Makedonya'da Türklere bayrak provokasyonu

Güncelleme Tarihi:

Makedonyada Türklere bayrak provokasyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Makedonya'nın Gostivar kentinde 9 Temmuz'da polis ile Arnavut azınlık arasındaki şiddetli çatışmalara neden olan bayrak krizinde Türk bayraklarının bilinçli olarak meydanlara taşındığı belirlendi.

3 kişinin öldüğü onlarca kişinin de yaralandığı olaylarda, Türk bayraklarının bazı aşırı dinci partilere mensup Arnavutlar tarafından Türkleri de kendi saflarına çekmek için kullanıldığı öğrenildi. Gostivar kentindeki çatışmalarda Arnavut azınlığın ellerindeki çok sayıda Türk bayrağı ekranlara yansımıştı.

Üsküp'deki Türk Büyükelçiliği geçici Maslahatgüzarı Erdoğan Odabaş, olayların başlangıcının Makedonya'da 17 Kasım'da yapılan yerel seçimlere dayandığını belirtti. Odabaş yerel basına da dayanarak bayrak krizinin nasıl çıktığını şöyle anlattı: ‘‘Gostivar kentinde Arnavut Belediye Başkanı Belediye binasına Arnavut bayrağının çekilmesini istedi. Belediye Meclisi de, Türklerin desteklediği Türk Demokratik Partisi üyelerinin katılmadığı bir toplantıda, Türk bayrağının da göndere çekilmesi kararı aldı. Anayasa Mahkemesi karşı yönde karar alınca polis belediyedeki bayrakları indirdi. Ve çatışmalar çıktı. Olaylar Türk mahallesinde çıktı. Türk Demokrat Partisi lideri Erdoğan Saraç, Türklerin çatışmalara katılmaması için büyük gayret sarfetti. Tutuklananlar arasında Türkler yok. Olayların zaten Türkler'le ilgisi yok''

Bu arada Makedonya hükümeti Zoran İvanov dün Türk bayraklarının, Türklerin çoğunlukta olduğu bölgelerde, devlet bayramlarında belediye binalarına çekilebileceğini açıkladı. Makedonya'da Debre ve Glaşnitza kentlerinde Türkler çoğunlukta ve belediye başkanlıkları Türklerin elinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!