Netanyahu Gazze planını İsrail kabinesine sundu

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu Gazze planını İsrail kabinesine sundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2024 07:00

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önceki gece Gazze’de savaş sonrasıyla ilgili planlarını İsrail savaş kabinesine sundu.

Haberin Devamı

Plan, Gazze Şeridi’nin silahsızlandırılmasını ve Gazze ile Batı Şeria’da güvenlik kontrolünün İsrail’de olmasını öngörüyor.

ABD DESTEK VERMİYOR

Planda Gazze’nin yönetiminin “terörle bağlantılı olmayan profesyoneller” tarafından gerçekleştirileceği belirtilirken, bu ayrıntı İsrail’in teröre destek vermekle suçladığı Ramallah merkezli Filistin Yönetimi’ni süre. dışında bırakma hamlesi olarak yorumlandı. Ayrıca İsrail’in Filistin devletinin tanınmasına yönelik baskıları kabul etmeyeceği kaydedildi. İsrail’in Mısır-Gazze sınırında ABD’nin koordinasyonuyla tampon bölge oluşturulmasını öngören plana göre, bölgede Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumlar yerine uluslararası yardım kuruluşlarının görev yapması isteniyor. İsrail daha önce BM’nin Filistin ajansının (UNRWA) bazı çalışanlarının 7 Ekim saldırılarında rol aldığını iddia etmişti. Hamas’ın siyasi kanadından Osama Hamdan planla ilgili Netanyahu’nun, “başarılı olmayacağını iyi bildiği fikirleri ortaya attığı” yorumunda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise planda yer alan “Gazze’de kontrolün İsrail’de olması” fikrine destek vermediklerini, “Gazze’nin herhangi bir biçimde işgal altında olmaması gerektiğini” belirtti.

Haberin Devamı

İSRAİL GAZZE’YE YÖNETİCİ ARIYOR

İSRAİL, savaş sonrası Gazze’nin yönetimini “terörler ilişkisi olmayan” yerel yöneticilere devretme planı yaparken, bu yönde temaslarda bulunulduğu iddia edildi. İsrail medyasında yer alan haberlere göre bazı İsrail hükümet ve ordu temsilcilerinin, sivil idare ve insani yardım dağıtımı konularında yönetimi devralmak üzere bazı Gazzelilerle görüştüğü öne sürüldü. İsrail’in savaş sonrası Gazze için yerel yönetim modeli geliştirdiği belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!