Mesafeli buluşma

Güncelleme Tarihi:

Mesafeli buluşma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2003 01:23

ABD Başkanı George W.Bush'un Avrupa ziyareti savaş nedeniyle bozulan ilişkilerdeki buzları bir parça eritti. St Petersburg'da Rusya lideri Vladimir Putin ile yakın bir tutum sergileyen Bush, Fransa'nın Evian kentinde yapılan G-8 zirvesinde de savaşın ateşli karşıtı Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile el sıkıştı.

Fransa'nın Evian kentinde yapılan G-8 zirvesi, Irak savaşı sonrasında savaş karşıtı Fransa, Almanya gibi ülke liderleriyle ABD Başkanı George W.Bush'u bir araya getirdi. Neşeli, şakalı zirvelerin yerine Evian zirvesi mesafeli bir havada başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, donuk bir gülümseme ve mesafeli bir tavırla Bush’la tokalaştı.

Chirac'ın Bush'tan önce gelen liderleri daha sıcak karşıladığı dikkat çekerken, ABD Başkanı Bush’un, zirvenin bitmesini beklemeden Ortadoğu'ya hareket edecek olması da soğukluğun sürdüğü şeklinde yorumlanıyor. Evian zirvesinde bir zamanlar buluştukları ülkelerin yerel giysileri ya da kovboy çizmesi gibi aksesuarlarıyla şov yaptıkları eski G-8 zirvelerinin sıcaklığı yoktu. ABD Başkanı Bush'un bugün Chirac ile baş başa görüşmesi bekleniyor. Başkan Bush, Fransa'ya yaptırım uygulamayacaklarını söylese de şimdilik ilişkilerin eski sıcaklığına ulaşması pek mümkün gözükmüyor.

ABD, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Fransa, İngiltere ve Rusya'dan oluşan G-8'in liderleri, Evian'a en yakın havalimanı olan Cenevre havalimanına indiler ve Leman Gölü'nü küreselleşme karşıtları yolları kapadığından güvenlik için helikopterle geçip törene katıldılar. Zirveye, Mısır, Cezayir, Nijerya, Güney Afrika, Fas, Senegal, Meksika, İsviçre, Brezilya, Çin, S.Arabistan, Malezya, Hindistan'dan oluşan G-12 liderleri katıldı.

Zirveye davetli G-12 liderleri ise feribotla gölü geçtiler. AB Dönem Başkanı sıfatıyla Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi de buluşmaya katıldı. Türkiye'nin çeşitli platformlarda kolayca G-8 ülkeleriyle buluşma imkanı olduğu için bu buluşmaya davet edilmediği öğrenildi.

Toplantı nedeniyle boşaltılan ve Evian'dan 65 kilometre uzaklıktaki Annemasse kenti havaalanında kamp kurmalarına izin verilen G-8 karşıtları dün sabahın erken saatlerinden itibaren harekete geçtiler. Evian yakınlarına kadar yaklaşmayı başaran göstericiler, yolu kapattıktan sonra polisleri taşa tuttu ve bir benzin istasyonunu yağmaladı. Polis, eylemcileri göz yaşartıcı bomba ile dağıttı.

Putin'i Camp David’e davet etti

ABD Başkanı George W.Bush, dün sabah St Petersburg'da bir araya geldiği savaş karşıtı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Eylül ayında Camp David sayfiye konutuna davet etti. Bush, Putin'le görüşmesinde İran'ın nükleer program geliştirmesinden duyduğu kaygıyı ifade ederken, Putin ise İran konusunda sanıldığından daha fazla ABD'ye yakın olduklarını kaydetti, ancak İran'da nükleer enerji sektöründe çalışmalarının bölgedeki diğer karlı işlerde saf dışı bırakılmaları için bir gerekçe olmaması gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!