Lübnan'daki Danimarka büyükelçiliği kül oldu

Güncelleme Tarihi:

Lübnandaki Danimarka büyükelçiliği kül oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2006 14:50

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, İslam dünyasında rahatsızlığa yol açan karikatürlerin yayımlanmasını protesto edenlerin ateşe verdiği Danimarka konsolosluk binası tamamen yandı.

Haberin Devamı

Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlandığı ilk ülke olan Danimarka'ya öfke büyüyor. Dün Suriye’nin başkenti Şam’daki Danimarka ve Norveç büyükelçiliklerinin yakılmasının ardından bugün de Beyrut’ta binlerce göstericinin katıldığı bir eylemde Danimarka Büyükelçiliği ateşe verildi.

18 KİŞİ YARALANDI

Saldırının ardından konsolosluk binası tamamen kül oldu.  Lübnan polisi, ellerinde yeşil bayraklarla tekbir getiren gösterici grubunun üzerine göz yaşartıcı bomba atıp havaya ateş açarken, çıkan olaylar sırasında 18 kişinin yaralandığı ve gazdan etkilenenler olduğu bildirildi.

Ülkenin dört bir yanından gelen 10 binin üzerindeki gösterici askerlerle yapılan görüşmelerin ardından dağılırken, başta Norveç ve Fransa olmak üzere diğer elçiliklerin önlerinde de olay çıkmaması için güvenlik güçleri tedbir aldı.
 
Olaylar sırasında yaralanan 28 kişi de ambulanslarla hastanelere sevkedildi.

Danimarka, Beyrut'taki olayların ardından vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulundu.
 
Danimarka Dışişleri Bakanlığı'nın bildirisinde, ''tüm Danimarka vatandaşlarının ülkeyi terk etmeleri istenmektedir. Danimarkalılar seyahat olanakları oluşana kadar evlerinden çıkmamalıdır. Beyrut'taki durum kontrol altında değildir'' denildi.

İKO KINADI

Haberin Devamı

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Şam'daki Danimarka ve Norveç elçiliklerinin yakılmasını kınadı.

Yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ”bu üzüntü verici ve kötü olayları tasvip etmediğini ifade ettiği” belirtildi. Açıklamada, “Barışçıl demokratik eylemlerin sınırını aşan aşırı tepkiler tehlikeli ve İslam dünyasının meşru davasını savunma çabalarına zarar veriyor” denildi.

ÜRDÜN'DE EDİTÖR HALA GÖZALTINDA

Karikatürler önce Eylül ayında Danimarka'nın Jyllands-Posten gazetesinde, daha sonra da hafta içinde başka Avrupa ülkelerinin gazetelerinde ve Ürdün'de yayımlanmıştı.

Ürdün'de karikatürleri yayımlayan gazetenin editörü görevden alınması sonrası halen gözaltında.

Cihad Momoni, Ürdün yasaları gereği dine hakaretle suçlanıyor.

VATİKAN DA KINADI

Haberin Devamı

Karikatürlerin yayımlanmasını eleştiren çevrelere, Katolik Kilisesi de katıldı. Vatikan sözcüsü Joaquin Navarro-Valls, ifade özgürlüğünün kimseye inançlı kişileri incitme hakkı vermediğini söyledi.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!