Nepal'deki asker çocuklar serbest

Güncelleme Tarihi:

Nepaldeki asker çocuklar serbest
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2009 12:11

Nepal, hala kamplarda tutulan binlerce çocuk askerin serbest bırakılmasının ilk adımı olarak karşılıklı müzakerelere başladı.

Barış ve Yeniden Yapılanma Bakanlığının sözcüsü Hari Kumar Shrestha, bakanlıktan bir heyetin, ülkenin güneyindeki önemli kamplardan birine ulaştığını ve çocuklarla karşılıklı görüşmelere başladığını söyledi.

Shrestha, görüşmelerin ardından başka barınaklara gönderilecek ve burada rehabilite edilecek olan çocuklara, kendi köylerine dönmek ya da eğitimlerini sürdürmek gibi seçenekler sunulacağını da kaydetti.

Rehabilitasyon sürecinin kasım ayına kadar tamamlanması gerektiğini de ifade eden Shrestha, hükümetin bağışçı ülkelerden ve sivil toplum kuruluşlarından yardım beklediğini belirtti.

Nepal'de 1996'dan 2006'ya kadar süren iç savaşın ardından barış anlaşması imzalayan Maocu gerillalar, iç savaş sırasında çocukları asker olarak kullandıkları için eleştiriliyordu.

BM gözlemcileri, Maocu güçlerin saflarında 18 yaşından küçük 2 bin 973 çocuk olduğunu belirlemişti.

Hükümetle Maocu gerillalar arasında 2006'da imzalanan barış anlaşmasından bu yana 23 bin eski savaşçı BM gözetimindeki kamplarda tutuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!