Müslüman dünyasından sürpriz Obama planı

Güncelleme Tarihi:

Müslüman dünyasından sürpriz Obama planı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 01:07

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ), Batı dünyasına endişe veren 'dini sembollere hakaretin yasaklanması' teklifinin kabul edilmesini sağlamak için ABD Başkanı Barack Obama'yı kullanmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Cezayir ve Pakistan’ın başını çektiÄŸi Ä°slam ülkeleri BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e ilginç bir teklif götürmeye hazırlanıyor.Â

 

Ä°slam Konferansı Örgütü tarafından BM’ye sunulacak olan oylama talebi, küresel çapta tüm dini kavram ve sembollere hakaret edilmesini yasaklayan bir yasaya yönelik olacak. Â

 

Teklifin Batı dünyasında sert bir direnişle karşılaşacağı düşünülüyor. Danimarka’da patlak veren karikatür krizini ifade özgürlüğünü kapsamında savunan Batı’nın, teklif edilmesi beklenen yasayı ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir durum yaratacağı için reddetmesi bekleniyor.

 

OBAMA FAKTÖRÜ

Haberin Devamı

Batılı uzmanlar teklif edilecek yasanın kabul edilebilmesi için İslam Konferansı Örgütü'nün Obama’yı kullanmayı istediğini belirtiyor.

 

Batı ile Doğu arasındaki çatışmaları sonlandırmak isteyen Obama, İslami Konferans Örgütü'nden gelen teklifi savunabilir. ABD’li uzmanlar her ne kadar anayasalarında ifade özgürlüğünün kısıtlanamayacağına dair bir madde bulunsa da, Obama nüfuzu ile teklifi kabul edilebilecek olmasından endişeliler.

 

Ayrıca Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Obama’nın küresel barış alanında elde ettiği itibarı gelecek teklif ile sürdürmek istemesinden endişe duyuluyor.

  

Ä°NSAN HAKLARI ETKÄ°SÄ°

Pakistan, geçen ay BM’ye gönderdiği mektupta, dine karşı hakaretlerin artmakta olduğunu ve ırkçılığa karşı yürütülen uygulamalar kapsamında dine karşı hakaretin de yasaklanması gerektiğini savundu.

 

Diğer yandan, ırkçılık kapsamında ele alınması halinde dine hakareti yasaklamayı öngören yasanın BM İnsan Hakları Konseyi'nin desteğini alabileceği de düşünülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!