Mahremiyet öldü

Güncelleme Tarihi:

Mahremiyet öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dijital teknoloji ürünleri yüzünden mahremiyetimiz kalmadı. Bankamatikler, internet, cep telefonları, kredi kartları, uydular, güvenlik kameralarıyla heryerde izleniyoruz.

2000 yılına çok az bir süre kala, dijital teknolojinin günlük yaşamımıza sunduğu kolaylıklardan alabildiğince yararlanırken, özel yaşamımızın nasıl ‘‘acımasızca işgal edildiği, görünmez gözlerin bizi nasıl heryerde izlediği’’ şaşırtıcı bir biçimde ortaya çıkıyor..

Time dergisinin kapak konusu olarak ele aldığı ‘‘Mahremiyetin Ölümü’’ başlıklı incelemede, bankamatik makinalarından İnternet'e, uydulardan postayla alış-verişe kadar günlük yaşantımızda karşılaştığımız ve yaptığımız akla gelebilecek her türlü eylemde, gözlendiğimiz ve özel yaşamımızın gasp edildiği vurgulanıyor.

Dergiye konuşan ‘‘Naked in Cyberspace’’in (Siberuzay'da çıplak) yazarı Carole Lane, insanların nasıl rahatlıkla izlenebileceğini çarpıcı bir örnekle anlatırken, ‘‘Bilgisayarımın başına oturup, birkaç saat içinde, sadece adını ve adresini bildiğim bir kişinin, ne iş yaptığını, kaç çocuğu olduğunu, eşinin ve kendisinin yaşını, ne marka araba kullandığını, evinin değerinin kaç para olduğunu ve ne kadar vergi verdiğini öğrenebilirim. Bu bilgilerin hepsi çok özeldir ve bu kadar kolay ele geçmemelidir’’ diyor..

İŞTE SUÇLULAR

Dergi araştırmasında, günlük yaşamımızda yararlandığımız hangi aygıtların bizi ele verdiğini ve böylece mahremiyetimizin delindiğini de sıralıyor..

Bankamatikler: Her kullandığınızda, nerede olduğunuzu dakikası dakikasına kaydeder.

Sigorta: Eğer şirketinizin sigortasına dahilseniz, işveren için detaylara ulaşmak çocuk oyuncağı..

İnternet: Başkaları, ne zaman nereye baktığınızı kolaylıkla izleyebilir.

Cep telefonu: kolaylıkla dinlenip, kaydedilebilir,

Kredi kartları: Yaptığınız her işlem kaydedilir. Bunları da, örneğin polis, inceleyebilir..

Telefon: Telefon idaresi, aradığınız veya sizi arayan kişinin numarasını kaydetmek için, mahkeme kararına ihtiyaç duymaz..

Uydular: Kartal gözlüdürler. Sizi, banyo küvetinde bile görebilirler..

Güvenlik kameraları: Onlardan kaçmak imkansızdır. Nerede ne yaptığınızı söyler.

Massachusetts Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Sherry Turkle, olaydan duyduğu rahatsızlığı ‘‘şizofrenik bir çağda yaşıyoruz. 10 milyonlarca kişilik global köylerde mahremiyet üstünde hassasiyet göstermeye çalışırken, toplum, büyük bir kimlik krizine doğru sürükleniyor. Ferdin sınırları konusunda birçok dengesiz fikirler bulunuyor’’ diyerek dile getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!