Son dakika: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail adını koydu: Holokost'tan bu yana en ölümcül saldırı! İsrail'den 'tam abluka' emri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2023 13:45

Dünya günlerdir İsrail ve Gazze'den gelen haberleri konuşuyor. Hamas'ın operasyonunun ardından İsrail savaş ilan etti. Bölgedeki ölü sayısı her geçen dakika artarken İsrail basını saldırının boyutunu gözler önüne seren bir manşet ile okurlarının karşısına çıktı. Haaretz 'Holokost'tan bu yana en ölümcül saldırı' manşetini attı. Times of Israel 'Hamas'ın nasıl yıllarca İsrail'i kandırdığını' yazdı. İran'dan flaş bir 'Aksa Tufanı' açıklaması geldi, Lübnan'dan 'savaşta ikinci cephe açılacak mı' sorusuna yanıt geldi. İsrail Başbakanı Netanyahu az önce yaptığı açıklamada 'Ortadoğu'yu değiştireceğiz. Hamas'ın başına gelecekler korkutucu olacak' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hamas'ın İsrail'e yönelik operasyonunun yankıları sürüyor.

Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından İsrail Başbakanı Netanyahu kameraların karşısına geçmiş ve 'savaştayız' demişti.

Netanyahu'nun bu açıklamasından saatler sonra İsrail resmen Hamas'a savaş ilan etti.

Gazze'ye havadan misilleme saldırılarına devam eden İsrail, ülke sınırları içinde 8 noktada hala tam kontrolü sağlamaya çalışıyor.

İşte bölgeden dakika dakika son gelişmeler...

GAZZE ŞERİDİ KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

İsrail ve Hamas arasındaki saldırılar devam ederken, İsrail’in düzenlediği bombardıman nedeniyle Gazze Şeridi’nin büyük bölümü karanlığa gömüldü. Saldırılarda Gazze Şeridi’ndeki elektrik altyapısı büyük hasar alırken, halk elektrik ihtiyacını jeneratörler ile sağlamaya çalışıyor.

AB, FİLİSTİN’E İNSANİ YARDIMA DEVAM EDECEK

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Filistin’e yapılan mali yardımları gözden geçirme kararı aldı. AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, “Komisyon, Hamas'ın hafta sonu İsrail'e karşı gerçekleştirdiği saldırıları kesin bir şekilde kınıyor. Bu olayların ardından Komisyon bugün, AB'nin Filistin'e yaptığı mali yardımın acil olarak gözden geçirilmeye başlandığını duyuruyor. Mevcut güvenlik önlemlerine ek olarak, bu incelemenin amacı, hiçbir AB fonunun dolaylı olarak herhangi bir terör örgütünün İsrail'e karşı saldırı düzenlemesine olanak vermemesini sağlamaktır’’ ifadeleri kullanıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MISIRLI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail-Filistin gerilimi ile ilgili son gelişmeler ele alındı ve gerginliğin sonlandırılması için yapılabilecekler değerlendirildi.

İSRAİL’DE CAN KAYBI 900’E YÜKSELDİ

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar 3’üncü gününde devam ederken, her iki tarafta da can kaybı artıyor. İsrail’de hayatını kaybedenlerin sayısı 900’e yükselirken, 157'si ağır 2 bin 616 kişi de yaralandı.
Filistin tarafından ise şu ana kadar 560 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 900 kişi de yaralandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, MAHMUD ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Görüşmede, İsrail ve Filistin arasında yaşananlar ele alındı.

İSRAİL, GAZZE ŞERİDİ’NDE 6 CAMİYİ BOMBALADI

İsrail güçleri ile Hamas arasındaki çatışmalar 3’üncü gününe girerken, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği bombardımanda 6 cami yıkıldı. Yıkılan camiler arasında yer alan Eş-Şati Mülteci Kampı’ndaki Al-Susi Camii’ne düzenlenen saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

 

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, İsrail-Filistin gündemiyle olağanüstü toplanacak. AB Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell yaptığı açıklamada, AB Dışişleri Bakanlarını acil olarak yarın Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplantıya çağırdığını duyurarak, “İsrail ve bölgedeki durumu ele almak üzere yarın AB Dışişleri Bakanlarını acil bir toplantıya çağırıyorum” ifadelerini kullandı. Söz konusu toplantıya bazı bakanların yüz yüze bazı bakanların ise çevrimiçi olarak katılması bekleniyor.

