Mor domates ve kanser

Güncelleme Tarihi:

Mor domates ve kanser
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2008 00:58

Bilim adamları, kansere karşı etkili olabileceğini düşündükleri mor domates yetiştirdiler.

Haberin Devamı

Norwich'teki John Innes Merkezi'nden bir ekip, mor domatesi, "antosiyanin" adlı bir antioksidan pigmenti açısından zengin aslanağzı çiçeğinin genlerini domatese aşılayarak elde etti.

Nature Biotechnology adlı dergide yayımlanan araştırmada, bu domatesten yiyen farelerin daha uzun yaşadığı belirlendi. Kansere meyilli bir grup fareye mor domates, bir gruba normal domates verildi. Testlerde, mor domates yiyenlerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğu görüldü.

Böğürtlen, yabanmersini türünden meyvelerde çokça bulunan antosiyaninlerin kolon kanseri hücrelerinin büyümesinin yavaşlamasına yardım ettiği ortaya çıkmıştı. Bu maddenin bulunduğu sebze meyvelerin ayrıca kardiovasküler hastalıklarla yaşlanmanın getirdiği bazı hastalıklara karşı koruma sağladığı da düşünülüyor.

Mor domates ve kanser


John Innes'in ekibi, daha sık yenilen sebze ve meyvelerdeki sağlığa yararlı maddelerin seviyesini artırmak için araştırmalar yapıyor. Domateste de likopen ve flavonoidler gibi faydalı antioksidan maddeler bulunuyor.

Haberin Devamı

Merkezden Prof. Cathie Martin, çoğu insanın doktorların tavsiye ettiği gibi günde 5 porsiyon sebze meyve yemediğini hatırlatarak, ancak biyoetken unsurlar açısından zengin ve sık tüketilen sebze meyveler yetiştirilirse insanların yediklerinden daha çok fayda sağlayabileceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!