Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...ABD'nin en büyük kabusu: Hazırlıklara başladı, İran saldırısı kaçınılmaz!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...ABDnin en büyük kabusu: Hazırlıklara başladı, İran saldırısı kaçınılmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2024 10:14

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırılar 183 gündür devam ediyor.7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısı 33 bini aştı. Şam'daki İran konsolosluğunun vurulması sonrası İran'ın İsrail'e misilleme saldırısı düzenleyeceği iddiası Orta Doğu'yu alarma geçirdi. ABD medyasına göre Washington saldırının 'kaçınılmaz' olduğunu düşünüyor. CBS News saldırının önümüzdeki hafta Ramazan bitmeden gerçekleşebileceğini yazarken İran Genelkurmay başkanı düşmanların yaptıklarından "pişman olacağını" söyleyerek bir kez daha misilleme sözü verdi.

Ayalon: Askerlerimiz birkaç hafta önce işgal edilen yerleri yeniden işgal etmeye zorlanıyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları başkent Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde de tepkilere neden oluyor. İsrail halkının hükümet aleyhinde gösterileri birçok şehirde devam ederken, Hayfa şehrinde düzenlenen gösteride İsrail iç istihbarat servisi Shin Bet’in eski Başkanı Ami Ayalon konuşma yaptı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına değinen Ayalon, “Gazze’deki askeri harekat sınırları zorluyor. Askerlerimiz birkaç hafta önce işgal edilen yerleri yeniden işgal etmeye zorlanıyor. Askerler, öfke ve nefret dolu bir halkın polis gücü haline geliyorlar” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun savaşın ertesi gününü tartışmama kararını bir felaket olarak yorumlayan Ayalon, "Siyasi bir hedef olmadan savaş, kimsenin sonunu bilmediği sürekli bir savaşa dönüşür” ifadelerini kullandı.

İsrail’de 100 bin kişi Netanyahu ve hükümetini istifaya çağırdı

İsrail’in dört bir yanında hükümet aleyhinde protestolar devam ediyor. Başkent Tel Aviv’de bir araya gelen yaklaşık 100 bin kişi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin Gazze Şeridi’ndeki politikasını protesto etti. Erken seçim çağrısında bulunan kalabalık, esir anlaşmasının kabul edilmesini talep etti. İsrail bayrakları ve hükümet aleyhinde sloganların yer aldığı pankartlar taşıyan İsrailli göstericiler, Netanyahu hükümetini istifaya çağıran sloganlar attı. İsrail polisin göstericilere müdahale etmesinin ardından yaşanan arbedede yere düşen 2 kadına sağlık görevlileri tarafından müdahale edilirken, bir göstericinin de gözaltına alındığı öğrenildi. Protestocular farklı noktalarda ateş yaktı.

Hamas heyeti ateşkes görüşmeleri için yarın Kahire'ye gidecek

Katar ve Mısır, İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehine anlaşması sağlanmasına yönelik diplomatik çabaları sürdürüyor. Hamas'tan yapılan açıklamada, Hamas heyetinin ateşkes görüşmeleri için yarın (pazar) Mısır'ın başkenti Kahire'ye gideceği duyuruldu. Kahire'de müzakerelerin yeniden başlaması için Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile arabulucular arasında yoğun temasların gerçekleştirildiği belirtildi.

Haniye'nin arabuluculara, herhangi bir müzakere turunun "kalıcı ateşkes temelinde başlaması gerektiğini" söylediğini aktarıldı. Hamas'ın ayrıca ateşkes görüşmelerinde, 14 Mart'ta sunduğu ateşkes teklifinde yer alan kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi, yerinden edilenlerin kuzeye geri dönüşü ve Gazze'de tutulan İsrailli rehineler karşılığında Filistinli mahkumların takas edilmesi yönündeki taleplerine bağlı kalacağı vurgulandı.

Kolombiya, İsrail hakkındaki 'soykırım' davasına müdahil olmak için başvurdu
Kolombiya, İsrail hakkındaki soykırım davasına müdahil olmak için başvurdu

Kolombiya, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Gazze’de soykırım yaptığı suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya müdahil olmak için başvurdu.

Başvuruda, uluslararası mahkemenin, "Filistin halkının güvenliğini ve hayatta kalmasını" garanti etmesi istendi.

Kolombiya, Nikaragua’dan sonra, İsrail aleyhindeki davaya katılmak isteyen ikinci ülke oldu.

Gazze’de can kaybı 33 bin 137’ye yükseldi

İsrail güçlerinin, son 24 saatte gerçekleştirdiği 4 saldırıda 46 Filistinli hayatını kaybederken 65 sivil de yaralandı. Saldırıların ardından enkaz altında kalanlar için başlatılan arama kurtarma çalışmaları da sürüyor. Ayrıca, Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail’in Gazze Şeridi saldırılarına başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 33 bin 137’ye yaralıların sayısının ise 75 bin 815’e yükseldiğini açıkladı.

