Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Gazze'de katliam sürüyor: Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin 3 çocuğu ve 3 torunu hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Gazzede katliam sürüyor: Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniyenin 3 çocuğu ve 3 torunu hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2024 09:54

Türkiye'nin İsrail'e ekonomik yaptırım uygulama kararı İsrail'de endişelere neden oldu. İsrail basınında yer alan haberlere göre, yetkililer kısıtlamaların, Türk hava sahasının kapatılması ve bölgesel petrol faaliyetlerini etkilemesinden korkuyor. İsrael Hayom gazetesi ise kısıtlamalardan en büyük darbeyi, birçok ürününü Türkiye’de yaptıran giyim ve elektrikli ürünler sektörünün almasının beklendiğini yazdı. Öte yandan İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Şati Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıda, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 3 çocuğu ve 3 torunu hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Haniye'yle görüşerek başsağlığı diledi.

İsrail’in ablukası nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki insani kriz her geçen gün derinleşirken, İsrail, insani yardım girişi için yeni geçiş noktası açmayı planlıyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ne denizaşırı ülkelerden ya da komşu Ürdün'den insani yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırmak için yeni bir geçiş noktası açacaklarını bildirdi.

 

"GAZZE'Yİ YARDIMLA DOLDURMAYI PLANLIYORUZ"

Gallant, söz konusu yeni geçiş noktasının İsrail'in Zikim köyü ile Filistin'in As-Siafa köyü arasında olacağını söyleyerek, geçiş noktasının Ürdün'den karayoluyla getirilen yardımların ulaştırılmasını hızlandıracağını ifade etti.

Gallant, "Bu hamleler yardım akışı üzerinde doğrudan bir etkisi var. Gazze'yi yardımla doldurmayı planlıyoruz. Ayrıca güvenlik kontrollerini kolaylaştıracak ve uluslararası ortaklarımızla çalışmalarımızı güçlendirecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Haniye'ye başsağlığı telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile telefonla görüşüp, başsağlığı dileklerini iletti.

​İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Heniyye'ye üç çocuğu ve üç torununun İsrail saldırısında şehit olması nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in işlediği insanlık suçlarının hesabını hukuk önünde mutlaka vereceğini ifade etti" denildi.

Bakan Fidan'dan İsmail Haniye'ye başsağlığı telefonu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’yle telefonda görüşerek, İsrail saldırıları sonucu şehit olan üç oğlu ve üç torunu için başsağlığı diledi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin 3 çocuğu ve 3 torunu hayatını kaybetti

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 187 gündür devam ediyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Şati Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıda, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye 3 çocuğu ve 3 torunu hayatını kaybetti. Haniye, yaptığı açıklamada, oğullarının ve torunlarının İsrail saldırısında hayatlarını kaybettiğini doğrulayarak, öldürülen çocuklarının Hazem, Amir ve Muhammed olduğunu söyledi. Haniye, "Bu acı ve kanla halkımız, davamız ve ulusumuz için umut, gelecek ve özgürlük oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

Haniye, İsrail’in ölüm, yıkım ve yok etme yoluyla alamadığını müzakerelerde de alamayacağını vurgulayarak, "Düşman, oğullarımı öldürerek pozisyonumuzu değiştireceğimizi düşünüyorsa hayal görüyor demektir" dedi.

Haniye, ayrıca İsrail saldırılarında bugüne 60 aile üyesinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Gazze topraklarında her şeyin ihlal edildiğini gördük. Etnik temizlik ve soykırım savaşı var. Kitlesel yer değiştirme var" dedi.

Gazze'de can kaybı artıyor
Gazzede can kaybı artıyor

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre son 24 saat içinde İsrail saldırılarında 122 Filistinli hayatını kaybetti, 56 Filistinli de yaralandı. Böylece İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarda can kaybı, 33 bin 482'ye, yaralı sayısı da 76 bin 49'e yükseldi.

