Mahmud Abbas Filistin Yönetimi başkanlığına aday olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Mahmud Abbas Filistin Yönetimi başkanlığına aday olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 08:50

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, barış süreci çabalarının Mahmud Abbas'ın başkanlığa yeniden aday olmayacağı kararından etkilenmemesi dileğinde bulunurken, El Fetih ve Filistin Kurtuluş Örgütü, Abbas'ın kararına karşı çıkarak, gelecek seçimlerde tek başkan adaylarının Abbas olduğunu bildirdiler.

Haberin Devamı

Mahmud Abbas'ın 24 Ocak 2010 seçimlerinde başkanlığa aday olmayacağını açıklaması sonrası, İsrail tarafından ilk üst düzey değerlendirme Savunma Bakanı Ehud Barak'tan geldi. Barak, Abbas'ın kararının, ülkesiyle Filistin arasındaki barış görüşmelerini yeniden canlandırma çabalarını etkilemeyeceği yolundaki umudunu dile getirdi.

Yedioth Ahronot haber sitesi ise, Kudüs'teki kaynakların, Abbas'ın kararıyla ilgili olarak, bu konunun Filistinliler'in kendi iç konuları olduğunu söylediklerini bildirdi.

El Fetih ile FKÖ'den de hemen aynı cümleleri taşıyan açıklamalar yapıldı. El Fetih ve FKÖ, başkanlık seçimlerinde tek adaylarının Abbas olduğunun altını çizdiler.

El Fetih Merkez Komitesi'nden yapılan açıklamada, “El Fetih Merkez Komitesi, devlet başkanlığı adaylığı için Abbas'ın tümüyle arkasındadır” denildi ve komite üyelerinin tümünün Abbas'ı tek aday olarak seçtikleri vurgulandı.

Haberin Devamı

Açıklamada, Abbas'ın Filistin ulusal davası mücadelesini, başkenti Kudüs olan Filistin devleti projesini sürdürme yeteneğine sahip olan tek lider olduğu vurgulandı. 

Hamas hareketi sözcülerinden Fevzi Barhum ise Abbas'ın, barış görüşmelerinde ABD'nin desteğini arayarak adeta kumar oynadığını ve hezimete uğradığını savundu.

Barhum, Abbas'ın, konuşmasında her zaman olduğu gibi Hamas'a saldırdığını da ifade ederken, El Fetih'i, bundan sonrası için gerekli adımları atarak, ulusal birlik görüşmelerinin başarısı için çalışmaya çağırdı.

Barhum, Abbas'ın seçimlerde başkanlığa aday olmaması kararının, Hamas'ın seçimlere olan tavrını değiştirmeyeceğini de vurguladı.

Hamas, Abbas'ın seçimlerle ilgili aldığı kararın hukuksal dayanağı bulunmadığını belirtmiş ve Gazze Şeridi'nde bir seçime engel olacaklarını duyurmuştu.

Hamas, Abbas'ın seçim kararının bir uzlaşı temeline dayanmadığını ve Filistin topraklarında ayrılığı daha da derinleştirmeyi amaçladığını öne sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!