NATO 2 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Güncelleme Tarihi:

NATO 2 Rus diplomatı sınır dışı ediyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2009 17:42

NATO'nun, 2 Rus diplomatı casusluk ithamları çerçevesinde sınır dışı etme kararı alması, Moskova tarafından, “kışkırtma” olarak nitelendirildi.

Geçen şubat ayında Rus dış istihbarat servisine ittifakla ilgili 2 bin sayfalık gizli belge verdiği gerekçesiyle ihanetten 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Estonyalı Herman Simm ile bağlantılı olarak, Rusya'nın Brüksel'deki NATO karargahında bulundurduğu 2 temsilcisi sınır dışı ediliyor.

Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dimitri Rogozin, konuya ilişkin açıklamasında, “anlamsız bahanelere dayandırılan, yanıtsız bırakılamayacak bir kışkırtmadan” söz etti.

Rogozin, Moskova'nın çok kısa zamanda tepki göstereceğini ancak bunu düşünerek yapacağını söyledi.

Rus büyükelçi, diplomatların sınır dışı edilmesi kararının, Rusya ve ABD ilişkilerinin iyileşmesini engellemek isteyenler tarafından alındığını ileri sürdü.

Rogozin, istenmeyen diplomatlardan birinin 63 yaşındaki deneyimli başdanışman Victor Kutçakov olduğunu, bu diplomatın 6 yıldır NATO temsilciliğinde görev yaptığını, diğerinin ise Rusya'nın AB Büyükelçisi Vladimir Çizov'un 23 yaşındaki oğlu Vassili Çizov olduğunu bildirdi.

Geçen yılın ağustos ayında Gürcistan ve Kafkaslarda yaşanan sorunların ardından Rusya ile diyaloğunu askıya alan NATO'nun, bu diyaloğu dün resmen tekrar başlatmasından sonra patlak veren olay, Moskova ile ilişkilerin gergin kalmasına yol açıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!