Mollalardan gövde gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Mollalardan gövde gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

İran'da demokrasi yanlısı öğrencilerin gösterisinden sonra ‘rejim elden gidiyor’ korkusuna kapılan mollalar dün Tahran'da onbinlerce kişiyi yollara döktü. İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hasan Ruhani, protestocu öğrencilerin rejim düşmanı olarak yargılanacağını açıkladı. Eylemciler idam cezasıyla karşı karşıya.

Cep telefonları sustu

İran'ın başkenti Tahran'da dün cep telefonları sustu. Öğrencilerin eylemlerini cep telefonlarıyla koordine ettiğini belirten görgü tanıkları, sistemin kasıtlı olarak kapatılmış olabileceğini belirttiler. Yerel telefon şirketi bu konuda herhangi bir açıklamada bulunmazken, mühendisler, ana verici antenin kapatılmış olabileceğini söylediler. 1979'dan bu yana İslam rejimini hedef alan en ciddi eylem olarak kabul eden protesto gösterilerinde öğrenciler, cep telefonlarıyla haberleşerek koordine oldular.

Demokrasi isteyen üniversitelilerin eylemlerinden korkan mollalar, dün rejim yanlısı onbinlerce kişiyi seferber etti. İslam Devrimi'nin ruhani lideri Ayetullah Humeyni'nin posterlerini açan onbinlerce kara çarşaflı ve çember sakallı, ‘Amerika’ya ölüm, ikiyüzlülere ölüm' diye slogan atıp mollalara destek verdiler.

İran Propaganda Bakanlığı'nın çağrısı üzerine Tahran'da dün onbinlerce rejim yanlısı sokaklara döküldü. Televizyon kahramanlık türkülerinin eşliğinde Tahran Üniversitesi'nden sokaklara taşan gösteri naklen yayınladı. Mitingde bir konuşma yapan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hasan Ruhani, ‘Gösterilere katılarak kamu mallarına ve sisteme zarar verenler mahkemelerde bozguncu ve fitneci olarak yargılanacaklar’ dedi. İran'da rejim karşıtları ölümle cezalandırılıyor.

Ülkede ‘büyük bir temizlik’ yapılacağını söyleyen Ruhani, ‘Devrimimiz büyük bir temizliğe ihtiyaç duyuyor. Bu temizlik yönetimimizi ve devrimimizi geliştirecek’ diye konuştu. Altı gündür öğrenci eylemlerinin yapıldığı Tahran Üniversitesi yakınlarında düzenlenen dev gövde gösterisinde aralarında kara çarşaflı kadınların da bulunduğu eylemciler, 1979'daki İslam devriminin mimarı Ayetullah Humeyni ile İran'ın şimdiki ruhani lideri Ayetullah Hamaney'in posterlerini açtılar.

Göstericiler, ‘Damarlarımızdaki kan liderimize feda olsun’ diye pankart açıp, slogan atarak Ayetullah Hamaney'i desteklediler.

Ayetullah Ali Hamaney ise tüm güvenlik güçlerinden ve İslami milislerden Tahran'daki öğrenci gösterilerini bastırmalarını ve ‘kamu düzenini yeniden’ sağlamalarını istedi. Aynı zamanda İran Silahlı Kuvvetleri'nin de başkomutanı olan Hamaney, radyodan yayınlanan mesajında ‘İran’ın devrim yanlısı halkı, ABD'nin İran'da yeniden etkinleşmesini isteyen eşkiya ve karşı-devrimcilere izin vermemelidir' dedi.

İran'da öğrenciler ve demokrasi yanlıları, meclisin basını kısıtlayan yasa tasarısını onaylamasını ve Selam gazetesinin kapatılmasını protesto etmek amacıyla geçen perşembe gününden beri gösteriler düzenliyorlar. Başkent Tahran'da dün ise binlerce kişi, İslami Propaganda Örgütü'nün çağrısı üzerine hükümet yanlısı gösteri yapmak üzere toplandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!