NASA’da çifte skandal

Güncelleme Tarihi:

NASA’da çifte skandal
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2007 00:00

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), çifte skandalla sarsılıyor. Bazı astronotların uzaya sarhoş gittikleri tespit edildi. Bu arada gelecek ay uzaya gönderilmesi planlanan bir bilgisayarın da sabote edildiği ortaya çıktı.

Astronotlar uzaya sarhoş çıkmışlar

Avation Week & Space Technology dergisinin internet sitesinde verdiği habere göre, bazı astronotların uçuştan hemen önce, uçuş güvenliğini de tehlikeye atacak kadar alkollü oldukları saptandı. Bağımsız bir sağlık heyeti tarafından yürütülen çalışmaya göre, en az iki uçuşta görev yapan astronotların uzaya çıkışına, uyarılara rağmen izin verildi. Uyarının diğer astronotlar ve uçuş yetkilileri tarafından yapıldığını kaydetti. Habere göre NASA içinde yapılan bir inceleme, ağır derecede alkol kullanımını ortaya koydu. Ancak NASA yetkilileri, bir rapor hazırlandığını belirtmelerine rağmen, bu iddiaların kimliği belirsiz kişilere dayandığını ve doğrulanamadığını ifade ettiler. NASA Operasyonlar Direktörü Bill Gerstenmaier, alkol kullanımı iddialarını doğrulamadı.

Uzay bilgisayarına sabotaj düzenlendi

Ortaya çıkarılan ikinci skandalda, gelecek ay uzaya gönderilmesi planlanan bir bilgisayarın kablolarının kasten kesildiği anlaşıldı. NASA’da ilk kez bir uzay aracının sabotaja hedef olduğu belirtildi. Uzay Operasyonları Birimi Müdürü Bill Gerstenmaier, hasarın bilerek ve isteyerek yapıldığını düşündüklerini vurguladı. NASA yetkilisi, daha sonra uçuş birimlerini incelediklerini ve bazı kabloların kesildiğini saptadıklarını aktardı. Soruşturma başlattığını kaydeden yetkili, sabote edilen bilgisayarın NASA’ya ihaleyle iş yapan bir firma tarafından üretildiğini söyledi. Uzay istasyonuna götürülmesi planlanan bilgisayarın uzay istasyonu dışındaki titreşimlerle ilgili bilgileri toplayıp irdelemesi öngörülüyor. NASA, bilgisayarı onarıp 7 Ağustos’ta uzaya fırlatılması planlanan uzay mekiği Endeavour’a yetiştirmeye çalışacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!