NATO Zirvesi’nde ana gündem Ukrayna

Güncelleme Tarihi:

NATO Zirvesi’nde ana gündem Ukrayna
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2014 01:13

İngiltere’ye bağlı özerk bölge Galler’de dün 60 ülke liderinin katılımıyla başlayan ve bugün devam edecek NATO Zirvesi’nin baş gündemi Ukrayna olurken, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Anders-Fogh Rasmussen, yine Rusya’ya Ukrayna topraklarından çıkması için çağrı yaptı.

Haberin Devamı

Rasmussen, “Rusya, Ukrayna’ya saldırarak NATO ile imzaladığı anlaşmayı ihlal etti. Rusya’yı Ukrayna’nın sınır bölgesindeki birliklerini çekmeye davet ediyoruz ve Ukrayna’da desteklediği silahlı militanları desteklemekten vazgeçmesini istiyoruz.” dedi.
Moskova ise zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun zirveye davetine tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Bu tür adımlar Ukrayna’da barışın sağlanması için harcanan tüm çabaları boşa çıkartır” ifadelerini kullandı. Moskova’nın bu tepkisinin sebebi Ukrayna’nın zirveden kısa süre önce ülkenin resmi ‘tarafsızlık’ siyasetini sona erdiren bir karar almasıydı. Bu hamle Kiev’in AB ve NATO gibi örgütlere başvurusunun önünü açtı.

NATO Zirvesi’nde ana gündem Ukrayna

Haberin Devamı

Rus Bakan’a yasak gündemde

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’nın enerji ve savunma sektörlerini hedef alan yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. İddialara göre AB, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya da seyahat yasağı getirebilir.

‘BARBAR KATİLLER BİZİ SİNDİREMEZ’

ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Galler’deki kritik NATO zirvesi öncesi Times gazetesinde ortak bir makale kaleme aldı. İki lider, terör örgütü IŞİD’i işaret ederek, ‘ülkelerinin barbar katiller tarafından sindirilemeyeceğini’ vurguladı. “Değerlerimizi koruma konusunda daha açık ve net olacağız.” diyen liderler, bunu sadece daha özgür bir dünya için değil, vatandaşlarının güvenliği için büyük önem arz etmesi sebebiyle yapacaklarını belirtti. Rasmussen’de zirveden hemen önce, “Şundan eminim ki eğer Irak hükümeti bu konuda yardımımızı talep ederse, bu talep NATO tarafından ciddi olarak ele alınacaktır” dedi.

Ukrayna’da ateşkes anlaşması

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Galler’deki NATO zirvesinde önde gelen Batılı ülke liderleriyle görüşmesi ardından “Barışa şans vermek gerek” düşüncesiyle bugün saat 14.00’ten itibaren Ukrayna ordu birliklerine ateşkes emri vereceğini açıkladı. Poroşenko, “Ateşkese iki tarafın da riayet edeceğini umuyorum.” dedi. Ancak Ukrayna’dan yeni çatışma haberleri geldi. Ülkenin güney kesimlerinde Azak Denizi kıyısındaki Mariupol şehrinde silah ve bomba sesleri duyuldu. Rus Interfaks ajansı, Rusya yanlısı ayrılıkçıların dört günden beri kuşatma altına aldığı şehrin kenar mahallerinde çatışmaların yaşandığını duyurdu.
Ayrılıkçı güçler iki gün önce Mariupol şehrini ele geçirmek için saldırı başlatmayacakları sözü vermişti. Öte yandan Rusya Dışışleri Bakanı Sergey Lavrov’un NATO zirvesi öncesinde Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier’ı arayarak, ateşkes konusunu görüştüğü açıklandı.

Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!