Netanyahu 5’inci kez başbakanlığa yakın

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu 5’inci kez başbakanlığa yakın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2019 08:30

Gayriresmi sonuçlara göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sağ çizgideki partisi Likud ile rakibi liberal Mavi-Beyaz İttifakı eşit sayıda vekil çıkarırken, Likud’un diğer sağ partilerle koalisyon hükümeti kurma ihtimali yüksek. Bu olursa, Netanyahu beşinci kez başbakan olacak.

Haberin Devamı

İSRAİL’de önceki gün gerçekleştirilen seçimler, resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud ile eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ve eski gazeteci Yair Lapid liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı arasında başa baş sonuçlandı. Ancak Netanyahu’nun koalisyon kurma şansı daha yüksek.

Her iki parti de 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset’te 35 milletvekilini garantiledi. 41 partinin yarıştığı seçimde 11 parti Knesset’e girdi. Hiçbir partinin tek başına iktidara gelmek için gerekli 61 sandalyeye sahip olmaması nedeniyle ülkede koalisyon senaryoları gündeme geldi. Kurulacak koalisyon hükümetinin kaderini, Likud ve Mavi-Beyaz’ın küçük partilerle yapacağı ittifaklar belirleyecek. Netanyahu partililere hitap ettiği ilk konuşmasında, kısa süre içinde hükümeti kuracağına söz verdi. Mavi Beyaz İttifakı da, yenilgi kabul etti. İttifakın iki numaralı lideri Lapid, Gantz ve parti üyesi iki eski komutanla birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Bu rauntta kazanamadık. Seçmenlere saygı duyuyorum” dedi. Muhalefette, Netanyahu’nun hayatını cehenneme çevireceklerini belirten Lapid, “İsrail halkına gerçek bir muhalefetin neye benzediğini gösterdik” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

SAĞCILAR ÇOĞUNLUK

Resmi olmayan sonuçlara göre, Netanyahu’nun partisi Likud’un başı çektiği sağ partiler mecliste çoğunluğu elinde bulunduruyor. Meclise girmesine kesin gözüyle bakılan altı sağ partinin milletvekili sayısı 65. Başa baş geçen seçim yarışında kalan oyların sayımın ardından Likud seçimlerde ikinci parti olsa bile diğer sağ partilerin Gantz’ın yerine Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetine daha sıcak bakacağı dile getiriliyor. Zira Likud’un dışında meclise girmeyi başaran diğer beş sağ partinin çoğunluğu Netanyahu’nun liderliğindeki koalisyonda yer almayı tercih ettiğini açıkladı. Netanyahu ile koalisyon kurması beklenen ‘sağ kanat birliği’ partilerinin ise eğitim ve adalet bakanlığını isteyeceği belirtiliyor.

ZAFER KONUŞMASI

Mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu, 5’inci kez girdiği genel seçimlerden bir kez daha başbakan olarak çıkmaya yakın görünüyor. Seçimlerin gerçekleştirildiği salı akşamı, eşi Sara ile birlikte partililere seslenen Netanyahu, “Büyük bir zaferin gecesi” dedi. Netanyahu hükümet kurması halinde, kısa bir süre içerisinde 14 yılını doldurarak en uzun süre görev yapan başbakan olma unvanını İsrail’in kurucuları arasında yer alan Ben Gurion’dan alacak. Öte yandan Netanyahu, seçimlere yolsuzluk iddialarının gölgesinde girmişti. Hakkında üç farklı iddianame bulunan Netanyahu’nun bu soruşturmalar kapsamında ifadesinin seçimden sonra alınması bekleniyor. 

Haberin Devamı

SAYILARLA SEÇİMLER

6.3 Milyon: Seçmen sayısı
Yüzde 65: Katılım oranı
Yüzde 3.25: Seçim barajı
41: Seçime katılan parti sayısı
11: Meclise giren parti sayısı
120: Knesset’teki sandalye sayısı
61: Hükümet kurmak için gerekli sandalye sayısı

GÖREVİ KİME VERECEK

KOALİSYON hükümetinin kurulmasına yönelik süreç İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in bugünden itibaren meclise girmesine kesin gözüyle bakılan partilerle görüşmesiyle başlayacak. Bu görüşmelerin ardından Rivlin, 17 Nisan’da Merkez Seçim Komisyonu’nun kesin sonuçları açıklamasının ardından bir hafta içinde koalisyon hükümetini kurmaya en yakın gördüğü parti liderine hükümeti kurma görevini verecek. Cumhurbaşkanı Rivlin, yasa gereği, seçimde birinci gelen partinin lideri yerine hükümeti kurmaya daha yakın gördüğü adaya görev verme yetkisine sahip. Bu nedenle Rivlin’in görevi Gantz’a mı yoksa Netanyahu’ya mı vereceği şimdilik merak konusu. Görevi alan parti liderinin 28 gün içinde koalisyon hükümetini kurması gerekiyor. Ancak koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirilen parti liderine talep etmesi halinde iki hafta ek süre verilecek. Kesin sonuçların açıklanmasının ardından 90 gün içinde hükümet kurulamazsa seçimler yenilenmek zorunda.

Haberin Devamı

TRUMP’TAN İLK DEĞERLENDİRME

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’deki seçimlere ilişkin ilk açıklamasında, “Netanyahu’yu tebrik etmek istiyorum. Kendisi çok iyi bir müttefik, iyi bir arkadaş. Şimdi artık barış anlamında birtakım olumlu adımlar göreceğiz” ifadelerini kullandı. Ortadoğu Barış Süreci’ne ilişkin Trump, “Herkes Ortadoğu’da İsrail ve Filistinliler arasında barışa ulaşılamaz diyor. Bunun garantisini hiçbir zaman vermedim ancak şu anda bir şansımızın, iyi bir şansımızın olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!