KUDÜS'TE BOŞ ARAZİYE ROKET

Kudüs’ün güneyindeki Beitar İllit ve Battir yerleşim bölgelerine roket düştü. Roketlerin boş arazilere düşmesi sonucu ölen ya da yaralanan olmadı.

ABD: EN AZ 9 VATANDAŞIMIZ ÖLDÜRÜLDÜ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmalar sırasında en az dokuz Amerikalının öldüğünü doğruladı. ABD medya kuruluşu CNN'e konuşan Matthew Miller, Washington'un daha fazla ABD vatandaşının ölümünün doğrulanmasını beklediğini söyledi

AB, FİLİSİTİN YARDIMINI ASKIYA ALDI

Avrupa Komisyonu, Filistinlilere yönelik 691 milyon Avro değerindeki kalkınma yardımını askıya aldığını duyurdu.

'LÜBNAN'DAN SIZAN MİLİTANLAR ÖLDÜRÜLDÜ'

İsrail ordusu, Lübnan'dan sızan silahlı kişilerin helikopter saldırısı ile öldürüldüğünü duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada 'İlk rapora ek olarak, IDF güçleri Lübnan topraklarından İsrail topraklarına geçen çok sayıda militanı öldürdü' ifadesine yer verildi.

Öte yandan 

NETANYAHU: ORTADOĞU'YU DEĞİŞTİRECEĞİZ

İsrail Başbakanı Netanyahu 'Ortadoğu'yu değiştireceğiz. Altına bakılmadık taş bırakmayacağız. Hamas'ın başına gelecekler korkutucu olacak' açıklamasında bulundu.

CAN KAYBI 560'A YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 560’a, yaralı sayısının ise 2 bin 900’e yükseldiğini duyurdu.

GAZZE'YE YENİ HAVA SALDIRISI

İsrail kent merkezini yeniden vurmaya başladı.

RUSYA'DAN 'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM' VURGUSU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün yaptığı açıklamada, İsrail ile Filistinlilerin barış içinde bir arada yaşamasını sağlayacak iki devletli çözüme ilişkin görüşmelerin, çatışmalar sona erdikten sonra ilerlemenin tek yolu olduğunu söyledi.

İSRAİL ASKERLERİ GAZZE SINIRINDA
İSRAİL ASKERLERİ GAZZE SINIRINDA

Uluslararası haber ajansı AFP Gazze sınırındaki askeri yığınağı gözler önüne seren görüntüler yayınladı. Görüntülerde İsrail tankı ve zırhlı aracının yanı sıra mevzi alan İsrail askerleri de yer aldı. Askeri analistler İsrail'in Gazze'ye kara harekâtı öncesi son hazırlıklarını yaptığını beliriyor.

AB İSRAİL-FİLİSTİN GÜNDEMİ İLE TOPLANIYOR

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail ve bölgedeki durumu ele almak üzere yarın AB Dışişleri Bakanlarını acil bir toplantıya çağırıyorum” dedi.

HAMAS: İSRAİL'İN SALDIRILARINDA 4 REHİNE ÖLDÜRÜLDÜ

Bir Hamas sözcüsü, İsrail'in gece boyunca ve bugün Gazze'ye yönelik hava saldırılarında dört rehinenin ve onlardan sorumlu Hamas üyelerinin öldürüldüğünü söyledi.

