Metreyle feet'i karıştırdık

Güncelleme Tarihi:

Metreyle feeti karıştırdık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Nasa, Mars aracının kaybolma sebebini açıkladı.

Mars'taki mevsim hareketlerini inceleyecek olan Mars Climate Orbiter isimli uzay aracının iki ayrı ölçüm sistemi kullandığı için düştüğü ortaya çıktı. NASA İngiliz ölçü birimine göre üretilen uzay aracını metrik ölçülere göre yönlendirmeye kalkınca, hesaplarda sapma oldu. 125 milyon dolarlık (57.5 trilyon) uzay aracı da Mars'ın atmosferine fazla yaklaşıp düştü.

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, geçtiğimiz günlerde kontrolden çıkarak Mars'a düşen uzay sondasının iki ayrı ölçüm sistemi kullanıldığı için kaybedildiğini açıkladı. Mars Climate Orbiter, İngiliz ölçü birimlerine göre üretildi, ancak metrik sisteme göre yönlendirildi. Sonuçta Mars Climate Orbiter, kızıl gezegene fazla yaklaşıp atmosferine girdi ve düştü.

Güneş sisteminin dördüncü gezegenindeki iklim hareketlerini izleyecek ve su arayacak olan Mars Climate Orbiter (MCO), Lockheed Martin Astronautics Şirketi tarafından üretildi. Uzay aracının bilgisayarları, feet, inch, pound gibi İngiliz uzunluk ve ağırlık ölçülerini algılayabilecek şekilde yüklendi.

NASA ise yıllardan beri Türkiye'de kullanılan cm, metre, km gibi metrik ölçüleri kullanıyordu. Aradaki bu ölçüm farklılığına rağmen NASA, geçen Aralık ayında MCO'yu uzaya fırlattı. Mars Climate Orbiter, NASA'nın California'daki üssü tarafından kontrol ediliyordu. Bilimadamları, metrik ölçüleri İngiliz ölçülerine dönüştürerek uzay sondasına komut vermeye başladılar.

SAPMA OLDU

İki ayrı ölçüm metodu uygulandığı için zamanla hesaplamalarda sapmalar meydana geldi. İşte bu sapma, kötü sonu hazırladı. 670 milyon km'lik uzay yolculuğu sonrasında 125 milyon dolarlık (57.5 trilyon) uzay aracı, geçen hafta Mars'a ulaştı. 23 Eylül tarihinde MCO, kızıl gezegeninin yörüngesine girmek üzere motorunu ateşledi. Uzay aracı, Mars'ın 149.7 km üzerinde yörüngeye oturacak, 1 Mars yılı, yani 687 gün boyunca kızıl gezegendeki mevsimsel hareketleri izleyecek, su arayacaktı.

Ancak hesaplamalardaki sapma yüzünden uzay sondası, Mars'a fazla yaklaştı. Mars'a 57 kadar yaklaşan uzay aracı, Mars'ın atmosferine girerek parçalandı. Böylece Mars araştırmaları önemli bir darbe yemiş oldu. Çünkü Mars sondası, bundan sonra kızıl gezegene gidecek olan uzay araçlarıyla ile dünya arasında bağlantı kurulmasına aracı olacaktı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!