Milenyum liderleri New York’ta buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Milenyum liderleri New York’ta buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYANIN kalbi, bu hafta New York'ta atacak. 150'den fazla kral, devlet başkanı ya da başbakan BM'nin Genel Kurulu'nun açılışı dolasıyla düzenlenen Milenyum Zirvesi'nde buluşacak. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in temsil edeceği toplantı, devlet adamlarını buluşturan tarihin en kalabalık zirvesi olacak.

Sezer New York'ta

Cumhurbaşkanı Sezer, bugün zirveye katılmak için New York'a gidiyor. Cumhurbaşkanı Sezer, başta ABD Başkanı Bill Clinton olmak üzere çeşitli ülke liderleriyle görüşecek. Sezer, görüşmelerin ilkini, salı sabahı Ürdün Kralı İkinci Abdullah ile yapacak.

Zirve çarşamba günü

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın evsahipliği yapacağı Milenyum Zirvesi, çarşamba günü başlayacak. Zirve, küskünleri, dostları, dost olmaya, barışmaya çalışan ülke liderlerini bir araya getirecek. Şimdiden tarihi anlara sahne olması beklenen zirveyle ilgili çeşitli senaryolar üretiliyor.

Dünya büyüteç altında: ‘BM’nin 21. yüzyılda üstleneceği rolü belirleyecek' olan bildiride, ‘barış, güvenlik, silahsızlanma, yoksulluğun ortadan kaldırılması, insan hakları, okuma-yazma seferberliği, AİDS ile mücadele, gecekondu sisteminin yok edilmesi’ gibi hususların da yer alması bekleniyor. Bildirinin en can alıcı noktalarından birini ise Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesi yolunda yapılacak çağrı oluşturacak.

Castro da gidiyor

Medyanın yıldızlarından biri ise Küba lideri Fidel Castro olacak. En son 1995 yılında, BM'nin 50'inci yıl zirvesinde New York'a giden Castro'nun yine kendine has tutumuyla, medyanın ilgi odağı olması bekleniyor.

Hatemi de orada

Zirveye katılanlar arasında İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de bulunacak. Söylentilere göre, ABD yönetimi, Hatemi ile Clinton'ı tesadüfen buluşturacak. Clinton, Hatemi ile konuşacak, ancak kazaen, mecbur kaldığı için konuştuğu havası yaratılacak.

Blair, Leo’yu götürüyor

İngiltere Başbakanı Tony Blair ise 4 aylık oğlu Leo'yu da New York'a götürmeye hazırlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!