Nebbaşlar CSI’cı (*) çıktı

Güncelleme Tarihi:

Nebbaşlar CSI’cı (*) çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 00:00

Kıbrıs Rum istihbarat ve polisinin yaptığı araştırmalar eski lider Tasos Papadopulos’un kemiklerini çalan nebbaşların (mezar soyguncusu) çok profesyonel olduklarını doğruladı. Parmak ve DNA izi bırakmamak için mezar taşına özel bir sprey sıkan hırsızlar, izleri silmek için mezarın etrafına da kireç döktü.

Haberin Devamı

ANMA TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR 

LEFKOŞA yakınlarındaki Deftara köyündeki mezarlığı didik didik tarayan polis ve adli tıp uzmanları ne bir ayakizi ne de DNA örneği alabilecekleri bir kalıntı buldu. Rum Kilisesi, hırsızları ‘kâfir’ ilan ederken polis Avrupa’da faaliyet gösteren Romen bir çeteden şüpheleniyor.Eski Kıbrıs Rum lideri Tasos Papadopulos’un mezar yerini inceleyen uzmanların bulguları şöyle:

Kireç ve kimyasal kullandılar

Hırsızlar en az 4 kişi çünkü 250 kiloluk granit kaplamayı açmak için levye gibi alet kullanmadılar, eldiven kullanarak el gücüyle kaldırdılar. Granit kapağa hasar vermediler.

Soygun için Papadopulos’un ölüm yıldönümünün bir gün kala olmasının yanı sıra yağmurlu ve fırtınalı bir geceyi seçtiler.

Soyguncular granit kaplamayı kaldırdıktan sonra tabuta ulaşmak için 2 metre derinliğe kadar çapa ve kazma ile kazdılar.

Tabutta sadece bir haç kaldı

/images/100/0x0/55ea5045f018fbb8f877b9f2


Tabutta sadece başkanın kızkardeşinin, gömülürken koyduğu haç kolyeyi bıraktılar.

Kalıntıları da özenle torbalara koydular. Yoğun yağmur olmasına rağmen kalıntılar toprak ya da mezar çevresine bulaşmadı.

Mezar çevresi ve Papadopulos’un adının yazılı olduğu mezar taşını da DNA izlerini yok eden hijyen sağlayan bir kimyasal sprey ile kapladılar. Bu madde el ya da tenin değerek DNA örneği bırakmasını engelledi.

Hastalık olasılığına karşı etrafa iki torba kireç tozu döktüler. Yağmurla eriyen kireç, ayak izi ve kalıntıları temizledi.

3 Yunan askeri sorgulandı

Mezarlığın bulunduğu Deftera köyü halkını ve mezarlık görevlilerini sorgulayan polis olay gecesi bölgede Yunan ordusuna ait bir ambulansın görüldüğü bilgisi üzerine 3 Yunan askerini 3 Yunan askerini saatlerce sorguladı. Daha sonra hırsızlıkla ilgileri olmadığı sonucuna vararak salıverdi.
Romen çete mi
Cesedi kimin çaldığına dair Rum derin devletinden mafyaya kadar pekçok spekülasyon yapılıyor. Öne sürülen bir başka iddia ise, hırsızlığı mezar soygununda uzman ve Avrupa’da faaliyet gösteren Romen mafyası aileden fidye istemek için yaptığı.

*CSI nedir?

İngilizce’de “suç mahalli incelemesi” ifadesinin kısaltması olan CSI (Crime Scene Investigation), ABD’nin CBS televizyonunda 2000 yılında yayınlanmaya başlayan diziyle popülerleşmiş bir kavram. Bu yıl 10’uncu sezonu yayınlanan dizide, adli tıp uzmanlarının, suç mahallindeki en küçük maddi delilleri kullanarak vakaları çözmeleri gerçekçi biçimde anlatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!