Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...ABD İsrail arasında ipler gerildi!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...ABD İsrail arasında ipler gerildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2024 11:59

Gazze’de ateşkes için Birleşmiş Milletler’de yapılan oylamada ABD'nin çekimser kalması iki yakın müttefik arasındaki tansiyonu yükseltti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail heyetinin Washington’a yapmayı planladığı ziyareti iptal etti.ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise İsrail'in Refah kentine yönelik kara operasyonuna "alternatiflerin" olduğunu ifade etti.

Kolombiya'dan İsrail açıklaması: İlişkileri keseriz
Kolombiyadan İsrail açıklaması: İlişkileri keseriz

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro açıklamasında “İsrail, Birleşmiş Milletler ateşkes kararına uyulmazsa İsrail ile işbirliklerimizi keseriz” açıklamasını yaptı.

Kolombiya Devlet Başkanı Petro, kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde görüşülmesi ve kabul edilmesinin ardından İsrail'in ateşkesi bozulması halinde 'ülkeleri İsrail'le planların kesilmesine' çağrıda bulunmuştu.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye: BM’deki ateşkes kararı İslam ümmetinin başarısıdır
Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye: BM’deki ateşkes kararı İslam ümmetinin başarısıdır

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ikinci kez İran’a resmi ziyaret gerçekleştiriyor. İranlı yetkililerle görüşmek üzere geldiği başkent Tahran'da temaslarına başlayan Haniye, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile önce baş başa ardından da heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

Haniye görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Haniye, BM’de Gazze için alınan ateşkes kararıyla İsrail’in uluslararası alanda yalnızlaştığını belirterek, “Siyonist İsrail rejimi uluslararası alanda benzeri görülmemiş bir izolasyon ile karşı karşıya. Bu Filistin halkının göstermiş olduğu direnişin bir sonucudur” ifadelerini kullandı.

Aksa Tufanı Operasyonu sonrası Gazze direnişinde 6. ayına girildiğini kaydeden Haniye, İsrail soykırımları ve katliamları karşısında Filistin halkının göstermiş olduğu direnişin “efsaneleştiğini” ve İsrail’in Gazze’deki askeri hedeflerine ulaşmada başarısız olduğunu söyledi. Haniye, “BM’deki ateşkes kararı geç alınmış olsa da İsrail’i uluslararası alandan izole etmesi ve yalnızlaştırması açısından önemli bir karar. ABD, kendi kararlarını uluslararası topluma dayatamaz. Şüphesiz ateşkes kararı, Filistin halkının direnişi ve başta direniş cephesi olmak üzere İslam Ümmetinin bir başarısıdır” ifadelerini kullandı.

Son olarak Kudüs günü olarak bilinen Ramazan ayının son cuması için Filistin’e destek gösterileri çağrısı yapan Haniye, “Savaş devam ediyor. Filistin halkı birçok sorun ile karşı karşıya ve Kudüs gününde Müslümanlardan beklentimiz meydanlara çıkmaları ve Mescid-i Aksa’nın özgürleşmesinde güçlü bir adım atmalarıdır” açıklamasını yaptı.

Katar'dan ateşkes açıklaması
Katardan ateşkes açıklaması

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, başkent Doha'da basın toplantısı gerçekleştirdi. Sözcü Ensari, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'de acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısının kabul edilmesine değinerek, "Görüşmeler üzerinde hemen bir etkisini görmedik. Görüşmeler daha önce olduğu gibi devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Ensari, "Hala iyimseriz, ilk günden beri olumluyduk" diyerek müzakerelerde herhangi bir süre sınırlaması olmadığını yineledi. Ensari, "Arabuluculuk çabalarımız devam edecek. Tüm bölgesel ve uluslararası ortaklarımızla iş birliği yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Havadan yardım faciaya dönüştü: 12 Filistinli boğuldu, 6 Filistinli ezildi
Havadan yardım faciaya dönüştü: 12 Filistinli boğuldu, 6 Filistinli ezildi

Gazze’ye farklı ülkeler tarafından havadan yapılan insani yardım operasyonları faciaya yol açtı. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, havadan bırakılan yardımların bazılarının denize düştüğü, yardımlara ulaşmak isteyen 12 Filistinlinin boğularak hayatını kaybettiği ifade edildi. Yardımların düştüğü farklı noktalarda ise izdiham çıktığı, 6 Filistinlinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Havadan yardım yapan tüm ülkelerin tehlike konusunda daha önce uyarıldığı belirtilerek, “Havadan yardım operasyonlarına son verilmesi çağrısında bulunuyor, açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kalan Filistin halkımıza insani yardım ulaştırılması için kara geçişlerinin derhal açılmasını talep ediyoruz” denildi.

Gazze'de can kaybı artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılar sonucu 32 bin 414 sivilin hayatını kaybettiğini, 74 bin 787 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Bakanlık, son 24 saatte 81 sivilin yaşamını yitirdiğini, 93 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

İngiltere, Gazze'ye ilk kez havadan yardım bıraktı
İngiltere, Gazzeye ilk kez havadan yardım bıraktı

İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin dün RAF A400M askeri nakliye uçağı ile Gazze'ye ilk kez havadan yardım bıraktığı duyuruldu. Açıklamada su, pirinç, yemeklik yağ, un, konserve ve bebek mamasından oluşan 10 tondan fazla insani yardımın Gazze halkına destek olacağı ifade edildi. İngiltere'nin havadan yardım operasyonunu planlamak ve gerçekleştirmek için Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri ile yakın iş birliği içinde çalıştığı aktarıldı.