İran'dan bir sert açıklama daha:Pişman olacaksınız
İrandan bir sert açıklama daha:Pişman olacaksınız

İran Cumartesi günü Şam'a düzenlenen saldırıda yedi Devrim Muhafızının ölümü nedeniyle bir kez daha misilleme sözü verdi. Genelkurmay başkanı düşmanların yaptıklarından "pişman olacağını" söyledi.

İran İslam Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Bagheri bugün yaptığı açıklamada İran'ın tepkisinin doğru zamanda, gerekli hassasiyet ve planlamayla, düşmana maksimum zarar verip eylemlerinden pişman edecek şekilde gerçekleştirileceğini duyurdu.

ABD’li kongre üyeleri İsrail’in silah paketine ilişkin çağrı yaptı

ABD’de Demokrat Partili kongre üyeleri, Başkan Biden'a ve Dışişleri Bakanı Blinken’e mektupla çağrıda bulunarak ‘yeni bir silah paketinin İsrail'e nakledilmesine izin verme konusundaki son kararın’ gözden geçilmesini istedi.

ABD eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin de bulunduğu 40 kongre üyesinin Biden ve Blinken’e çağrı yaptığı mektupta, Dünya Merkez Mutfağı’nın (WCK) İsrail ordusu tarafından saldırıda öldürülen 7 çalışanına değinildi. Bu olayın ışında hazırlanan mektupta şu ifadelere yer verildi;

“Yeni bir silah paketinin İsrail'e gönderilmesine izin verme konusundaki son kararınızı yeniden gözden geçirmenizi ve hava saldırısıyla ilgili tam bir soruşturma tamamlanana kadar bunu ve gelecekteki saldırı silahlarının transferini durdurmanızı şiddetle talep ediyoruz.”

‘ABD KAPSAMLI SORUŞTURMA YAPSIN’

Kongre üyeleri, mektuplarında yüzlerce yardım yüklü TIR’ın Refah Sınır Kapısı’nda boşu boşuna beklediğini ve saldırıların başlamasından bu yana yaklaşık 200’den fazla yardım görevlisinin bölgede öldürüldüğünü vurguladı. Mektupta ayrıca İsrail’in yedi WCK çalışanının öldüğü olayla ilgili soruşturmasını tamamladığı ve saldırının yanlışlıkla olduğunu kabul ettiği belirtilerek “Yönetiminizi, hareketlerini İsrail ordusuyla koordine etmelerine ve açıkça işaretlenmiş araçlarla seyahat etmelerine rağmen yardım konvoyunun nasıl yanlışlıkla hedef alınmış olabileceğini belirlemek üzere bu hava saldırısına ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütmeye şiddetle çağırıyoruz” denildi.

İsrail'in, yardım çalışanlarının öldürülmesiyle ilgili raporu yayımlaması isteniyor
İsrailin, yardım çalışanlarının öldürülmesiyle ilgili raporu yayımlaması isteniyor

Gıda yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK), yedi çalışanının Gazze'de İsrail'in hava saldırılarında öldürülmesiyle ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

İsrail, kamuoyuna açıklanmayan soruşturma bulgularının tamamını yayınlaması için Batılı ortaklarının baskısı altında.ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail'in raporunu aldığını ve "çok dikkatli bir şekilde incelediğini" söyledi. ABD'nin "sadece hangi adımların atıldığını değil, bu adımların sonuçlarını da görmeye çalışacağını" söyledi.

Hizbullah'tan gövde gösterisi! 'İran'ın misillemesi kaçınılmaz'
Hizbullahtan gövde gösterisi İranın misillemesi kaçınılmaz

Hizbullah savaşçıları, dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Kudüs Günü münasebetiyle düzenlenen mitingde Filistin bayraklarıyla yürüdüler. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah törende yaptığı açıklamada, Şam'daki konsolosluklarına düzenlenen ve iki İranlı general ile beş subayın ölümüne yol açan hava saldırısına İran'ın vereceği yanıtın 'kaçınılmaz' olduğunu söyledi.


 

Orta Doğu adeta alarma geçti! İran misillemesine karşı hazırlıklar başladı
Orta Doğu adeta alarma geçti İran misillemesine karşı hazırlıklar başladı

İran'ın bu hafta başlarında Şam'daki konsolosluk binalarından birine düzenlenen saldırı sonrası misilleme hazırlığında olduğu iddiası dünyayı alarma geçirdi. CNN International'da yer alan bilgilere göre ABD, İran'ın gelecek hafta Orta Doğu'daki İsrail ve ABD hedeflerine saldırı düzenlemesini bekliyor.

