Mısır’da ‘düzenli geçiş hükümeti’ne destek

Güncelleme Tarihi:

Mısır’da ‘düzenli geçiş hükümeti’ne destek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gece ABD Başkanı Barack Obama ile telefonla görüştü.

Haberin Devamı

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Obama’nın Erdoğan’ı arayarak, “Bölgede demokratik gelenekleri güçlü Türkiye’nin birçok kez başarılı seçim sonuçları elde ederek iş basına gelmiş lideri olarak Erdoğan ile bölgedeki yeni gelişmeleri değerlendirmeye önem verdiğini belirttiği” kaydedildi. Görüşmede, bölge halklarının meşru ve doğal demokratik haklarının karşılanması gerektiği hususunda görüş birliğine varıldığı ifade edilen açıklamada, “Halklara karşı şiddet kullanılmaması yönündeki hassasiyetin altı çizilerek, bölge ülkelerinde gelişen olayların derin ve köklü istikrarsızlıklara yol açmaması arzusu dile getirilmiştir. İstikrarsızlıkların bölge ülkelerine zarar vereceği hususundaki endişeler paylaşılmıştır. Görüşme, gelişmelerde daha sık temas halinde olmaya karar vermeleriyle sona ermiştir” denildi.
Beyaz Saray’ın yayınladığı açıklamada ise, cumartesi günü Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Başbakan Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile, dün ise İngiltere Başbakanı David Cameron ile telefonda görüşen Obama’nın, Mısır’da halkın umutlarını karşılayacak “düzenli bir geçiş hükümeti” fikrine destek verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Dünyadan tepkiler

- ABD: Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “Mübarek halkın isteklerine yeterince cevap vermedi. Mısır halkının yeni bir geleceği belirleme şansına sahip olmasını arzu ediyoruz” dedi.
- Fransa: Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Tunus ve Mısır’daki rejimlerin “barışçıl değişimini” tercih ettiklerini söyledi.
- BM: Genel Sekreter Ban Ki-mun, Mısır’da “itidal, şiddete başvurulmaması ve temel haklara saygı” çağrısında bulundu.
- İslam Konferansı Teşkilatı: Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu en üst düzeyde itidal ve can kaybının önüne geçilmesini istedi.
- İran: Mısır halkının “soylu devrimini” desteklediğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!