Makedon ordusu operasyon başlattı

Güncelleme Tarihi:

Makedon ordusu operasyon başlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00


Haberin Devamı

Makedonya ordusu, Makedonya-Kosova sınırındaki çatışmaların ardından Kalkandelen'de (Tetovo) Arnavut militanlara yönelik operasyon başlattı. Bölgedeki AFP muhabirine demeç veren ordu sözcüsü, ordunun Kalkandelen tepelerinde yerel saatle 16.00'da (TSİ 17.00) ''Arnavut teröristlere yönelik operasyon" başlattığını açıkladı.

TANK SALDIRISI BAŞLADI

Makedon ordusunun dağlardaki Arnavut milisler ile çatışmak için 190 tank gönderdiği bildirildi. Makedonya ordusunun Kalkandelen'de (Tetovo) başlattığı operasyonda tankların kullanıldığı bildirildi.

Görgü tanıkları, Kalkandelen'in güneybatısında dağlık bölgede tank atışı olduğunu kaydetti. Bölgedeki bazı evlerden ve ormandan duman yükseldiği belirtiliyor. Tankların girdiği alanın, şimdiye kadar özel polis güçlerinin kullandığı alandan daha geniş olduğu kaydediliyor.

Ordu sözcüsü Blagoya Markovski de, TSİ 17.00'da başlayan operasyon sırasında bölgedeki sivillerin hayatını tehlikeye atmamak için ellerindeki tüm imkanları kullandıklarını belirtti. Yetkililer, Kalkandelen'e dün sevkedilen yüzlerce asker, cephane ve 10 adet Sovyet yapımı tankın nihai saldırı için olduğunu belirtiyorlar

MAKEDONYA ARNAVUT MİLİSLERE ULTİMATOM VERDİ

Makedonya hükümeti Kalkandelen (Tetovo) kentinde Arnavut milislere karşı Makedon Ordusunun başlattığı harekat sonrasında kent civarıdaki tepelerin eteklerine mevzilenen Arnavut mililere karşı bir ultimatom verdi. Makedonya İçişleri ve Savunma bakanlığının imzasının olduğu ultimatomda Kosova'dan sızan Arnavut milislerin 'bulundukları mevzileri boşaltmaları için bugün batımından sonra 24 saat süre ile yarın ki gün batımına kadar bölgeyi boşaltmaları' için süre tanındığı belirtildi. Bu süre içinde Arnavut milislere ateş açılmayacağı belirtilen ultimatomda; Arnavut milislerin, bölgeyi boşaltmaları ve geldikleri gibi sınırı geçip Kosova'ya geri dönmeleri istendi.

AB HAREKATI ONAYLADI

Avrupa Birliği, Makedon ordusunun Arnavut militanlara karşı başlattığı harekatı desteklediğini açıkladı. AB tarafından yapılan açıklamada 'Arnavut kökenli teröristlerin başlattığı ayaklanmanın sona erdirilmesi için Makedonya'nın başlattığı harekatı destekler ifadesi' yer aldı.

İNGİLTERE UZMAN GÖNDERİYOR

İngiltere Makedonya'nın Arnavut gerillalara karşı harekete geçmesinin ardından bölgeye iki Askeri uzmanını gönderdiğini açıkladı. Britanya Savunma Bakanlığı uzmanların Arnavut gerillalara karşı Makedon ordusuna yardım edecek ve danışmanlık yapacak iki üst rütbeli ordu mensubunun gönderildiğini açıkladı. Savunma bakanlığı açıklamasında bu yetkililerin rütbesini ve görevini belirtmedi

Çatışmalar devam ediyor

Haberin Devamı

Makedonya'nın Kalkandelen (Tetovo) kentinde Arnavut militanlarla Makedon güvenlik güçleri arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor. Zırhlı personel taşıyıcılarının içindeki Makedon askerleri, Kalkandelen'deki stadyum yakınlarında bulunan 2 evi, ağır silahlar ve havanlar kullanarak yerlebir etti.

Bölgedeki kaynaklar yıkılan evlerden yoğun duman ve ateş çıktığını bildirirken, henüz Kalkandelen sırtlarındaki tepelerde mevzilenen Arnavut militanlara yönelik büyük bir saldırı başladığına ilişkin belirti olmadığını söylediler.

