Mısır'da ordu 6 ay içinde yönetimi devredecek

Güncelleme Tarihi:

Mısırda ordu 6 ay içinde yönetimi devredecek
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 16, 2011 00:00

Mısır'da Yüksek Askeri Konsey, iktidarı, seçilmiş devlet başkanı dahil olmak üzere 6 ay içinde sivil yöneticilere devretmeyi umduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

"MÜBAREK'İN SAĞLIK DURUMU KÖTÜLEŞİYOR"

MÃœSLÃœMAN KARDEÅžLER SÄ°YASÄ° PARTÄ° KURACAK

Resmi MENA ajansının haberinde, Yüksek Askeri Konsey'in açıklamasına yer verildi.

Açıklamada, "Yüksek Askeri Konsey, iktidarı 6 ay içinde sivil yönetime ve halkın görüşlerini yansıtan özgür ve barışçıl biçimde seçilen bir devlet başkanına devretmeyi umuyor" ifadesi yer aldı.

Konsey'in açıklamasında, Yüksek Askeri Konsey'in iktidar peşinde olmadığı da teyit edildi.

Yüksek Askeri Konsey, anayasa değişikliği komisyonunun çalışmasını 10 günde tamamlamasını öngören bir kararname yayımlamıştı.

Resmi haber ajansının duyurduğuna göre, Askeri Konsey başkanı Hüseyin Tantavi, anayasa değişikliği taslağını hazırlamakla görevlendirilen komisyonun başkanlığına emekli yargıç Tarık el Bişri'nin getirildiğini doğruladı.

Haberin Devamı

Halk ayaklanmasının öncülerinden bir genç, dün iki Konsey üyesiyle yaptıkları görüşmeden sonra, 10 günde hazırlanacak anayasa değişikliği taslağının 2 ayda referanduma sunulacağını belirtmişti.

Askeri yönetim tarafından atanan anayasa değişikliği taslağını hazırlama komisyonunun üyelerinden olduğu bildirilen hukuk uzmanı ve yasaklı Müslüman Kardeşler örgütünün üyesi olan Suphi Salih de bugün yaptığı açıklamada, hazırlanacak yeni metnin geçici olacağını ve demokratik bir yönetim kuruluncaya kadar geçerli olacağını söylemişti.

TAHRİR’E ANIT

Öte yandan Mısır'da 25 Ocak tarihinde başlayarak 18 gün süren olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları, Tahrir Meydanı'nda ölen kişileri simgeleyecek bir anıtın yapılmasını istiyor.

Meydana koydukları bir stantta, olaylarda yaşamını yitirenlerin resimlerini güller ile birlikte sergileyen halk ile kayıp yakınları, alana bir anıt yapılması konusunda görüş birliği içinde.

Olaylarda ölen 300 kişinin hatıralarının, meydana konulan geçici bir stant ile yaşatılamayacağını ifade eden Mısırlılar, yetkililer tarafından alana yapılacak bir anıtın, Mısır'da devrim için canını verenlerin isimlerini geleceğe taşıyacağını söylediler.

Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Mahmud Azzam "Bu şekilde şehitlerimizi anmak bize yakışmıyor. Olaylarda can verenler için alana bir anıt yapılmalı. Mısır devrimi için hayatını kaybedenleri biz her zaman hatırlayacağız, gelecek nesillerinde onları tanıması için anıt şart" diye konuştu.
       Â
ZAFER YÜRÜYÜŞÜ HAZIRLIĞI

Haberin Devamı

Mısır genelinde 18 gün boyunca yaptıkları protesto gösterileri ile Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifa ettiren ve anayasa düzenlemesi ile ilgili istediklerini alan muhalefet, Cuma günü başkent Kahire'de yapılacak zafer yürüyüşüne hazırlanıyor.

Yürüyüş için hazırlıklar devam ederken, gönüllüler ve askeri birlikler, Tahrir Meydanı'nı çöplerden temizlemeye çalışıyor.

Gösteriler sırasında tahrip edilen otobüs durakları ile metro istasyonunu boyayan gönüllüler, yakılan araçların bölgeden kaldırılmasında askerlere yardım ettiler.

Muhalefetin zafer yürüyüşü planlaması nedeniyle Tahrir'e akın eden satıcılar, Cuma gününe kadar çok sayıda bayrak ve rozet satmayı hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!