Batı Şeria’da binlerce Müslüman bayram namazı kıldı
Batı Şeria’da binlerce Müslüman bayram namazı kıldı

Ramazan ayını İsrail saldırıları gölgesinde geçiren Batı Şeria’daki Müslümanlar, her şeye rağmen bayramı coşkuyla karşıladı. El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camii’ni dolduran binlerce Müslüman, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından bayram namazını eda etti. Namazın ardından cami dışında hurma dağıtıldı.

Mescid-i Aksa'nın çevresi olarak nitelendirilen İbrahim Camii, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa'dan sonra en kutsal 4. cami olarak kabul ediliyor. İsrail güçleri yılda yalnızca 10 gün camide ibadete izin veriyor.

Türkiye'nin yaptırım kararı sonrası İsrail'de endişe: En büyük darbeyi bu sektörler alacak
Türkiyenin yaptırım kararı sonrası İsrailde endişe: En büyük darbeyi bu sektörler alacak

Türkiye’nin İsrail’e ticaret kısıtlaması getirmesinin yankıları bugün de devam ediyor.

Birçok gazete, Türkiye’nin İsrail’e koyduğu ticari kısıtlamaları Amerikan Associated Press Haber Ajansı’nın (AP) müşterilerine geçtiği haberle sayfalarına taşıdı.İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz de “İlişkiler daha da kötüleşirken, İsrail ve Türkiye karşılıklı ticari misillemeye başladı” başlıklı AP haberine yer verdi.Haberde “Önce, İsrail’in Gazze’de giriştiği askeri hamlelerin başlıca karşıtlarından Türkiye, İsrail’e 54 tür ürünün ticaretinin derhal kısıtlanacağını duyurdu. Bu ürünler arasında alüminyum, çelik, inşaat ürünleri, jet yakıtı ve kimyasal gübreler var. İsrail Türkiye’nin ticaret kısıtlamalarına, Türk ürünlerine yasakla karşılık vermeye hazırlandığını duyurdu” denildi.

Yine İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi de Türkiye’nin kısıtlamalarını ve İsrail’in karşılık vermeyi planladığını söylediği haberinde “Savaşa dek İsrail ve Türkiye, Ankara’nın Filistinlilere verdiği güçlü destek yüzünden 10 yıldan uzun süredir gerilen ilişkileri tamir etmeye çalışıyordu” ifadelerini kullandı. Times of Israel gazetesi ise Yedioth Ahronot gazetesinin internet sitesine dayandırdığı haberinde İsrailli yetkililerin kısıtlamaların Türk hava sahasının kapatılması ve bölgesel petrol faaliyetlerini etkilemesinden kaygılandığını belirtti.

İsrael Hayom gazetesi de kısıtlamalardan en büyük darbeyi, birçok ürününü Türkiye’de yaptıran giyim ve elektrikli ürünler sektörünün almasının beklendiğini yazdı. Haberde çocuk bezi, sabun ve şampuan gibi uluslararası şirketlerin Türkiye’de imal ettiği ürünlerin de İsrail’e ithal edildiği vurgulandı.

Mescid-i Aksa'da bayram namazı 60 bin Müslümanla kılındı
Mescid-i Aksada bayram namazı 60 bin Müslümanla kılındı

Müslümanlar, bayram namazı için işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesindeki Mescid-i Aksa'ya akın etti. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre yaklaşık 60 bin kişi bayram namazını Mescid-i Aksa'da kıldı. Namazlarını kısıtlamaların gölgesinde eda eden Müslümanlar, tekbir getirerek dua etti.

Mescid-i Aksa çevresine demir bariyerler yerleştiren İsrail polisi, ibadet etmeye gelenleri kimlik kontrolünden geçirdi. İsrail güçlerinin içeriye almadığı Filistinliler ise Mescid-i Aksa çevresinde namaz kıldı.

