Mars'ta Akdeniz kadar su olabilir

Güncelleme Tarihi:

Marsta Akdeniz kadar su olabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

4 Temmuz'da Mars'a inen Pathfinder uzay aracının gönderdiği fotoğraf ve bulgulara göre Kızıl Gezegen'de Akdeniz tabanını dolduracak kadar su olabilir. NASA uzmanları bu miktardaki suyun gezgen yüzeyinden yüzlerce metre aşağıda birikmiş olabileceğini söylediler.

Pathfinder gönderdiği fotoğraf ve analiz sonuçlarıyla NASA'yı bilgiye boğdu. Beklenenden 5 misli daha hızlı ve bol miktarda fotoğraf çeken ve toprak analizi yapan Mars cipi Sojourner'in gönderdiği bilgileri değerlendirmek yıllar alacak.

Bilim adamları fotoğraf ve analiz sonuçlarına göre, Kızıl Gezegen'in jeolojik yapısıyla ilgili eski görüşlerini yeniden gözden geçireceklerini bildirdiler. Bu bilgilerden Mars'taki volkanik hareketlerle sellerin nedeni ve nasıl olduğu ortaya çıkarılacak.

NASA uzmanı Matt Golombek Sojourner'in incelediği kaya parçalarından anlaşıldığına göre gezegende su bulunması ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtti. ‘‘Barnacle Bill'', ‘‘Yogi'' ve ‘‘Flat Top'' adları verilen çeşitli büyüklük ve şekillerdeki kaya parçalarının analizleri bu olasılığı güçlendirdi. Analizler, 3 milyar yıl önce Mars'ın bir kaç defa ısınıp soğuduğunu, volkanik haraketlerin birbirini takip ettiğini ortaya koydu. Gezegenin tüm yüzeyinin tozla kaplı olduğu anlaşıldı.

Bilim adamları Mars'ın ısınıp soğuma dönemleri sonunda çok büyük miktarda su ile kaplandığını ancak suyun bir süre sonra buharlaştığını sanıyorlar. Ancak bir kısım suyun ise Mars'ın yüzeyinden yüzlerce metre derinlikte depolandığı tahmin ediliyor. Bazı bilim adamları söz konusu su miktarının Akdeniz'i kaplayacak kadar çok olduğunu ileri sürüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!