Müttefikler Gelibolu'da eski harita yüzünden yenilmiş

Güncelleme Tarihi:

Müttefikler Geliboluda eski harita yüzünden yenilmiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngilizler aradan ancak 84 yıl geçtikten sonra nasıl olup da Gelibolu'da Türk askerlerine yenildiklerini bulabildiler. Meğerse İngilizler, ellerinde bölgenin doğru dürüst bir haritası bulunmadığı için Gelibolu'da bozguna uğramışlar.

Bu iddia İngiltere'deki Greenwich Üniversitesi Coğrafya bölümü araştırmacılarına ait. Peter Doyle ve Matthew Benett'in araştırmasında, İngiliz yenilgisinin taktik hatalara bağlandığına işaret ederek, ‘Bu tamamen yanlış, 500 bin müttefik askerine doğru emirler verilseydi ve doğru bir taktik uygulansaydı da bu savaş kaybedilcekti. Çünkü müttefik askerlerinin, nerede olduklarına dair bir fikirleri bile yoktu’ denildi.

İddiaya göre, Gelibolu savaşında İngiliz komutanlar, Mısır'dan alınmış turist rehber kitabının haritalarıyla savaşmaya kalktılar. En az 10 yıl öncesine dayanan harita da İngilizlerin yenilgisinde önemli rol oynadı. Generallerden birinin ele geçirdiği bölgeyi iyi anlatan bir haritayı da trende kaybetmesi üzerine müttefikler iyice şaşkına döndü.

Araştırmacılara göre, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin bölgeye kumsaldan çıkışları için harita üzerinden yer seçen komutanlar, askerleri hem kumsal yerine tırmanılması güç kayalara göndermiş, hem de onları düşmanın kucağına atmışlar. Harita cilvesi yüzünden yaşanan bir başka facia da, bir tepeyi ele geçiren müttefik güçlerinin, onun arkasındaki daha küçük bir tepeyi farkedememeleri ve askerlerin oradaki Türk güçleri tarafından yok edilmeleri.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!