Metal Fırtına New York Times'da

Güncelleme Tarihi:

Metal Fırtına New York Timesda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2005 13:49

Türkiye ile ABD arasındaki kurgusal bir savaşı konu alan "Metal Fırtına" kitabı, New York Times gazetesinde bir makalede değerlendirildi. Kitabın henüz İngilizce’ye tercüme edilmemesinin rahatlatıcı olduğunu belirtilirken "Bu sürpriz bestseller (en çok satan kitap) ABD’nin yurt dışındaki imajı konusunda kaygı duyanlara çarpıntı verir" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Orkun Uçar ve Burak Turna’nın imzalarını taşıyan "Metal Fırtına" kıtabı, New York Times gazetesinde uzun bir makaleye konu oldu. C.V. Starr Cente Direktörü Ted Widmer’in kaleme aldığı makalede "Metal Fırtına" kitabının İngilizce’ye tercüme edilmemiş olmasının belki de iyi olduğu belirtilirken "Bu sürpriz bestseller (en çok satan kitap) ABD’nin yurt dışındaki imajı konusunda kaygı duyanlara çarpıntı verir" ifadesi kullanıldı.

"Metal Fırtına"nın bir Türkiye-ABD savaşının "oldukça gerçekçi" bir biçimde dile getirildiği belirtilen makalede Amerika’nın prestijinin ne kadar düştüğünün bir göstergesi olarak ilk 2004 yılının sonunda piyasaya çıkan kitabın 50 bin adetlik sekizinci baskısını yaptığına dikkat çekildi. Makalede "Kitabın Türk askerleri ve 18-30 yaşlarındaki gençler arasında çok popüler olduğu söyleniyor" diye yazıldı.

Haberin Devamı

New York Times makalesinde "Kitabın Amerika karşıtlığı, Türkiye’nin Amerika’nın en önemli müttefiklerinden biri, istikraksız bir bölgede bir istikrar kalesi ve bizden sonra NATO’daki en büyük ordusu, hem İsrail’in hem de Arapların dostu ve İslami demokrasinin pek rastlanmayan bir örneği olduğu için daha da rahatsızlık verici" yorumu yapıldı.

Kitabın Washington’da dikkat çekmesinin şasırtıcı olmadığı belirtilen makalede çok az bu türden kitabın Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde dile getirildiği belirtilerek, geçen Mart ayında Nixon Center uzmanı Zeyno Baran’ın Komite’deki konuşmasında "Metal Fırtına"nın Türklerin bugünkü düşüncelerini anlamak için esas olduğunu söylediğini anımsattı.

"Metal Fırtına"nın popülaritesinin bugünkü Türkiye’de tek rahatsız edici edebi olay olmadığını, Hiltler’in "Kavgam" kitabının da on binlerce sattığına dikkat çekilen makalede "Şimdilik Metal Fırtına’nın İngilizce’ye tercüme edilmemiş oluşu biraz rahatlatıcı gibi gelebilir ve dostlarımızın arkamızdan ne dediklerini duyamıyoruz" denildi.

Buna karşın, "Metal Fırtına"nın Amerika’nın önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacağı Amerikan karşıtı fantezilerden sadece ilki olduğuna vurgu yapılan makalede "Metal Fırtına"nın yazarlarından birinin Türkiye ile İsrail arasındaki bir savaşı konu alan bir kitap yayınladığına dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!