Medyedev-Putin Savaşı

Güncelleme Tarihi:

Medyedev-Putin Savaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 00:00

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Moskova’nın 18 yıllık Belediye Başkanı Yuri Lujkov’u kritik 2012 seçimleri öncesinde görevinden azletti. Baskı altında olan Lujkov, “Putinci” olarak tanınıyordu.

Haberin Devamı

RUSYA’nın 320 milyar dolar ile en büyük yerel yönetim bütçesini 1992 yılından bu yana yöneten ve Başbakan Vladimir Putin’e yakın isimlerden biri olan Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev tarafından görevden alındı.
Adı birçok yolsuzluk dosyasında yer alan Lujkov, her iki liderin de “2012’deki devlet başkanlığı seçimlerinde beni destekle” şeklindeki baskısı altındaydı. Eşinin açıklamasına göre Putin’e ihanet etmeyen Lujkov, zorunlu Avusturya tatilinden geçen haftasonu dönmüştü.
Medvedev, Lujkov’un önceki gün yaptığı “İstifa etmeyeceğim” açıklamasının ardından düğmeye bastı. Putin kararın “hukuki” olduğunu söylese de, siyasi yorumculara göre Medvedev bu hamleyle, kendisini devlet başkanlığına getiren Putin’e de savaş açmış oldu.
Yeni başkan kim olacak
Ancak asıl savaş şimdi başlıyor. Çünkü sıra, yeni belediye başkanının kim olacağına karar vermekte. Rusya uzmanlarına göre, bu koltuk için adı geçen 7-8 adayın istisnasız hepsi, ya Medvedev’in ya da Putin’in adamı konumunda. Başkentin yönetimine kimin getirileceği Medvedev ve Putin’in 2012 seçimlerinde sahip olacakları şansı da etkileyecek.

Haberin Devamı

Pekin’de düğmeye bastı

Medvedev, “Lujkov operasyonunu” Çin’den yönetti. Rus gazeteleri, “Dünyada ne olup bitiyorsa önce Çin’de başlıyor. Moskova Belediye Başkanı bile orada kovuluyor” diye yazdı. Medvedev ise konuya hiç değinmeyip, “Çin ile kan kardeşiz” diyerek uluslararası siyaset konulu mesajlarına devam etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!