Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...ABD'den Gazze adımı, Biden bizzat duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2024 07:55

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 30 bini aştı. ABD Başkanı Joe Biden beklenen Gazze planını açıkladı ve "ABD ordusuna Gazze'de insani yardım için geçici liman kurulması talimatını verdim" açıklamasını yaptı.

Uydu fotoğrafları, İsrail'in Gazze'yi ikiye bölen bir yol inşa ettiğini gösteriyor

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde bölgeyi doğudan batıya geçen yeni bir yolun inşasını tamamladı. İsrail bir ikmal güzergahı inşa ettiğini açıkladı. Ancak bazı uzmanlar yolun kalıcı olmasından kaygılı.

Uzmanlar, yolun Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyindeki evlerine dönmesini önlemek için bir engel olarak kullanılacağından korkuyor.

Yeni yol, İsrail'in Gazze'yle sınır hattındaki Nahal Oz kibbutzundan başlıyor, Gazze'yi doğudan batıya tamamen geçip, batıdaki kıyı bölgesinde sona eriyor.


BBC Arapça Servisi'ne konuşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun eski güvenlik danışmanı emekli general Jacob Nagel, yeni yolun amacının güvenlik güçlerinin yeni tehditlerle uğraşırken bölgeye hızla erişmelerini sağlamak olduğunu söyledi.Ancak bazı uzmanlar, yolun saldırılarının ardından İsrail'in Gazze'de kalma planının bir parçası gibi görünmesinden kaygılı.

Yeni yol Gazze'yi kat ediyor ve bölgenin orta ve güney kesimleri altında kalıyor.Bölgenin doğu ve batısını birbirine bağlayan bir yol şebekesi zaten olsa da, İsrail Ordusu'nun inşa ettiği yol Gazze boyunca hiç kesilmeden devam eden tek güzergah.Ayrıca bölgeyi kat eden iki ana arter Selahaddin ve El Raşid yollarıyla da kesişiyor.İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen ay Hamas'la savaş sonrası Gazze'de İsrail'in güvenlik kontrolünü ucu açık bir şekilde elinde tutacağı vizyonunu açıklamıştı.

Birçok lider de daha önce İsrail'i, Filistinlileri kalıcı olarak yerlerinden etmemek ya da "Gazze'yi küçültmemek" konularında uyarmıştı.Yeni yol, büyük ihtimalle İsrail'in savaş sonrasındaki stratejisi konusundaki tartışmayı yeniden başlatacak.


Ursula von der Leyen'den Gazze açıklaması
Ursula von der Leyenden Gazze açıklaması

Gazze Şeridi’ne sınırdan yapılan yardımların İsrail tarafından kısıtlanması nedeniyle uluslararası toplum açlıkla mücadele eden Filistinliler için harekete geçti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne ziyaret gerçekleştiren Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Gazze’ye deniz yoluyla insani yardım koridoru açılacağını duyurdu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Christodoulides ile basın toplantısı düzenleyen Von der Leyen yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği, Filistinlilere yönelik büyük bir insani yardım çalışmasını finanse ediyor. Yalnızca bu yıl içinde 250 milyon euroluk yardım yapıldı. Ancak asıl zorluk bu yardımın Gazze'deki insanlara ulaştırılmasıdır. Bu nedenle ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Kıbrıs Deniz Koridorunu başlatıyoruz” dedi.

Koridorun açılma tarihinin yaklaştığını belirten Von der Leyen, “Umarım bu Pazar günü açılacak. İlk pilot operasyonun bugün başlatılacak olmasından memnuniyet duyuyorum” dedi.

“Gazze'de her gün en az 15 kadın cinsel saldırıya uğruyor”
“Gazzede her gün en az 15 kadın cinsel saldırıya uğruyor”

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Kraliyet Uluslararası ilişkiler Enstitüsü Egmont tarafından düzenlenen “Küresel Tehditler” temalı panele konuk olarak katıldı. Bakan Lahbib, panelde gerçekleştirdiği açılış konuşmasında dünya genelinde yaşanan çatışmalardan en fazla etkilenenlerin ve mağdur olanların kadınlar ve çocuklar olduğunu vurguladı. Lahbib konuşmasında, “Çatışmalar, kadınlar ve hassas grupları çok olumsuz etkiliyor. Özellikle Gazze ve Ukrayna gibi yerlerde çok kötü şartlarda yaşıyorlar. Dünya genelinde çocuklar ve kadınların yüzde 70'i mağdur edildi” dedi. Gazze'de cinsel saldırıların bir salgın gibi olduğuna dikkat çeken Belçika Dışişleri Bakanı, son dönemde çatışmaların yoğun yaşandığı Gazze’deki duruma da dikkat çekerek, “Gazze'de her gün en az 15 kadın cinsel saldırıya uğruyor” dedi

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib, panelin ardında İHA’ya yaptığı açıklamada Gazzeli kadınların durumuna dikkat çekti. Lahbib; "Biliyoruz ki bütün çatışmalarda ilk mağdur olan kadınlardır. Bunu en taze örneği Gazze'dir. Savaş sivil halkı vuruyor, halk sığınmacıya dönüşüyor. Bu nedenle ateşkes istiyoruz. İnsani yardımlara şartsız erişim ve esirlerin serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Gazze’de kötüleşen durumu vurgulayan Bakan Lahbib, “Ayrıca havadan su, yiyecek, sağlık malzemeleri ulaştırmak için Ürdün'le birlikte insani yardım yapma kararı aldık" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu, yardım bekleyen Filistinlilere "ateş açtığını" kabul etti
İsrail ordusu, yardım bekleyen Filistinlilere ateş açtığını kabul etti

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırıyla ilgili açıklama yaptı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, yapılan incelemede İsrail askerlerinin Filistinlilere “kesin olarak ateş açtığı” ifade edildi.