Blinken: "Refah kentine yönelik kara operasyonuna alternatifler var"
Blinken: Refah kentine yönelik kara operasyonuna alternatifler var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington D.C’ye ilk ziyaretini gerçekleştiren İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Blinken görüşmede, ABD'nin Refah'ta bulunan 1.4 milyondan fazla Filistinli sivili daha da tehlikeye atacak büyük bir kara operasyonuna karşı olduğunu yineledi

Blinken, hem İsrail'in güvenliğini sağlayacak hem de Filistinli sivilleri koruyacak büyük bir kara operasyonuna "alternatiflerin olduğunu" ifade etti. Blinken ayrıca Gazze'deki sivillerin ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardımın derhal artırılması ve sürdürülmesi ihtiyacını da ele aldı.

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Washington temasları çerçevesinde ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile de bir araya gelecek.

BM’de ateşkes oylaması kabul edildi: İsrail, ABD ziyaretini iptal etti
BM’de ateşkes oylaması kabul edildi: İsrail, ABD ziyaretini iptal etti

BM Güvenlik Konseyi’nde dün yapılan oylamada 14 üye evet oyu verirken ABD çekimser kaldı. Cezayir’in Gazze’de acil ateşkesin sağlanmasını öngören tasarı ABD'nin çekimser oy kullanmasıyla kabul edilmiş oldu. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD'nin çekimser oyuna tepki göstererek, “Amerika Birleşik Devletleri BM'deki politikasından vazgeçmiştir. Ne yazık ki ABD, rehinelerin serbest bırakılması şartına bağlı olmayan bir ateşkes çağrısında bulunan yeni kararı veto etmedi. Bu durum, ABD'nin savaşın başından bu yana Güvenlik Konseyi'nde sergilediği tutarlı tutumdan açık bir sapma teşkil etmektedir. Bu karar Hamas'a, uluslararası baskının İsrail'i rehinelerimiz serbest bırakılmadan ateşkesi kabul etmeye zorlayacağı ve böylece hem savaş çabalarına hem de rehinelerin serbest bırakılması çabalarına zarar vereceği umudunu vermektedir” dedi.

WASHINGTON ZİYARETİ İPTAL

Netanyahu, geçtiğimiz günlerde ABD’nin BM politikasında değişiklik yapması durumunda Washington’ı ziyaret etme planının iptal edileceğini söylemişti. BM’deki oylamanın ardından açıklama yapan İsrail Başbakanlığı Basın Ofisi, “Başbakan Netanyahu dün gece yaptığı açıklamada, ABD'nin ilkeli politikasından sapması ve bu zararlı kararı veto etmemesi halinde, İsrail heyetinin ABD ziyaretini iptal edeceğini açıkça ifade etti. ABD'nin tutumundaki değişiklik ışığında Başbakan Netanyahu heyetin İsrail'de kalmasına karar verdi” ifadelerini kullandı.

CENTCOM: Gazze’ye 46 bin gıda paketi gönderildi
CENTCOM: Gazze’ye 46 bin gıda paketi gönderildi

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “ABD Merkez Komutanlığı, devam eden çatışmalardan etkilenen sivillere temel yardım sağlamak amacıyla 25 Mart 2024 tarihinde saat 12.10'da kuzey Gazze'ye havadan insani yardım operasyonu gerçekleştirdi. Ortak operasyonda iki adet C-17 ABD Hava Kuvvetleri uçağı ve ABD insani yardım malzemelerinin havadan ulaştırılmasında uzmanlaşmış ABD ordusu askerleri yer aldı. ABD C-17 uçakları 46 binden fazla yemeye hazır gıda paketini büyük bir ihtiyaç bölgesi olan kuzey Gazze'ye bırakarak sivillerin kritik yardıma erişimini sağladı” denildi.

BM Filistin raportörü Gazze'de soykırıma dikkat çekti: "Makul kanıtlar var"
BM Filistin raportörü Gazzede soykırıma dikkat çekti: Makul kanıtlar var

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail'in bölgedeki insan hakları ihlalleri ve savaş suçu sayılabilecek eylemlerine dair raporunu BM Güvenlik Konseyi'ne sundu. İsrail'in Gazze'de Filistinlilere yönelik soykırıma varan eylemlerinin uzun süredir devam eden yerleşimci ve sömürgeci bir sürecin son aşaması olduğu vurgulanan raporda, “Bu süreç, yetmiş yılı aşkın bir süredir devam etmekte ve Filistin halkını demografik, kültürel, ekonomik ve siyasi olarak baskı altına alarak yerinden etmeye, topraklarını ve kaynaklarını gasp etmeye ve kontrol etmeye çalışmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

"MAKUL KANITLAR VAR"

Raporda, Filistinlilere yönelik eylemler arasında bir gruba mensup kişilerin öldürülmesi, ciddi bedensel veya zihinsel zarara uğratılması ve fiziksel yıkıma yol açacak yaşam koşullarına kasıtlı olarak maruz bırakılması gibi suçların yer aldığı vurgulandı. Filistinlilere karşı soykırım eşiğinin aşıldığına dair “makul kanıtlar” olduğu belirtilen raporda, ayrıca İsrail'in korunan bir grubun tamamına ve yaşam alanlarına fiilen “terörist” ya da “terörist destekçisi” muamelesi yaparak, her şeyi ve herkesi “öldürülebilir veya yok edilebilir hale getirdiği” kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!