Muhabir katliamı

Güncelleme Tarihi:

Muhabir katliamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2010 00:00

Apache helikopterlerinin 2007 yılında Irak’ta ikisi Reuters muhabiri 10 kadar kişiyi nasıl öldürdüğünü gösteren video internete sızdı. Fotoğraf makinelerini silah sanan Amerikalı askerler ateş açmakla kalmamış, ölen sivillerle alay da etmiş.

Haberin Devamı

İŞTE O GÖRÜNTÜLER / WEB TV

LONDRA merkezli uluslararası haber ajansı Reuters’in Iraklı muhabirleri Namir Nureddin (22) ve yardımcısı Said Çımağ (40), 12 Temmuz 2007 sabahı, iki Apache helikopterinden açılan ateş sonucu 10 kadar kişiyle birlikte Bağdat’ın bir dış mahallesinde öldürülmüştü. Reuters “bilgi edinme hakkı” çerçevesinde askeri kayıtları görmeyi talep etmiş, bunu reddeden ABD ordusu ise ölenlerin tamamının “direnişçi” olduğunu bildirmişti.
WikiLeaks sitesi, olaya karışan Apache helikopterinden birinin kaydettiği videoyu önceki gün yayınladı. 17 dakikalık video, ABD’de şok etkisi yarattı. Amerikalı yetkililerin doğruladığı video özetle şöyle:
Şu ölü piçlere bak
* Helikopterler, sokakta yürüyen bir grup Iraklı’yı izliyor. Gözcü asker, grubun çoğunun silahlı olduğunu bildirerek sabırsızlıkla ateş izni istiyor.
* İzin gelir gelmez 30 mm’lik toplarla yaylım ateşi başlıyor. Grubun tamamı vuruluyor. Yere düşenlerden hayat belirtisi gösterenler tekrar vuruluyorlar.
* Bir süre sonra bir minibüsle 4-5 kişilik Iraklı bir grup daha geliyor. Vurulanları almak isteyen bu gruba da ateş açılıyor. Minibüsün önünde oturan iki çocuk ağır yaralanıyor.
* Askerlerin “Şu ölü piçlere bak” ve “Seni kalleş” gibi ifadeler kullandığı duyuluyor. Olay yerine intikal eden Amerikan zırhlı aracı bir cesedin üstünden geçtiğinde kahkaha atıyorlar.
Teleobjektif ve tripodmuş
“Kalaşnikof” diye teşhis edilenin aslında teleobjektifli bir fotoğraf makinesi, ‘roketatar’ın ise fotoğraf sehpası (tripod) olduğu belirtildi. ABD ordusu, olayın soruşturulduğunu bildirmekle yetindi.

Haberin Devamı

22 saatlik sorgu

İnsan hakları savunucuları ve araştırmacı gazeteciler tarafından kurulduğu 2006 yılından beri köstebeklerin sızdırdığı belgeleri yayınlayarak birçok skandal ortaya çıkaran WikiLeaks’in başı son video nedeniyle de derde girdi. Site, 23 Mart’ta yayınladığı açıklamada, Amerikalı yetkililerin takip ve tahkikatına uğradıklarını, bir yöneticilerinin 22 saat sorgulandığını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!