Moskova'da casus krizi

Güncelleme Tarihi:

Moskovada casus krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 10:59

Rusya ile İngiltere arasında casus krizi yaşanıyor. Orhan Pamuk davasının düşmesi Avrupa basınının gündeminde ilk sıralarda. İşte dış basından haber özetleri.

Haberin Devamı

Orhan Pamuk Davası düştü…

Belçika’nın önde gelen gazetelerinden Le Soir Orhan Pamuk davası ile ilgili haberinde bu başlığı kullanıyor. Gazete 2005 yılında verdiği bir mülakat nedeniyle Orhan Pamuk’un yargılandığı dava ile ilgili olarak Avrupa’nın kapısını çalan Türkiye için son derece riskli bir konu idi yorumunu yapıyor. Le Soir bu davada aslında sadece yazar Orhan Pamuk değil aynı zamanda Türkiye’de yargılanıyordu ifadesini kullanıyor.

The Financial Times gazetesi ise Orhan Pamuk davasının düşmesi ile Türkiye’nin Kıbrıs konusunda yeni bir açılım getirme kararını açıklamasının aynı zamana denk gelmesinin bir tesadüf olmadığını belirtiyor. Gazeteye göre Ankara’daki diplomatlar, Türkiye’nin hem Orhan Pamuk davasını düşürmesi hem de Kıbrıs konusunda yeni çözüm arayışı içerisine girmesinin AB çevrelerinde olumlu hava estirmesini bekliyorlar. Financial Times yine de Yunan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden yetkililerin iki konunun birbirinden ayrı olduklarına dikkat çektiklerini belirtiyor. Ancak ekliyor AB çevreleri Pamuk davasının düşmesinden memnun…

Haberin Devamı

Rusya ile İngiltere arasında Casus krizi…

The Moscow Times gazetesinin bu sabahki manşeti: 4 İngiliz casus tespit edildi…

Moskovada casus krizi

Gazete İngiltere büyükelçiliğinde çalışan 4 İngiliz vatandaşının casusluk yaptıklarının ortaya çıkarıldığını yazıyor. Gazete isim ve görevlerini de açıkladığı 4 İngilizin taşların içerisine yerleştirdikleri vericiler sayesinde bilgi topladıklarını ve kendilerine yardımcı olan bir Rus görevlinin de yardımı ile Moskova’da bir caddeye konulan taşlara gelen bilgileri el bilgisayarlarına aktardıklarını iddia ediyor. The Moscow Times federal yetkililerin açıklamalarına dayandırdığı haberinde İngilizlere yardım eden Rus vatandaşının yakalandığını ancak İngilizlerin şu an ülke dışına çıkıp çıkmadıklarının bilinmediğini ifade ediyor.

İngiliz basını da haberi ilk sayfalarından aktarıyor.

Haberin Devamı

İngiliz Independent gazetesi konu ile ilgili gelişmeleri okuyucularına ikinci haber olarak aktarıyor. Gazete İngiltere başbakanı Tony Blair’a bir basın toplantısı sırasında iddiaların sorulduğunu yazıyor. Blair ise konu ile ilgili net bir bilgi sahibi olmadığını olayı henüz medyadan duyduğu kadarı ile bildiğini söylüyor. Independent haberinde ayrıca tarih boyunca Rusya ile İngiltere arasında yaşanan casus krizlerinin de bir dökümünü yapıyor.

Ford 14 fabrikasını kapatıyor 30 bin işçi çıkarıyor

Moskovada casus krizi


Dünya basının tamamında ilk sayfadan giren bir haber dünyaca ünlü otomotiv devi Ford Company ile ilgili…

Haberin Devamı

The Washington Post  gazetesi diğer birçok Amerikan gazetesi ve dünya gazetelerinde olduğu gibi Ford şirketinin işçi çıkarma haberini ilk sayfasından duyuruyor. Gazete Ford Company’nin Kuzey Amerika’da 14 fabrikasını kapatma ve en az 30 bin çalışanını da işten çıkarma kararı aldığını yazıyor. Washington Post, Ford Company’nin 2005 yılında 1.6 milyar dolar kayba uğradığını ve Amerika’da her geçen gün pazar payı küçülen firmanın küçülme kararı almaya zorlandığını belirtiyor. Gazete Ford CEO’sunun yaptığı açıklamada yeniden yapılanma süreci içerisinde Ford’un araç modellerinde de ciddi değişikliklere gideceğini söylediğine dikkat çekiyor.

Ve dün gece Amerikan televizyonlarında da birinci haber olarak giren Bush yönetiminin Ulusal Güvenlik Ajansı’na verdiği telefon dinleme izni haberi Los Angeles Times gazetesinde de ilk haber olarak veriliyor. Gazete başkan Bush’un dün yaptığı konuşmada bu kararı savunduğunu ve bunun teröre karşı savaşın bir parçası olduğunu üstelik kendisinin bu karar ile yasaları ihlal etmediğini savunduğunu belirtiyor. Gazete Bush’un konuşmasında kendisine yöneltilen eleştirilere “Ben hakim değilim ama kongrenin bana verdiği yetkiyi kullanarak Amerikan halkını korumaya çalışıyorum” diyerek yanıt verdiğini yazıyor.

Haberin Devamı

İran ile ilgili bir açıklama daha…

İsrail’de yayımlanan The Jerusalem Post gazetesi Amerikanın BM büyükelçisi John Bolton’un yaptığı açıklamada Amerika Birleşik devletleri başkanı George Bush’un kesinlikle İran’ın nükleer güce sahip olmasını kabul etmeyeceğini söylediğini yazıyor. Gazete Bolton’un İsrail’de düzenlenen bir konferansa tele-konferans yöntemi ile katıldığını ve yaptığı konuşmada “İran eğer kendisine yapılan uyarıları dikkate almazsa biz de o zaman önümüzdeki diğer alternatiflere bakmaya başlayacağız” dediğine dikkat çekiyor.

Öte yandan İsrail basının halen birinci gündem maddesi Ariel Sharon’un sağlık durumu.

Haaretz gazetesi manşet haberinde Ariel Sharon’un sağlık durumunun şu an için öncesine göre daha kritik bir noktaya geldiğini yazıyor. Gazete kendilerine ulaşan bilgilere göre Ariel Sharon’un şu an çok ciddi bir kalp rahatsızlığı sorunu ile de karşı karşıya olduğunu yazıyor. İsrail başbakanı bir süre önce geçirdiği beyin kanaması sonrasında halen komadan çıkamadı.

Haberin Devamı

Karadağ’da tren kazası…

Karadağ’da yaşanan tren kazası birçok Avrupa gazetesinin ilk sayfasından duyuruluyor. İspanyol El Mundo gazetesi de ilk sayfada verdiği haberinde hastane kaynaklarına dayanarak kazada en az 41 kişinin öldüğünü 184 kişinin de yaralandığını duyuruyor. Gazete raydan çıkan trenin tamamen dolu olduğunu hayatını kaybedenlerden 5 tanesinin çocuk olduğunu yazıyor.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!