savunma Bakanı, “İsrail Devleti’ni her şeyin üstünde tutuyorum. Bunun gibi büyük değişiklikler müzakere ve diyalog yoluyla yapılmalı” diye konuştu. Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri, ordu içerisinde boykot adı altında devamsızlık yapan asker sayısının arttığını doğruladı.

‘GÜVENİNİ KAYBETTİ’

Gallant’ın çağrısının ardından dün akşam saatlerinde bir açıklama yayınlayan İsrail Başbakanlık Ofisi, Savunma Bakanı’nın görevden alındığını duyurdu. Açıklamada yeni bakan ataması ya da başka bir ayrıntıya yer verilmezken, İsrail medyasında yer alan haberlere göre Netanyahu’nun “hükümetin arkasından iş çevirdiği” gerekçesiyle “güvenini yitirdiğini” söylediği iddia edildi. Netanyahu açıklamadan kısa bir süre sonra Twitter adresinden, “Hepimiz itaatsizliğe karşı durmalıyız” paylaşımını yaparken, Gallant da “İsrail devletinin güvenliği hayatım boyunca en önemli görevim olmuştur ve böyle kalacaktır” mesajını paylaştı.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Gallant’ın görevden alınmasının ardından eski Başbakan Yair Lapid Twitter hesabından, “Netanyahu Gallant’ı kovabilir ama gerçekleri kovamaz. Başbakan İsrail’in güvenliği için bir tehdittir” mesajını paylaşırken, eski Savunma Bakanı Benny Gantz ise, “Netanyahu bu akşam kendisini İsrail’in güvenliğinin üstüne koydu” ifadelerini kullandı. Netanyahu’nun Gallant yerine yeni savunma bakanını 48 saat içerisinde ataması gerekiyor.

Haberin Devamı

GÖSTERİLER SÜRÜYOR

İsrail’de hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan yargı reformu kapsamında, başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa tasarısı geçen perşembe günü kabul edilmiş, ülke çapında haftalardır devam eden protesto gösterilerinin şiddeti artmıştı. İsrail medyasının tahminlerine göre önceki gün Tel Aviv’de gerçekleşen protestolara 200 bini aşkın İsrailli katıldı.

Haberin Devamı

OĞUL NETANYAHU ABD’Yİ SUÇLADI

Başbakan Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu, İsrail’deki protestoların ABD tarafından finanse edildiğini iddia etti. ABD’nin önde gelen sağcı haber sitelerinden Breitbart sitesinin haberini paylaşan oğul Netanyahu, söz konusu haber üzerinden, İsrail’deki protestoların arkasında, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın olduğunu öne sürdü. Sebebini ise ‘İranlılarla bir anlaşma yapmak için Netanyahu’yu devirmek’ olarak açıkladı. Yair Netanyahu, protestoların başladığı ilk haftalarda da göstericileri kastederek, “Onlar protestocu değil. Onlar terörist” diyerek tepkileri üzerine çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!