İSRAİL MÜLTECİ KAMPLARINI VURDU

İsrail ordusu, Filistinli mültecilerin yaşadığı Gazze'deki El-Şati ve Cebeliye mülteci kampına hava saldırısı düzenledi. Saldırılar sonucunda onlarca ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

GAZZE'DE PAZAR YERİ VURULDU

Filistin İçişleri Bakanlığı'na göre İsrail, Gazze'nin kuzeyinde bir pazar yerini bombaladı. Saldırı nedeniyle çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor.

KUDÜS'TE PATLAMA SESLERİ
KUDÜSTE PATLAMA SESLERİ

Kudüs'te patlama sesleri duyuluyor. Kudüs ve Tel Aviv'de roket saldırısı olduğu ve roket karşıtı sirenlerin çaldığı öğrenildi.


CNN Türk Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu Kudüs'teki son durumu aktarırken patlama ve siren sesleri canlı yayında duyuldu.


Kudüs'te patlama sesleri duyuluyor. Kudüs ve Tel Aviv'de roket saldırısı olduğu ve roket karşıtı sirenlerin çaldığı öğrenildi.


CNN Türk Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu Kudüs'teki son durumu aktarırken patlama ve siren sesleri canlı yayında duyuldu. Siren sesleri 30 saniye devam ettikten sonra patlama sesleri duyuldu. Kaptanoğlu İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin devreye girdiğini aktardı.

İSRAİL'DEN 'ABLUKA' KARARI

İsrail az önce Gazze şeridinin ablukaya alınacağını duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye tam bir abluka emri verdiğini söyleyerek, " Elektrik kesilecek. Yiyecek ve yakıt girişine izin verilmeyecek." dedi.



İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü ise İsrail'in kuvvetlerini desteklemek için 300.000 yedek askeri devreye soktuğunu duyurdu.

LÜBNAN HİZBULLAH'IN KARARINI AÇIKLADI

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, hükümetinin Hizbullah'tan, İsrail Lübnan'ı 'taciz etmedikçe' savaşa katılmayacağına dair güvence aldığını söyledi.

'SON ONAY BEYRUT'TA VERİLDİ'

Wall Street Journal elde ettiği bir rapora dayandırdığı haberinde İran'ın operasyonda dahili olduğunu öne sürdü.


Söz konusu habere göre 'İranlı güvenlik yetkilileri, Hamas'ın Cumartesi günü İsrail'e yönelik gizli saldırısını planlamasına yardımcı oldu ve geçen Pazartesi Beyrut'ta yapılan toplantıda son onayı verdi' denildi.


Çatışmalar hız kesmeden devam ederken İran'dan dikkat çeken bir Aksa Tufanı açıklaması geldi. İran ilk defa bu iddialara yanıt verdi


İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik operasyonunda herhangi bir ilgisi olduğunu reddetti. İran'ın BM misyonundan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;


'Filistin'e kararlı bir şekilde destek veriyoruz, ancak Filistin'in tepkisine dahil değiliz, çünkü bu yanıt yalnızca Filistin'in kendisi tarafından üstleniliyor.'

İsrail basını bugün saldırının boyutunu gözler önüne seren bir manşet ile okurlarının karşısına çıktı. Haaretz 'Holokost'tan bu yana en ölümcül saldırı' manşetini attı.

'İSRAİLİ YILLARCA KANDIRDILAR'

Times of Israel ise 'Hamas'ın nasıl yıllarca İsrail'i kandırdığını' yazdı. Haberde 'Hamas'a yakın bir kaynak, terör örgütünün İsrail'i, grubun silahlı çatışma istemediğini ve göreceli sakinliği korumak için ekonomik teşviklerle yatıştırılabileceğini düşündürmek amacıyla yıllarca süren bir kampanya yürüttüğünü söyledi' ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Haberde Eski ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror'un itiraf gibi açıklamalarına da yer verildi.

'Bunun doğru olduğuna inanmaya başladık diyen Amidror sözlerine şöyle devam etti;

'Yani biz bir hata yaptık. Bu hatayı bir daha yapmayacağız ve Hamas'ı yavaş ama emin adımlarla yok edeceğiz.'

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!