Lübnan Başbakanı: İsrail saldırısı ülkeyi parçaladı

Güncelleme Tarihi:

Lübnan Başbakanı: İsrail saldırısı ülkeyi parçaladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2006 15:31

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, İsrail'in saldırıları nedeniyle Lübnan'ın parçalara ayrıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Sinyora, Alman “Der Spiegel” dergisine verdiği demeçte, ülkesinde ateşkes sağlanması için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, “İsrail ülkemize 30 yıl içinde 7. kez saldırdığı için sürekli bir çözüme ulaşmak istiyoruz. Sivil kurbanların sayısı ve ekonomik zarar açısından bu en şiddetli saldırı oldu. Lübnan parçalara ayrıldı” dedi.

İsrail'in, neden olduğu tüm hasarları tazmin etmesi gerektiğini ifade eden Sinyora, topraklarının ve tutuklularının kendilerine geri verilmesi ve ülke sınırlarının sadece Lübnan askerleri tarafından kontrol edilmesi gerektiğini de kaydetti.

NATO ile kötü tecrübe edindiklerini, bu nedenle bölgede bir BM barış gücünün görev yapmasını da isteyen Sinyora, krizin çözümü için İsrailli askerlerin serbest bırakılmaları gerektiğinin hatırlatılması üzerine de “Size açıkça söyleyeyim: Hizbullah'ın kaçırma planlarından haberimiz yoktu, bu nedenle bundan sorumlu değiliz” dedi.  Hizbullah'ın kendilerine İsrailli askerlerin nerede olduklarını söyleyip söylemediğinin sorulması üzerine de Sinyora, “Kesinlikle hiçbir şey bilmiyoruz. Hizbullah'ın ve silahlarının nerede olduğunu bilmiyoruz. (Hizbullah lideri Hasan) Nasrallah bize sadece askeri operasyonların yapıldığını söylemekle yetindi” diye konuştu. 

ALMANYA BM KARAR TASARISINDAN MEMNUN

Öte yandan Almanya, BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan kriziyle ilgili hazırladığı karar tasarısını memnuniyetle karşıladı.

Haberin Devamı

Başbakan Angela Merkel, karar tasarısının çatışmaların sona erdirilmesi yönünde atılan önemli bir adım olduğunu belirterek, ”Böyle bir konuda anlaşmaya varılması, uluslararası camianın çatışan taraflara yönelik önemli bir işaretidir” dedi.

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de karar tasarısının Orta Doğu'da istikrar sağlanması yönünde önemli bir adım teşkil ettiğini ifade ederek, tasarının bir an önce kabul edilerek, silahların susması için gerekli siyasi zeminin oluşturulmasını istedi. Lübnan'da çatışan tarafların karar tasarısını büyük bir fırsat olarak algılamalarını dilediğini kaydeden Steinmeier, Alman hükümetinin çözüme yönelik çabalara aktif şekilde katılacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!