Menbic iddiası

Güncelleme Tarihi:

Menbic iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 20:42

İngiliz Times gazetesi, Brüksel’deki terör saldırıları sonrası IŞİD’in Suriye’nin kuzey sınırında kontrol ettiği parçayı kapatma faaliyetlerine destek sağlaması için ABD’nin Türkiye’ye baskıyı artırdığını öne sürdü. Gazete, Washington’ın o bölgeye Suriyeli Kürtlerin en büyük güç olduğu SDG’yi yerleştirmek istediğini yazdı. Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın iddiaları reddetti.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’nin saygın gazetelerinden Times, Brüksel’deki terör saldırılarının ardından Washington’ın Ankara’ya Suriye’nin Türkiye sınırı boyunca IŞİD’in elindeki son kesimi kapatma yönünde katkı vermesi için baskıyı artırdığını yazdı. Gazeteye göre Paris ve son olarak Brüksel’deki terör saldırılarıyla ilgili olan bazı militanlar Fransa ve Belçika’ya ulaşmadan önce Suriye’de IŞİD’in elindeki Menbic kentinden Türkiye sınırına uzanan 96 kilometrelik otoyolu kullandı.

‘MENBİC BOŞLUĞU’: Times’a göre Amerikan planı Menbic şehrinden uzanan bu otoyolu ele geçirip sınır kapısını kontrol edecek Kürt savaşçıları desteklemek. ABD’nin IŞİD’in elindeki bu parçayı “Menbic Boşluğu” olarak nitelediğini yazan Times, bu kentin Suriye’nin içinden dışından yabancı savaşçı akışını muhafaza etmek için son derece önemli olduğunu vurguladı. Aynı zamanda boyu 96 kilometre, eni 30 kilometre olan bu bölgenin Dabık adlı IŞİD’in inanışında ölüm kalım savaşının meydana geleceği kasabaya ev sahipliği yaptığı da hatırlatıldı. Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün kısa süre önce sarf ettiği “Bu, onlar için merkezi bir yer ve orayı tahkim etmiş durumdalar” sözlerine dikkat çekti.

Haberin Devamı

PYD’YE İZİN TALEBİ: Brüksel’de IŞİD’in üstlendiği terör saldırılarından sonra Times, Washington’un bu geçidin kapatılması çabalarına destek sağlaması ve en büyük bileşenini PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) o kritik yolu kontrol etmeleri, yabancı savaşçı ve silah akışını kesmeleri amacıyla izin vermesi için Türk hükümetine baskıyı artırdığını belirtti. Ancak gazete, haber analizinde Türk hükümetinin bu plana katı bir şekilde karşı çıktığını yazdı ve Ankara’nın ABD’nin destek verdiği PYD’yi terör örgütü olarak kabul ettiğini hatırlattı.

UÇUŞA YASAK BÖLGE: Times, Türkiye’nin ABD liderliğindeki 60 üyeli IŞİD karşıtı koalisyonun üyesi olduğunu ve örgüte karşı operasyonlar için de İncirlik Üssü’nü ABD’nin kullanımına açtığını, ancak Kürt sorununun ABD ile Türkiye anlaşmazlığındaki en hassas konu olmaya devam ettiğini belirtti. Times, Menbic Boşluğu üzerinde bir tür anlaşma sağlanana kadar ABD’nin havadan gözlem uçuşlarıyla yabancı savaşçı akışını izlemek dışında bir alternatifi olmadığını da belirtti.

Haberin Devamı

KALIN: BÖYLE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL 

Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü İbrahim Kalın, basın toplantısında Times’ın Menbic iddiasının sorulması üzerine şöyle konuştu:  “DEAŞ terör örgütüne karşı orada uluslararası koalisyonla yürüttüğümüz bir çalışma var. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Oraya PYD, YPG unsurlarının yerleştirilmesi diye. DEAŞ’a karşı mücadele son derece önemli. Ama kimlerin nasıl mücadele ettiği ve bu mücadele üzerinden birtakım çıkarlar peşinde olup olmadıkları konusu da bizim için ayrıca önem arz ediyor. DEAŞ’la mücadele ediyoruz, bahanesiyle başka yerlere atlamaya çalışanlara karşı da bizim tavrımız son derece nettir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!