McCain’in tabutuna son çivi mi

Güncelleme Tarihi:

McCain’in tabutuna son çivi mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 00:00

ABD’de eski Dışişleri Bakanı Powell’ın Obama’dan yana ağırlığını koyması, seçim kampanyasında açıklanan en önemli destek olarak görülüyor. Ancak son anketlerde McCain’in Obama ile arasındaki farkı kapattığı da görülüyor.

CUMHURİYETÇİ George W.Bush Yönetimi’nin ilk Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Demokrat başkan adayı Barack Obama’ya desteğini açıklaması, kampanyanın en önemli olayı ve Cumhuriyetçi aday John McCain’in tabutuna son çivi olarak yorumlanıyor. Adını belirtmeden Politico gazetesine konuşan Cumhuriyetçi Partili bir kaynak, "Powell’ın desteği, McCain’in tabutuna çakılmış son çivi" dedi. Bununla birlikte son anketlerde puan farkının 2.7’ye inmiş olması da gözle görülür bir gerçek.

Powell’ın desteği Obama kampanda büyük sevinç yarattı. Başkan yardımcısı adayı Joe Biden, Powell’ın eski Genelkurmay Başkanı olmasına gönderme yaparak, "Artık hiç kimse Obama’nın başkomutanlığa hazır olup olmadığını sorgulayamaz. Teşekkürler Colin" dedi. Obama, ülkeye büyük hizmetler veren Powell’ın bu açıklamasından onur duyduğunu söyledi. Powell, "ABD’nin ilk siyah Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı" olma sıfatına sahip ve her kesimde saygı duyulan bir isim.

Favori değilim ama iyiyim

Powell’ı "eski dostum" diye niteleyen McCain, "Benim için sürpriz olmadı" diye konuştu ve dört eski Dışişleri Bakanı ile 200 emekli general ve amiralin kendisini desteklediğini de ifade etti.

John McCain, favori aday gösterilmemesine rağmen kampanyasının seyrinden çok mennun olduğunu söyledi. McCain, seçimin çok kıyasıya geçeceğini ve 4 Kasım günü geç saatlere kadar ayakta olacaklarını kaydetti. John McCain, "Favori olmamayı çok seviyorum. Ne zaman ileri çıksam bir hata yaptım" dedi.

Son ankette fark 2.7 puan

ABD’de 4 Kasım seçimi yaklaştıkça, iki başkan adayı arasındaki fark giderek kapanıyor. Meydanlara binlerce kişiyi çekmesine, John McCain’in harcadığı her bir dolar için üç dolar harcayabilmesine ve kısa bir süre öncesine kadar 14 puan önde olmasına rağmen, Barack Obama sürekli puan yitiriyor. Hergün ortaklaşa yoklama yapan "Reuters/C-SPAN/Zogby"nin son yoklaması, Obama’nın destek oranının yüzde 48’in biraz altına düştüğünü gösterdi. McCain ise, yüzde 45’in üzerine çıktı. CNN’in yoklamasına göre ise, Obama yüzde 49 ile altı puan önde gidiyor.

Demokratlar şimdiden "Obama kabinesi" kurmaya başlarken, siyasi gözlemciler 4 Kasım gününün "sürpriz" yapabileceğine dikkat çekiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!