Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Türkiye'nin yaptırım kararı İsrail'i çıldırttı! İsrailli Bakandan jet açıklama

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2024 10:02

Gazze'deki savaş 6 ayını devirmişken son günlerde gözler İran'ın İsrail'e gerçekleştireceği misilleme saldırısına çevrildi. ABD medyası İran'ın İsrail'i doğrudan hedef almayıp vekil güçlerini kullanacağını iddia ederken, İngiliz medyası ise gündeme bomba gibi düşen bir iddia ortaya attı ve İsrail'in saldırı durumunda İran'ın nükleer tesislerini vurmaya hazırlandığı öne sürdü. Öte yandan Türkiye'nin İsrail'e yönelik ekonomik yaptırımı, Tel Aviv'i adeta çileden çıkardı. İsrail Dışişleri Bakanı Katz kendilerinin de karşı bir ihracat listesi hazırlayacağını duyurdu ve Türkiye'yi ABD'ye şikayet ettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırıları 6 ayı aşkın bir süredir devam ediyor. IDF güçlerinin saldırılarında 33 binden fazla sivil hayatını kaybetti.

Aralarında ABD’nin de yer aldığı çok sayıda ülkenin tepkisini çekmesine rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin Refah kentine askeri harekat düzenlemeye kararlı olduklarını söyledi. Refah'a yönelik askeri harekat hakkında ayrıntı vermeyen Netanyahu, “Bu gerçekleşecek, bir tarih var" dedi.

İsrail harekat tarihini belirlemedi iddiası

ABD basının, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, arasındaki görüşmeyi bilen bir kaynağa dayandırdığı haberde, Gallant’ın Austin'e İsrail'in Gazze Şeridi’nin Refah kentine yapmayı planladığı askeri operasyon için henüz bir tarih belirlemediğini söylediği iddia edildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’nin Refah kentine yapmayı planladığı askeri operasyon için yeni bir iddia ortaya atıldı. ABD basının, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, arasındaki görüşmeyi bilen bir kaynağa dayandırdığı haberde, Gallant’ın Austin'e İsrail'in Refah’a yapmayı planladığı askeri operasyon için henüz bir tarih belirlemediğini söylediği iddia edildi.

Haberde, Gallant'ın İsrail'in Refah'a operasyon düzenlemeden önce başta sivillerin tahliyesi ve insani yardımların arttırılması olmak üzere "bazı gerekli eylemleri" gerçekleştirmesi gerektiğini söylediği de aktarıldı.

Öte yandan Netanyahu, dün Refah kentine düzenlemeyi planladığı kara operasyonuna yönelik, "Bu gerçekleşecek, bir tarih var" demişti.

Gazze’de can kaybı 33 bin 360’a yükseldi
Gazze’de can kaybı 33 bin 360’a yükseldi

 Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 153 kişinin hayatını kaybettiği, 60 kişinin ise yaralandığı bildirildi. İsrail’in saldırılarını başlattığı 7 Ekim’den bu yana bölgede hayatını kaybedenlerin sayısının 33 bin 360’a, yaralı sayısının ise 75 bin 993’e yükseldiği aktarıldı.

Almanya: “İsrail’in güvenliği Almanya’nın dış politikasının merkezinde”
Almanya: “İsrail’in güvenliği Almanya’nın dış politikasının merkezinde”

Almanya Dışişleri Bakanlığı Hukuk Genel Direktörü Tania von Uslar-Gleichen, Nikaragua tarafından Gazze’de soykırıma siyasi, mali ve askeri destek verdiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’na açılan davanın ikinci gününde yaptığı savunmada, İsrail’in güvenliğinin Almanya’nın dış politikasının “merkezinde” yer aldığını ifade ederek “İsrail’in güvenliğinin neden dış politikamızın merkezinde yer aldığının nedeni tarihimizdir” dedi.

Filistin Başbakanı Mustafa’dan Suudi Arabistan’a ilk ziyaret
Filistin Başbakanı Mustafa’dan Suudi Arabistan’a ilk ziyaret

Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Mustafa, geçtiğimiz ay göreve başlamasından bu yana Suudi Arabistan’a ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Başbakan Mustafa, dün akşam Mekke’de Suudi Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan ile bir araya geldi. Görüşmede, Gazze'de acil ateşkes sağlanması, kuşatma altındaki bölgeye insani yardım akışının artırılması çabaları, Batı Şeria’daki durum ve yeni Filistin hükümetinin çalışmaları ele alındı.

Başbakan Mustafa, “En büyük önceliğimiz, halkımıza yönelik saldırıyı durdurmak, Gazze Şeridi'ndeki yardım operasyonlarını hızlandırmak ve sağlık, eğitim, elektrik, su ve kanalizasyon gibi altyapının yeniden inşası ve onarımı için kapsamlı planlar geliştirmektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yaptırım kararı İsrail'i çıldırttı! İsrailli bakan: ABD ile iletişime geçtik
Türkiyenin yaptırım kararı İsraili çıldırttı İsrailli bakan: ABD ile iletişime geçtik

Ticaret Bakanlığı bu sabah 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihracatın kısıtlanacağını duyurdu. Bakanlığın açıklamasında kısıtlama kararının inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsadığı belirtildi.

