NATO'da Türkiye ile AB restleşmesi

Güncelleme Tarihi:

NATOda Türkiye ile AB restleşmesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun en yüksek siyasi karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi'nin toplantısı askıda kalırken, bugün yayımlanması beklenen sonuç bildirisi üzerinde uzlaşmaya varılmadı. İsmail Cem 'NATO bünyesindeki Avrupa orduların konusunda ortak bir anlaşmaya varılamadığını' doğruladı.

İsmail Cem AB'nin yaptığının mantığa, ahlaka ve vicdana aykırı olduğunnu ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili olarak güvenilir diplomatik kaynaklar, NATO-AB ilişkileri konusunda, özellikle Türkiye'nin kararlı tavrından kaynaklanan görüş ayrılığının sürdüğünü belirttiler. Sorunların, ''katı tavrını değiştirmeyen'' Fransa'dan da kaynaklandığı, ABD'nin bir çözüme ulaşılması için büyük çaba harcadığı ifade ediliyor.

Uzlaşma arayışları, yoğun temaslar çerçevesinde sürdürülürken, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in, çalışmalar nedeniyle, Avrupa-Atlantik İşbirliği Konseyi toplantısı sonunda çekilen aile fotoğrafına katılamadığı gözlemlendi.

Haberin Devamı

Türk kaynakları, uzlaşma arayışlarına katkıda bulunulduğunu, ''bloke eden tarafın Türkiye olmadığını'' belirterek, şu mesajları veriyorlar:

''Türkiye'nin NATO kozunu kullanarak AB'ye arka kapıdan girmeye çalıştığı görüşü çok yanlıştır. AB'ye gireceksek ön kapıdan gireriz. Burada Ankara'nın tavrı açıktır: Washington zirvesinde alınan kararlardan geri adım atılmasını istemiyoruz. Belirsizlik içerecek birmutabakat bizim için makbul olmaz. Ciddi bir mesele söz konusudur. Bizde uzlaşma istiyoruz, ancak AB kanadı da çaba harcamalıdır.

NATO, oyunun kurallarını kendisi belirler. Türkiye, NATO'ya sahip çıkan bir tavır içindedir. Fransa'nın kafasında farklı bir Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) anlayışı var. Sağlam olmayan adımlar atılmasınaizin veremeyiz. Bu koşullarda uzlaşma olasılığı zayıflamıştır. NATO AB'ye teslim olmuş havası yaratılmamalıdır. İttifak, oyunun kurallarını belirleme gücünden vazgeçemez.''

Türk kaynakları, ''Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri ve Milli Savunma bakanlıkları ile Başbakanlık arasında çok yakın bir koordinasyonla çalışıldığını, adımların birlikte atıldığını, Ankara'nın bu konuda tek politikası olduğunu'' belirttiler.

Öte yandan Yunanistan'ın, ''Türkiye'yi tatmin edecek bir uzlaşma formülüne ulaşılması'' endişesi taşıdığı ve bu durumda tartışmaların ertelenmesini tercih ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Kuzey Atlantik Konseyi sonuç bildirisinin, uzlaşma sağlanamadığı takdirde, konuyu erteleme ifadeleri içeren bir paragrafla çıkması olasılığı ağırlık kazanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!