Mısır’dan üç aşamalı ateşkes planı: ‘Gazze’yi bağımsız teknokratlar yönetsin’

Güncelleme Tarihi:

Mısır’dan üç aşamalı ateşkes planı: ‘Gazze’yi bağımsız teknokratlar yönetsin’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2023 07:00

Gazze Savaşı 80’inci gününe girerken Arap medyası, taraflar arasındaki müzakere masasına dahil olan Mısır’ın 3 aşamalı bir ateşkes planı teklif ettiğini yazdı. Plana göre savaşın bitmesinin ardından Gazze’yi bağımsız teknokratlardan oluşan bir hükümet yönetecek.

Haberin Devamı

Mısır merkezli El Şark haber sitesine göre, Kahire yönetimi Hamas lideri İsmail Haniye’nin 4 gün süren ziyareti sırasında “Gazze’de 3 aşamalı bir ateşkes planı” teklif etti. Haniye’nin “sıcak baktığı” belirtilen teklifte, ikinci bir ateşkes ve rehine takasının yanı sıra, savaşın ardından Gazze’nin kim tarafından yönetileceği de planlanıyor.   

‘ULUSAL DİYALOG HÜKÜMETİ’

Plana göre, ilk aşamada iki ila üç haftalık bir ateşkes ilan edilecek, Hamas elinde kalan rehineleri yaşlılar ve hastalardan başlamak üzere serbest bırakacak. Buna karşılık İsrail, 120 Filistinli tutukluyu salacak. Bu süreçte Gazze Şeridi’ne gıda, tıbbi yardım ve yakıt akışı sağlanacak. İkinci aşamada ise Filistin’deki “bölünmeyi sona erdirmek” amacıyla bağımsız teknokratlardan oluşacak bir Filistin ulusal diyalog hükümeti kurulması için çalışmalara başlanacak. Söz konusu hükümet, hem Gazze Şeridi’nin savaş sonrası yeniden inşasıyla ilgilenecek, hem de Batı Şeria’da tekrar seçim yapılmasının önünü açacak.

Haberin Devamı

ORDU GAZZE’DEN ÇEKİLECEK

Son aşamada Gazze’deki tüm silahlı gruplar ve İsrail arasında “tam ve kapsamlı bir ateşkes” imzalanacak. İsrail askerlerini ve 7 Ekim’den sonra tutuklanan Filistinlileri kapsayan bir mahkûm takası gerçekleştirilecek. İsrail ordusu Gazze Şeridi’nden çekilecek ve yerinden edilen Filistinliler evlerine dönecek. El Şark’a konuşan kaynaklar, “Gazze’de teknokrat hükümet kurulması” seçeneğine İsrail’in sıcak bakmayacağını, ancak ABD’nin devreye girerek Netanyahu’yu ikna edebileceğini belirtti.  Öte yandan Katar merkezli medya kuruluşu El-Arabi El-Cedid, 7 Ekim’de İsrail’den rehine kaçıran Filistin İslami Cihad örgütü yetkililerinin takas anlaşması ve Gazze Şeridi’nin yeniden inşasını görüşmek üzere bu hafta Mısır’a gideceklerini bildirdi.

YERLEŞİM YERİNE SALDIRI: 70 ÖLÜ

İsrail ordusu dün Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki El-Magazi Mülteci Kampı’nda sivillerin yaşadığı evlere hava saldırısı düzenledi. En az 70 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Mısır’dan üç aşamalı ateşkes planı: ‘Gazze’yi bağımsız teknokratlar yönetsin’

Haberin Devamı

NETANYAHU ABD’DEN ‘MISIR’A BASKI’ İSTEMİŞ

- Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim Hamas saldırılarından kısa süre sonra ABD lideri Biden’ı arayarak “Filistinlileri alması için Mısır’a baskı yapıp yapamayacağını” sordu. Biden ise Netanyahu’ya, Kahire hükümetinin Filistinlilerin kitlesel şekilde yerlerinden edilmesinde herhangi bir rol oynamayı reddettiğini iletti. Gazeteye konuşan kaynaklar, bazı İsrailli yetkililerin bu talepte hâlâ ısrarcı olduğunu kaydederken savaş sonrası Gazze’ye ne olacağı konusunda Washington ile Tel Aviv arasındaki görüş ayrılıklarının keskinleştiğini söyledi.

‘LÜBNAN’A SALDIRIYI BIDEN ÖNLEDİ’

Haberin Devamı

- ABD Başkanı Biden, İsrail’i Lübnan’ı vurmaktan son anda vazgeçirmiş. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Washington yönetimi, 7 Ekim Hamas saldırılarından 4 gün sonra, İsrail uçakları havada emir beklerken 6 saat süren görüşme trafiği neticesinde İsrail Başbakanı Netanyahu’yu Lübnan’a saldırmama konusunda ikna etmeyi başardı. Habere göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah’ın saldırılarını gerekçe göstererek Lübnan’a karşı tam saldırıya geçme konusunda ısrar etti. Biden ise Netanyahu ve kabinesini “böyle bir eylem neticesinde savaşın geniş bir alana yayılacağını ve sonuçlarının ağır olacağını” söyleyerek vazgeçirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!