Türkiye'nin İsrail'e yönelik ekonomik yaptırımı dünya medyasında geniş yer bulurken, AFP haber ajansı söz konusu kararın İsrail'in Türkiye'nin Gazze'ye havadan yardım gönderme talebini reddetmesinin ardından geldiğine dikkat çekti. Türkiye'nin yaptırım kararına İsrail'den ilk tepki de geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi ticari anlaşmaları tek taraflı olarak ihlal etmekle suçladı ve gereken adımların atılacağını duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz kendilerinin de karşı bir ihracat listesi hazırlayacağını duyurdu ve ABD'deki kuruluşlar ile iletişime geçip Türkiye'deki yatırımların durdurulmasını isteyeceklerini söyledi. Katz ayrıca Washington'dan Ankara'ya yaptırım uygulanmasını talep edeceklerini açıkladı.

İsrail, Filistinli belediye başkanını öldürdü
İsrail, Filistinli belediye başkanını öldürdü

İsrail güçleri Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. İsrail savaş uçakları gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin merkezindeki Maghazi Mülteci Kampı’nda yer alan konsey binasını hedef aldı. Yerel kaynaklara göre saldırıda Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Ghamri’ye yönelik suikast, kaos ortamı oluşturmayı ve insani krizi arttırmayı amaçlayan bir savaş suçudur" ifadesi kullanılarak, saldırıdan ABD yönetimi ve uluslararası toplumun da sorumlu olduğu belirtildi. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapılan açıklamada, 7 aydır devam eden soykırımın durdurulması için baskı yapılması talep edildi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin cenazesi Deir el-Balah'taki El-Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirilerek, cenaze namazlarının kılınmasının ardından toplu mezarlığa defnedildi.

Fransa, Ürdün ve Mısır’dan Netanyahu’ya Refah çağrısı
Fransa, Ürdün ve Mısır’dan Netanyahu’ya Refah çağrısı

Fransa, Mısır ve Ürdün liderlerinin Refah’a girilmemesine ilişkin ortak açıklamasına karşılık İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Bu zafer Refah'a girmeyi ve oradaki terörist taburlarını ortadan kaldırmayı gerektirir. Bu olacak; tarih belirlendi” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi ve Ürdün Kralı Abdullah, dün ortak açıklama yaparak Gazze'de acil ateşkes sağlanması gerektiğini vurgulayarak şiddet, terör ve savaşın barış getiremeyeceğini ifade etti. Açıklamada ayrıca barışın iki devletli çözümle sağlanacağı ifade edilip “İsrail'in Refah'a yönelik saldırısının tehlikeli sonuçlarına karşı uyarıda bulunan BM Güvenlik Konseyi'nin 2728 sayılı Kararının derhal ve koşulsuz olarak uygulanması çağrısında bulundu” ifadelerine yer verildi.

İsrail İran'ın nükleer tesislerini vurmaya hazırlanıyor
İsrail İranın nükleer tesislerini vurmaya hazırlanıyor

Londra merkezli Elaph News'in haberine göre, İran'ın İsrail'e doğrudan saldırması durumunda, İsrail de İran'daki hedefleri vurarak misilleme yapacak.

Adı açıklanmayan bir güvenlik kaynağına atıfta bulunulan haberde, İsrail'in son günlerde İran'ın nükleer tesislerini ve kritik altyapısını hedef alacak saldırılar için hava tatbikatları düzenlediği iddia ediliyor.

'İran doğrudan saldırmayacak, vekil güçleri kullanacak'
İran doğrudan saldırmayacak, vekil güçleri kullanacak

Şam'daki konsolosluk binasına gerçekleştirilen saldırı sonrası intikam yemini eden İran, İsrail rejiminin gereken cevabı alacağını söylüyor. ABD'li yayın kuruluşu CNN'e konuşan ABD istihbarat kaynakları, İran'ın İsrail'e doğrudan saldırmasının pek olası olmadığını, Tahran'ın bunun yerine vekil güçleri kullanabileceğini iddia etti.

CNN'e göre Tahran, ABD veya İsrail'in başlatacağı herhangi bir saldırıya vereceği tepkiden endişe duyduğu için durumu ciddi şekilde tırmandırmak istemiyor. ABD istihbarat kaynakları İran'ın önümüzdeki günlerde vekil güçleri kullanarak İsrail'e füze saldırısı düzenleyebileceğini belirtiyor.

Türkiye'den İsrail'e ekonomik yaptırım

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihracatın kısıtlanacağını açıkladı. Ticaret Bakanlığının İsrail'e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor.

İsrail gece boyu saldırdı: Çok sayıda can kaybı
İsrail gece boyu saldırdı: Çok sayıda can kaybı

Wafa'nın haberine göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nde gece boyunca sürdürdüğü bombardıman sırasında çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti. Wafa'da yer alan bilgilere göre, Deir el-Balah'da bir eve düzenlenen hava saldırısında bir kişi hayatını kaybetti,20 kişi yaralandı. Gazze'nin merkezindeki Maghazi kampındaki bir binaya düzenlenen saldırıda ise en az 5 kişi yaşamını yitirdi

Hamas yetkilisi Ali Baraka: “İsrail ile olan son ateşkes teklifini reddettik”

ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda Mısır’ın başkenti Kahire’de Hamas ve İsrail arasında ateşkes müzakereleri devam ederken, Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Ali Baraka müzakerelerde kendilerine sunulan son teklifi reddettiklerini açıkladı. Adı açıklanmayan bir Hamas yetkilisi, müzakerelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söylemişti.

Müzakerelere yakın olan bir kaynak ise, ateşkes teklifinin ilk aşamasının yerinden edilmiş Filistinli sivillerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine geri dönmesini ve günde 400 ila 500 tırlık gıda yardımının bölgeye ulaştırılmasını içerdiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!