ABD SALDIRININ KAÇINILMAZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

CNN'e konuşan ismi açıklanmayan bir yetkili, ABD'nin İran'ın misilleme saldırısını kaçınılmaz olarak görüyor ve bu yönde hazırlıklar yapıyor. Biden yönetimine göre bölgedeki en kötü senaryo İran'ın İsrail'i doğrudan vurması. Çünkü bu Gazze'deki çatışmayı bölgesel bir düzeye taşıyabilir.

İRAN DOĞRUDAN YANIT KARARI ALDI

Bölgedeki ABD ve İsrail askerleri yüksek alarma geçerken, ABD'li New York Times gazetesine konuşan üst düzey İranlı bir kaynak, İran'ın tüm silahlı kuvvetlerini yüksek alarm durumuna geçirdiğini ve caydırıcılık sağlamak için İran'ın Şam saldırısına doğrudan yanıt vermesi yönünde karar alındığını söyledi. İsrailli bir savunma yetkilisi de askeri analistlerin aynı sonuca vardıklarını, İran'ın İsrail'e doğrudan saldıracağını düşündüklerini açıkladı.

CBS News, ABD'nin, İran'ın bir dizi insansız hava aracı ve seyir füzesini içeren bir saldırı planladığını gösteren istihbaratlar elde edildiğini yazdı. Yayın organına konuşan ABD'li yetkililer, İran'ın beklenen tepkisinin zamanlamasını ve hedefini bilmediklerini ancak bunun önümüzdeki hafta Ramazan bitmeden gerçekleşebileceğini söylediler.

NE OLMUŞTU?

İsrail ordusu, 1 Nisan Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Konsolosluğuna hava saldırı gerçekleştirmiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetmişti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ertesi gün yaptığı açıklamada, İsrail'in İran Konsolosluğunu hedef alan hava saldırısının "cevapsız" kalmayacağını ifade etmişti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise "Siyonist İsrail rejiminin destekçisi olan ABD'ye bu konuda önemli bir mesaj gönderdik. ABD, sorumluluk almalı ve hesap vermeli" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail Erez kapısını açmayı kabul etti
İsrail Erez kapısını açmayı kabul etti

İsrail, ABD baskısı nedeni ile Gazze'ye daha fazla yardım sağlanması için Beit Hanoon (Erez) sınır kapısını açmayı kabul etti. Yardım kuruluşları geçiş kapısının açılmasının bölgenin kuzeyindeki bazı acıları hafifletmeye yardımcı olacağını, ancak acil bir ateşkes sağlanmadığı sürece buradaki felaketin önlenmesinin pek mümkün olmadığını söylüyor.

Ateşkes müzakerelere bu hafta sonu Kahire'de! Biden'dan Hamas'a baskı çağrısı

ABD'li ve İsrailli müzakerecilerin, ateşkese dayalı bir anlaşmaya varmak için hafta sonu Kahire'de yeni bir girişimde bulunması bekleniyor. AFP haber ajansına konuşan üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşmeler öncesinde Mısır ve Katar liderlerine bir mektup yazarak onlara Hamas'a baskıyı artırmaları için çağrıda bulunduğunu açıkladı.

Beyaz Saray müzakerelerin bu hafta sonu Kahire'de yapılacağını doğruladı ancak CIA direktörü Bill Burns'ün görüşmelere İsrail istihbarat şefi David Barnea, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ve Mısır istihbarat şefiyle birlikte katılacağı yönündeki haberler hakkında yorumda bulunmadı.

Biden söylemini keskinleştirdi
Biden söylemini keskinleştirdi

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Biden, Netanyahu'yla yaptığı telefon görüşmesinde desteklerinin devamı için sivillere zarar verilmesini ve insani sorunları önlemek için adımlar atması gerektiğini söyledi.Bu insani yardım koridorlarının açılmasını Biden'ın özel olarak istediği anlaşılıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, İsrail'in duyurduğu adımları memnuniyetle karşıladıklarını ve şimdi "tamamen ve çabucak uygulanması gerektiğini" vurguladı.Biden, World Central Kitchen (WCK) adlı yardım kuruluşu çalışanlarının İsrail tarafından öldürülmesinden sonra Netanyahu ile görüştü.

Biden, İsrail’e verilen koşulsuz askeri yardımı azaltması yönünde baskı altındaydı. Biden yaklaşık 6 aydır devam eden Gazze’ye saldırılar konusundaki söylemini keskinleştirdi. Ancak ABD’den İsrail’e bomba, füze ve cephane sevkiyatı kesintisiz devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!