Musul’un batısına üç yönden hücum

Güncelleme Tarihi:

Musul’un batısına  üç yönden hücum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2017 01:17

Irak güçleri, Musul’un doğusunun ardından batısını da DEAŞ’ın elinden kurtarmak üzere operasyona başladı. Kente üç koldan harekât yapılıyor. Irak ordusu kuzeyden, polis gücü güneyden ve Şii milisler batıdan ilerliyor. Havadan da uluslararası koalisyonun desteği var.

Haberin Devamı

IRAK birlikleri, Dicle Nehri’nin ayırdığı Musul kentinin batısını terör örgütü DEAŞ’ın elinden almak için operasyon başlattı. Operasyon, kentin doğu yakasında kontrolün sağlanmasının ardından geldi. Askeri kaynaklar, operasyona 3 cepheden başlandığını, Irak ordusunun kuzeyden, Irak federal polis güçlerinin güneyden, İran destekli Şii ağırlıklı milis gücü Haşdi Şabi’nin ise batıdan harekete geçtiğini aktardı. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon da operasyona hava saldırılarıyla destek veriyor.

‘YENİ SAFHADAYIZ’

Vatandaşlarını DEAŞ teröründen kurtarmak için Musul operasyonunda yeni bir safhaya geçtiklerini ifade eden Irak Başbakanı Haydar İbadi, birliklere insan haklarına saygı göstermeleri çağrısı yaptı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin komutanı General Stephen Townsend, “Musul, dünyadaki her ordu için sert bir mücadele olacaktır” açıklamasını yaptı. Operasyonla birlikte Musul’un batısındaki bazı köyler, Irak güçlerinin eline geçti. Harekâta kentin güneyinden katılan federal polis güçlerinin, Musul Uluslararası Havalimanı’na sadece birkaç kilometre mesafede bulunduğu kaydedildi. Operasyonun başlamasının ardından Musul’un doğusundaki bir restorana yönelik intihar saldırısı oldu. Aynı mekân 10 gün önce de hedef olmuştu.

Haberin Devamı

‘350 BİN ÇOCUK TEHDİT ALTINDA’

İngiltere merkezli Save The Children adlı sivil toplum kuruluşu, Musul’da 350 bin çocuğun kapana kısılmış halde olduğunu açıkladı. Kuruluşun Irak masası direktörü Maurizio Crivallero, “Irak güçleri, ABD ve İngiltere’nin de içinde olduğu müttefikleri, çocukları ve ailelerini korumak için her şeyi yapmalı. Kentin derinlerine doğru indikçe okul ve hastane gibi sivil binalardan uzak durmalılar” açıklamasını yaptı. 

BM: ZAMANA KARŞI YARIŞIYORUZ

BM’nin Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lisa Grande, Musul’un batısına yönelik operasyon nedeniyle beklenen göç dalgasına önlem almak için hızla sığınaklar inşa ettiklerini söyledi. Grande, “Yerinden edilen ailelerin barınması amacıyla Musul’un güneyinde acil durum alanları hazırlamak için zamana karşı yarışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!