Makedon ordusu, ''nihai operasyon'' için bölgeye tank ve yüzlerce asker gönderirken, İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise güvenlik güçlerinin Kalkandelen'e bakan tepeleri son 6 gündür ateş altına aldığı belirtildi. Hükümet yetkilisi Antonio Milosovski, dün başkent Üsküp'te yaptığıaçıklamada, askerlerin şehir tepesindeki gerilla karargahlarından birisini yokettiğini belirterek, ''Makedon güvenlik güçleri çok yakında teröristleri yoketmek için nihai operasyona başlayacak'' dedi.

Milosovski, Makedon askerlerin, Arnavut gerillalar tarafından oluşturulan yeraltı tünellerini imha etmeyi ise henüz başaramadığını söyledi. Makedon yetkililerin bu açıklamalarına karşın, gerilla liderleri yoğun topçu atışı ve ateşe rağmen, mevzilerini koruduklarını ve Makedon askerlerin Üsküp'e doğru kaçtıklarını ileri sürüyorlar.

Haberin Devamı

Kendine Kuşa diyen gerilla lideri, Makedon güçlerinin Kalkandelen yakınlarındaki dağlık alanda bulunan Poraj köyünü toplarla dövdüklerini belirterek, ''Bu sabah yoğun topçu atışına rağmen, bir santim bile gerilemedik'' dedi. Makedonya'nın 2 milyonluk nüfusunun 3'te 1'ini Arnavut kökenliler oluşturuyor. Arnavut gerillalar, Makedon Arnavutlarının daha fazla hakelde etmesi için savaştıklarını öne sürüyorlar.

ARNAVUT MİLİTANLAR MÜZAKERE İSTİYOR

Makedonya sınırında çatışan Arnavut militanlar, ''3 haftadır süren isyanı sona erdirmek üzere barışçı bir düzenleme için müzakerelerde bulunma arzusunda olduklarını'' açıkladılar, ancak Makedon hükümetine ''çatışmalara devam etmemesi'' uyarısında bulundular. Arnavut militanların Ulusal Kurtuluş Ordusu (NLA) Kalkandelen Şubesi imzasıyla yayımlanan bildirisinde, militanların isteklerini gerçekleştirmeye kararlı oldukları kaydedildi.

Haberin Devamı

Uluslararası topluluktan ''savaş değil barış için olan taleplerini'' tanıması istenen bildiride, ''görüşmelerin reddedilmesi halinde gelecekteki olaylardan sorumlu olmayacakları'' uyarısı de yer aldı. Bildiride, Makedonya'daki Arnavutların yıllardır ezildiği, hakarete uğradığı ve haklarının yasaklandığı öne sürülerek, bu nedenleArnavutların silaha sarılarak hakları için mücadeleye başladıkları iddia edildi.

Makedonya Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Cumhurbaşkanı Boris Traykovski'nin Danışmanı Nikola Dimitrov, Makedon hükümetinin, Arnavutmilitanlarla masaya oturup anlaşmalara geçmesine asla razı olmayacaklarını söylemişti. Dimitrov, militanlarla konuşacak bir şeyleri olmadığını ifade etmişti.

Haberin Devamı

SON GELİŞMELER, BÖLGE PARLAMENTERLERİ TARAFINDAN ELE ALINDI

Makedonya'daki son gelişmeler, Güneydoğu Avrupa ülkeleri parlamentoları başkanlarının katılımıyla düzenlenen konferansta masaya yatırıldı. Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bugün toplanan bölge parlamenterleri, Güneydoğu Avrupa'da demokrasi ve istikrar sağlanması ve iyi komşuluk ilişkileri gibi konuları ele aldılar.

Ev sahibi Makedonya'nın yanı sıra Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Yugoslavya, Yunanistan, Romanya ve gözlemci statüsüyle Hırvatistan'ın katıldığı konferansın açılışını Makedonya Meclis Başkanı Stoyan Andov yaptı. Andov, konuşmasında, Güneydoğu Avrupa'da istikrarın korunması gerektiğini vurgulayarak, mevcut gerginliğin güvenliğin yanı sıra ekonomik, sosyal ve diğer bazı alanlardaki sorunlardan kaynaklandığını belirtti.

Haberin Devamı

Konferansın açılışında konuşan Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski de ülkedeki gerginliğin son aşamasına geldiğini söyleyerek,insan haklarının korunmasının silahla sağlanamayacağını belirtti. Konferansta, Türkiye'yi TBMM Başkanvekili Vecdi Gönül temsil ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!