Filistinliler, İsrail saldırılarının gölgesinde bayram namazını kıldı
Filistinliler, İsrail saldırılarının gölgesinde bayram namazını kıldı

Filistinliler, bu yıl Ramazan Bayramı'nı tüm uluslararası çağrılara rağmen İsrail'in devam eden saldırılarının gölgesinde karşıladı.

İsrail güçlerinin saldırıları sonucu camilerin yıkılması nedeniyle Gazze halkı bayram namazını barınma merkezlerinde kıldı.

Gazze Şeridi’nin merkezindeki Maghazi Mülteci Kampı’nda da saldırılar nedeniyle yerinden edilen Filistinler bayram namazını eda etti. Bayram namazı hutbesini okuyan Şeyh Abdul Rahim Al-Talaa, Filistinlileri sabırlı ve kararlı olmaya, İsrail’e mesaj vermek için üzüntülerine rağmen bayramı sevinçle karşılamaya çağırdı.

Biden: Netanyahu hata yapıyor
Biden: Netanyahu hata yapıyor

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yönelik şimdiye kadarki en güçlü eleştirilerinden birilerini yaparak Netanyahu'nun savaşı ele alış şeklinin "hata" olduğunu söyledi.

İsrail'in yardım görevlilerine yönelik insansız hava aracı saldırısının "çirkin" olduğunu söyleyen Biden, ateşkes çağrısında bulundu ve Netanyahu'dan müzakerecilerine ateşkes çağrısı yapmaları için 'yetki vermesi'ni istedi.

İsrail'den Hamaney'e yanıt

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Ali Hamaney'in mesajına cevap vererek İran'ın kendi topraklarından saldırması durumunda İsrail'in karşılık vereceğini duyurdu.

Hamaney: İsrail cezalandırılacak
Hamaney: İsrail cezalandırılacak

İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, bayram namazı sonrası yaptığı açıklamada bir kez daha İsrail'i hedef aldı. Şam'daki konsolosluk binasına yapılan saldırının uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu vurgulayan Hamaney, Herhangi bir ülkedeki konsolosluk ve büyükelçilik ofisleri o ülkenin topraklarıdır. Konsolosluğumuza saldırdıkları zaman, bizim topraklarımıza da saldırmışlar demektir. Şeytani rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacaktır" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron: İsrail'e silah satışı devam edecek
İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron: İsraile silah satışı devam edecek

ABD'de temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, kamuoyunda yükselen eleştirilere rağmen İsrail'e silah ihracatının durdurulmayacağını açıkladı.

Washington ziyareti sırasında ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ile basın toplantısı yapan Cameron'a BBC muhabiri, bir ay geçmesine rağmen bu konudaki karara ilişkin bir açıklama yapılmadığını hatırlattı.

Cameron gelen soru üzerine, "Son değerlendirmeler, silah ihracatındaki pozisyonumuzun değişmemesini getiriyor" yorumunu yaptı.

Cameron, "Açık konuşmak gerekirse, Gazze'ye insani yardım erişimi konusundaki endişelerimiz devam ediyor. Öte yandan şimdiye kadar, hemfikir olduğumuz hiçbir ülke, İsrail'le mevcut silah ihracatı anlaşmalarını askıya almadı ve İsrail'in bizim için önemli bir savunma ortağı olduğunu eklemek isterim" dedi.

İsrail’in Refah’a yönelik askeri harekatın tarihini belirlemediği iddia edildi

İsrail’in Gazze Şeridi’nin Refah kentine yapmayı planladığı askeri operasyon için yeni bir iddia ortaya atıldı. ABD basının, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, arasındaki görüşmeyi bilen bir kaynağa dayandırdığı haberde, Gallant’ın Austin'e İsrail'in Refah’a yapmayı planladığı askeri operasyon için henüz bir tarih belirlemediğini söylediği iddia edildi.

Haberde, Gallant'ın İsrail'in Refah'a operasyon düzenlemeden önce başta sivillerin tahliyesi ve insani yardımların arttırılması olmak üzere "bazı gerekli eylemleri" gerçekleştirmesi gerektiğini söylediği de aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!