Moskova ‘iptal’ kararına öfkeli

Güncelleme Tarihi:

Moskova ‘iptal’ kararına öfkeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2018 08:30

Rusya ile Ukrayna arasında geçtiğimiz hafta patlak veren Kerç Boğazı krizi Moskova ile Washington’ı yeniden karşı karşıya getirdi. ABD Başkanı Trump’ın, G-20 Zirvesi’nde Rusya lideri Putin ile görüşmemeye karar vermesi Kremlin’in sert tepkisine yol açtı.

Haberin Devamı

MOSKOVA, G-20 liderler zirvesinde önceden ilan edilmesine rağmen ABD Başkanı Donald Trump’ın son anda Ukrayna krizini gerekçe göstererek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile başa baş görüşmeden vazgeçmesine sert tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dimtriy Peskov, ABD liderinin son anda fikir değiştirmesinden Moskova’nın üzüntü duyduğunu bir kez daha dile getirerek, “Buenos Aires G-20 Zirvesi’nde Putin ile Trump bir araya gelseydi tüm dünya güvenliğini ilgilendiren nükleer silahlar anlaşmasının (INF) geleceğini ele alınacaktı. Trump Ukrayna provokasyonu bahanesiyle buluşmadan vazgeçmesi fırsatın değerlendirilmemesi anlamına geliyor. Putin yine de her zaman Trump ile görüşmeye hazır” dedi.

PROVOKASYON İTHAMI

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova ise Trump’ın Putin ile görüşmekten son anda vazgeçmesinde Ukrayna meselesinin sırf bahane olduğuna işaret ederek, “ABD Başkanı Trump’ın Putin ile görüşmekten vazgeçmesi sırf Ukrayna’nın Kerç Boğazı’nda tertiplediği provokasyona mı bağlı? Bize göre hayır. Ukrayna işin sadece bahanesi. Bize kalırsa asıl neden ABD iç siyasetindeki gelişmeler” şeklinde konuştu. Bu arada Arjantin’deki G-20 zirvesine uçağı arızalandığı için sıradan yolcu gibi sefer sayılı uçakla Buenos Aires’e ulaşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Putin ile planlanan görüşmesini iptal etmediği açıklandı. Merkel ile Putin, G-w20 zirvesi ikinci gününde bir araya gelerek Ukrayna krizini ele alacak.

Haberin Devamı

RUS ERKEKLERE SINIRLAMA

Kerç Boğazı krizinin devamında Ukrayna da boş durmuyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’dan turist kılığında Moskova tarafından gönderilecek binlerce ajanın Ukrayna’da bir iç savaş tetikleyebileceği varsayımında bulunarak 16-60 yaş arasındaki Rusya vatandaşı erkeklerin Ukrayna’ya girişine ikinci bir emre kadar yasak getirildiğini ilan etti. Alınan kararın Ukrayna’da ilan edilen sıkıyönetim uygulamasının parçası olduğu da vurgulandı. Rusya’dan Ukrayna’ya 16-60 yaş arası erkeklerin ancak son derece istisnai durumlarda, sağlık veya cenaze kaldırma gibi durumlarda Ukrayna’ya giriş yapabilecekleri de belirtildi. Ukrayna yönetiminin aldığı karara Rusya ise sert tepki gösterdi. 

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU

Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemileri Ukrayna savaş gemilerine karasularını ihlal ettiği iddiasıyla geçen pazar silahlı müdahalede bulunmuş, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait 3 gemiye el koyup 24 personeli de gözaltına almıştı.

Moskova ‘iptal’ kararına öfkeli

‘RUSYA’YA BENZER BİR YANIT VEREBİLİRİZ’

Ukrayna İstihbarat Servisi’nden (SBU) üst düzey yönetici Ihor Huskov, Ukrayna’nın üç askeri gemiyi ele geçiren Rusya’ya benzer bir şekilde yanıt verip vermemeyi düşündüğünü söyledi. Huskov, “Saldırgan tarafın eylemlerine uygun bir şekilde benzer bir karşılıkta bulunma konusu düşünülüyor” açıklamasında bulundu. Ukrayna ile Rusya arasında çıkan Azak Denizi ve Kerç Boğazı krizi devam ederken Ukrayna ordusunun Azak Denizi çevresinde askeri tatbikat gerçekleştirdiği aktarıldı.

Haberin Devamı

ASKERLER MOSKOVA’DA

Bu arada Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’ın aktardığına göre, Ukrayna savaş gemilerinde ele geçirilen bütün askerlerin Rusya’nın başkenti Moskova’ya gönderildiği ifade edildi. Üç Ukrayna askeri de Moskova’daki askeri hastanede tedavi görüyor.

Moskova ‘iptal’ kararına öfkeli

‘AB, RUSYA’YA YAPTIRIMLARI UZATACAK’

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Azak Denizi’nde Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimlere ilişkin, “AB’nin Aralık ayında Rusya’ya yönelik yaptırımları uzatacağına eminim” dedi. Tusk, G20 Zirvesi dolayısıyla geldiği Arjantin’de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi. AB’nin Ukrayna’ya desteğini yineleyen Tusk, “Azak Denizi’nde yükselen tansiyondan dolayı derin endişe duyuyoruz. AB’nin Aralık ayında Rusya’ya yönelik yaptırımları uzatacağına eminim” ifadesini kullandı. Konuşmasında Tusk, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili olarak, gazetecilerin temel güvenliğinin önemine vurgu yaparak, “Bu temel prensiplere saygı gösterilmesi için ortaklarımıza baskı yapmak yükümlülüğümüzdür” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!