‘Merhamet seferberliği başlamalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Merhamet seferberliği başlamalı’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2015 20:21

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mekke’de Dünya Hac Organizasyonları Başkanları Buluşması’na ev sahipliği yaptı. Toplantıya hacda yaşanan facialar damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez, 40’a yakın İslam ülkesinin temsilcilerinin katıldığı Dünya Hac Organizasyonları Buluşması’nda hac mevsiminde yaşanan iki elim olayda hayatını kaybeden hacılardan dolayı İslam toplumları olarak hüzünlü olduklarını dile getirdi. Prof. Dr. Görmez, “Müslümanların birbirine karşı yeniden bir merhamet seferberliği başlatması gerekiyor. Hac, bir sivrisinek, bir börtü böceğe dahi dokunmanın caiz olmadığı bir ibadettir. Fakat bu ibadet esnasında sebebi ne olursa olsun 700’ü aşkın kardeşimizin çiğnenerek ölmesinin hiçbir makul izahı olamaz” dedi.

YAYIN YASAĞI GELMİŞTİ

Prof. Dr. Görmez’in, bayramın birinci günü Mekke’de yaptığı basın toplantısı esnasında “Her şeyden önce orada ciddi bir yönetim sorunu var. Yöneticilerin ciddi ihmalleri olduğu anlaşılıyor. Bu izdihamın nasıl meydan geldiğini ben şahsen anlamakta zorluk çekiyorum” sözleri tepki çekmiş, Suudi Arabistan yetkilileri, Türkiye’ye yapılan canlı yayın bağlantısını kesip, Görmez’in programa katıldığı Türk televizyonlarına da canlı yayın yasağı getirmişti.

Haberin Devamı

‘KİMSEYİ İTHAM ETMEDİM’

Prof. Dr. Görmez, önceki akşam Mekke’de düzenlediği başkanlar buluşmasında kimseyi itham etmediğinin altını çizip, şunları söyledi: “Bütün Müslümanları kastediyorum. Biz Müslümanların mutlaka insana verdiğimiz değer üzerinde yeniden durması gerekiyor. Dünyadaki bütün Müslümanların hacılarını buraya getirmeden önce eğitim üzerinde çok iyi durması gerekiyor. Burada bize her sene ev sahipliği yapan kardeşlerimize çok daha fazla yardımcı olmamız gerekiyor.”

Kral faturayı kesti

HAC’da peş peşe yaşanan iki faciada yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi üzerine geniş çaplı bir soruşturma başlatılması talimatını veren Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, dün Hac Bakanı Dr. Bender Bin Muhammed al-Hacar, Mekke Belediye Başkanı Usame Fadl El Barr ve Mekke Emniyet Müdürünü görevden aldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!