NATO’dan Slobo’ya emirler

Güncelleme Tarihi:

NATO’dan Slobo’ya emirler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sınır kapısı Blace’de bulunan ‘Europe-93’ kafeteryasında yapılan görüşmelerde İngiliz General Michael Jackson Sırp komutanlarla barış görüşmesi yapmıyor, emirlerini tebliğ ediyor. Belgrad’a Kosova’daki birlikleri çekmesi için 7 gün süre tanındı.

Sırpların hava saldırıları sonucu geri adım atmasından sonra hava iyiden iyiye yumuşarken, NATO ve Sırp askeri yetkilileri, Kosova'dan Sırp birliklerinin çekilmesi konusunu ele almak üzere, Yugoslavya ile Makedonya arasındaki sınır kapısı Blace'deki Europe 93 adlı kafeteryada biraraya geldiler.

3 saatlik bir ertelemenin ardından, dün öğleyin Sırp askeri yetkililerle görüşen NATO Acil Müdahale Gücü Komutanı İngiliz Tuğgeneral Michael Jackson'ın, Kosova'da bulunan ve sayılarının 40 bin olduğu tahmin edilen Sırp askerinin yedi günü aşmayacak bir zaman zarfında nasıl çekileceklerine ilişkin talimatları, Yugoslav yetkililere teslim ettiği belirtiliyor.

Beklenenin aksine, görüşmeye, Yugoslavya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Svetozar Marjanoviç gelmedi. Görüşmeye katılan Yugoslav heyetine, İçişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi Obrad Stefanoviç ve Genelkurmay yetkilisi General Blajodi Kovaceviç başkanlık etti.

SÜRE TANINACAK

Blaçe'deki NATO ve Sırp yetkililerin biraraya gelmeleriyle ilgili olarak NATO sözcüsü Jamie Shea, Sırp güçlerin Kosova'dan çekilmeleri konusunda görüşme ya da pazarlık yapmaya niyetli olmadıklarını açıkladı. Shea, ‘‘Burası pazarlık yeri değil. Burası karar ve hareket yeridir. Bu noktanın altının çizilmesi için, NATO bombardımanı devam ediyor. Biz, Yugoslav askeri temsilcilerinden, sadece General Jackson'ın ortaya koyduğu şartları kabul etmelerini değil, bunları derhal uygulamalarını da bekliyoruz. NATO'nun, bu şartların uygulandığı görülünceye kadar tetikte olması gerekiyor. Çekilme, kararlaştırıldığı andan itibaren 7 gün içinde tamamlanmalı’’ diye konuştu..

SCHRÖDER: ÖNCE ÇEKİLME

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de, Kosova'da barışın sağlanmasına yönelik detaylar üzerindeki görüşmelerin, süratle sonuçlandırılması için acele edilmesi gerektiğini söyledi.

Schröder, haftalık Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, NATO'nun Kosova savaşında askeri baskısını şimdilik korumasının önemine işaret ederek, bombardımanın ancak Kosova'daki Sırp birliklerinin denetlenebilir şekilde geri çekilmeye başlamasından sonra durdurulabileceğini kaydetti.

UÇK POLİS GÜCÜ OLACAK

Görüşmeler sürerken NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik operasyonu devam etti ancak bombardıman Kosova bölgesi ile sınırlı kaldı. NATO savaş uçakları, Kosova'nın batı ve güney kesimlerini bombaladı.

Kosova'nın Prizren bölgesine 6 bomba atıldığı, Vrbnica köyünün isabet aldığı belirtilirken, bombardımanın can kaybına yol açıp açmadığı konusunda bilgi verilmedi. Decani bölgesine de 4 bomba atıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü James Rubin, uluslararası toplumun, Kosova'da yerel güvenlik için etkili bir polis gücüne ihtiyaç duyduğunu, bu gücün UÇK üyelerinden oluşacağını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!