Açıklamada, "Komuta incelemesi, ordu birliklerinin insani yardım konvoyuna ateş açmadığını ancak oradaki askerlere yaklaşan ve tehdit oluşturan bazı şüphelilere ateş açtığını ortaya çıkardı" denildi.
Ordu geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin Filistinlilerin ölümünden sorumlu olduğunu yalanlamış ve ölümlerin çoğunun izdiham nedeniyle gerçekleştiğini iddia etmişti.

Olayla ilgili inceleme yapan Birleşmiş Milletler (BM) ekibi, tanıklar, sağlık görevlileri ve insan hakları gözlemcileri, elde edilen kanıtların İsrail güçlerinin ağır ateş açtığına işaret ettiğini belirtmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in saldırısını kınamıştı.

Gazze’de her gün 37’si anne 63 kadın öldürülüyor
Gazze’de her gün 37’si anne 63 kadın öldürülüyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bugün paylaştığı mesajında, Gazze’de 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail- Hamas çatışmalarından her gün 37’si anne olmak üzere 63 kadının öldürüldüğünü ifade etti. UNRWA, Gazze’deki savaşın sonuçlarına kadınların katlandığını belirterek çatışmalarda en az 9 bin kadının öldürüldüğünü kaydetti.

Gazze'de can kaybı 30 bin 878'e yükseldi
Gazzede can kaybı 30 bin 878e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 8 saldırıda 78 kişinin hayatını kaybettiği, 104 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 30 bin 878'e, yaralı sayısının ise 72 bin 402'ye yükseldiği belirtildi. Hayatını kaybedenlerin yüzde 72'sinin kadın ve çocuk olduğu ifade edildi.

Gazze'ye insani yardım için geçici liman kurulacak
Gazzeye insani yardım için geçici liman kurulacak

ABD, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için bir liman inşa etmeye hazırlanıyor. Kurulacak askeri limanın yardım miktarını büyük oranda artırması planlanıyor. ABD Başkanı Joe Biden atılacak adımı "Gazze'de 6 hafta sürecek acil ateşkes için durmadan çalışıyorum. ABD ordusuna Gazze'de insani yardım için geçici liman kurulması talimatını verdim" sözleri ile duyurdu.

Geçici limanın Gazze'ye her gün ulaşan insani yardım miktarında büyük artış sağlayacağının altını çizen Biden, “Ancak İsrail de üzerine düşeni yapmalıdır. İsrail Gazze'ye daha fazla yardım girmesine izin vermeli ve insani yardım çalışanlarının çapraz ateş altında kalmamasını sağlamalıdır” çağrısında bulundu. İsrail yönetimine seslenen Biden, “İnsani yardım ikincil bir husus ya da pazarlık kozu olamaz. Masum hayatları korumak ve kurtarmak bir öncelik olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Amerikalı yetkililer bu liman aracılığıyla, günlük yardım miktarının ”yüzlerce kamyon” kapasitesinde artacağını kaydediyor.Yetkililer, limanda Amerikalı askeri olmayacağını da vurguluyor.

ABD’li yetkililer, limanın kurulmasının "birkaç hafta" alacağını aktarıyor.Liman aracılığıyla Gazze’ye besin, ilaç ve geçici barınak taşıyan büyük gemilerin yanaşabileceği kaydediliyor.Kıbrıs üzerinden yapılacak ilk sevkiyatlar burada İsrail tarafından denetlenecek

CIA Direktörü Burns, Orta Doğu’ya gitti
CIA Direktörü Burns, Orta Doğu’ya gitti

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns'ün Gazze'de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çabalar kapsamında Orta Doğu’ya gittiği bildirildi.

ABD basınının istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, çarşamba günü Mısır'da temaslarda bulunan Burn, perşembe günü ise Katar’ı ziyaret etti. Burns'ün Orta Doğu ziyaretinin İsrail’i kapsamadığı belirtilirken, Mısır ve İsrail istihbarat şefleri ile Katar başbakanının katılımıyla yapılacak "dörtlü" bir toplantının da gündemde olmadığı öğrenildi.

Belçika’dan Gazze'ye havadan yardım operasyonu

Belçika Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne ilk kez havadan yardım operasyonu düzenlendiği duyurularak, “Savunma Bakanlığı, Gazze'deki Filistin halkına acil yardım sağlamak amacıyla Ürdün Krallığı tarafından koordine edilen büyük bir hava indirme operasyonunun bir parçası olarak ilk uçuşu başarıyla gerçekleştirdi. Bu uçuşta ayrıca Gazze'deki Filistin halkının acil ihtiyaçlarını karşılamak için B-FAST aracılığıyla satın alınan gıda paketlerinin bir kısmı da indirildi. Operasyon Avrupalı ve uluslararası ortaklarla yakın işbirliği içinde gerçekleştirildi" ifadelerine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!