Mr. Brown, Bush’un finosu olmayınız

Güncelleme Tarihi:

Mr. Brown, Bush’un finosu olmayınız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 00:00

İngiltere’nin yeni Başbakanı Brown ve ABD Başkanı Bush dün Camp David’de ilk resmi görüşmelerini yaptı.


ZİRVEDEN KARELER /FOTO-GALERİ

İngiliz basını ise "Dünya ABD’ye borçlu" diyen Brown’a şu tavsiyede bulundu: "Bush’a dalkavukluk yapma. Blair’in Bush’un finosu rolü oynaması hem kendine, hem de ülkesine zarar verdi."

ABD Başkanı George Bush ile uluslararası platformdaki yeni ortağı, İngiltere Başbakanı Gordon Brown dün Camp David’de, Irak-Darfur-global ticaret gündemiyle ilk kez bir araya geldiler. Böylece Atlantik arası ilişkilerde Bush-Brown dönemi başlamış oldu. Brown daha önce de Bush ile bir araya gelmişti, ancak başbakanlık görevinde ABD başkanıyla ilk kez buluşuyor.

İki lider dün yaptıkları basın toplantısında Irak ve Ortadoğu konusunda hemfikir olduklarını söylediler. Bush "Brown’un, Irak’taki başarısızlığın büyük bir felakete yol açacağını çok iyi bildiğini düşünüyorum" derken Brown Irak’taki İngiliz askerlerinin çekilme takvimini gündeme getirmedi.

İngiliz gazeteleri ise dün Brown’a bir dizi tavsiyede bulundu. İki ülke arasındaki "özel ortaklığı" desteklemekle birlikte Brown’a, eski Başbakan Tony Blair gibi "dalkavukluk" yapmaması ve Bush’a karşı açık sözlü ve dürüst olması konusunda uyarıda bulundular. Brown, önceki gün, terörle mücadeledeki gayretlerinden ötürü dünyanın ABD’ye borçlu olduğunu söylemişti.

Daily Mail:
Blair’in Bush’a dalkavukluk yapmasına karşın, fino rolünü oynamanın hem kendine, daha da önemlisi ülkesine ne kadar zarar verdiğini Brown iyi biliyor. Evet biraz dobra olmak gerekiyor. Ama özel ilişki de böyle birşey değil midir? ABD’nin aslında cesur ve dürüst bir dosta ihtiyacı var. Umarız, Brown’ın şahsında o dostu bulur.

The Daily Mirror: İyi dostlar birbiriyle açık ve dürüst konuşur. Gerektiğinde acı gerçekleri söyler. Topluluk önünde olmasa bile en azından baş başa kaldıklarında Brown, Bush’a, Irak için artık bir çıkış stratejisi gerektiğini söyler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!