Milli kimlik Fransa’yı böldü

Güncelleme Tarihi:

Milli kimlik Fransa’yı böldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 00:00

ASİL TARTIŞMA MI: Göçmen nüfusunun giderek arttığı Fransa, “gerçek Fransız kimdir” sorusunu tartışıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin “asil tartışma” dediği girişim, bir ay içinde ülkeyi daha da gerdi.
IRKÇI OYLAR İÇİN Mİ: Hükümetin internet sitesinde aşırı sağcılar ve fanatik göçmenler ırkçılıkta yarışmaya başlayınca, sansür uygulanmaya başladı. Sarkozy’nin aşırı sağ oyları çekmeye çalıştığı öne sürülüyor.

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, özellikle Kuzey Afrikalı Müslüman göçmenlerin sayısının artmasıyla yükselen toplumsal gerilimlerin ardından burkanın yasaklanması da gündeme gelince, geçen ay, “Fransız olmak nedir” sorusunu tartışmaya açmıştı. Fransızlar bir aydır Sarkozy’nin oluşturduğu sağcı hükümetin özel olarak kurduğu internet sitesinin yanısıra belediye meclislerinde de toplantılara katılıp görüşlerini iletiyorlar. Milyonlarca kişinin fikirleri raporlaştırılıp yarın parlamentoya havale edilecek. Ulusal Meclis’teki milletvekilleri de kendi görüşlerini ekledikten sonra, bulguları 4 Şubat’ta bir ulusal kongreye sunacaklar. Hükümet, buradan gelecek önerileri değerlendirerek gerekli siyasi, kültürel ve ekonomik adımları atacak.

Aşırı sağcı siyasetçilere gün doğdu

Kamuoyu desteğini hızla yitiren Sarkozy’nin girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı yorumları yapılıyor. Nitekim tartışma her alanda ırkçılık gösterisine dönüştü. Son olarak ülkenin kuzeyindeki bir köyün belediye başkanı olan Andre Valentin, “Tepki göstermemiz lazım, çünkü (göçmenler) 10 milyon oldular. Hiçbir şey yapmadan maaş alıyorlar. Bizi diri diri yiyecekler” dedi.

Muhalefet boykot ediyor: Bölünürüz

Sarkozy’nin Göçmen Bakanı Eric Besson hükümet destekli bir proje kapsamında sarfedilen bu tür ifadelerin “kabul edilemez” olduğunu açıklasa da, muhalefetin tepkisi büyüyor. Ana muhalefetteki Sosyalist Parti, toplumu daha da böleceğini öne sürerek milli kimlik tartışmasını “boykot” ediyor. Diğer partiler de, Sarkozy’nin “asil bir tartışma” dediği girişimin, mart ayındaki bölgesel seçimler öncesinde aşırı sağ seçmenleri çekmeye yönelik bir çaba olduğunu savunuyorlar.
Bir meclis komisyonunun, burkanın yasaklanması konusunda uzun süredir beklenen raporunu gelecek ay vermesinin ardından, milli kimlik tartışması da iyice alevlenecek gibi.

Resmi sitede ırkçılık

MİLLİ kimlik tartışmasının platformlarından biri de hükümetin açtığı bir internet sitesi. Sarkozy “özgür tartışma” istediğinden,“Debat Identite Nationale” adlı siteye “Fransızlık” konusunda her isteyen, istediğini yazabiliyordu. Yorum yapılabilen konular arasında, “Göçmenlerle entegrasyon kontratı yapalım mı” ve “Öğrencilere milli marşı ezberletelim mi” gibi sorular var. Ancak ırkçı yorumlar artınca, Göçmen Bakanı Besson, bundan böyle yorumların önceden denetleneceğini ve daha önce yazılan bazı yorumların silineceğini açıkladı.
Sitede hâlâ bulunan 40 bin yorumdan bazıları şöyle:

Fransız olmak beyaz olmaktır

Fransız olmak, beyaz olmak demektir. O kadar!
Fransız olmak, ateşe verilmesin diye arabanı kapalı otoparka bırakmaktır.
Kimse yabancıların ülkeyi işgal etmesini istemedi. Göçmenler kendi yaşam tarzlarını bize dayatıyor.
Geri dönüşü yok, artık Afrika sömürgesi olduk. Eskiden tam tersiydi.
Unutmayın, Charles de Gaulle hepimizin ortak kahramanı. O ne diyor? “Siyah Fransız, kahverengi Fransız, sarı Fransız... Bu çeşitlilik Fransa’nın her ırka açık olduğunu gösteriyor. Ama onlar hep küçük bir azınlık olarak kalmalılar.”
Ben bir göçmenim ve lanet milli marşınızı maçlarda yuhalama hakkım var.
Burada yorum yapan ırkçılar; dikkat edin, adreslerinizi bulduk, hepinizi yakacağız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!